Gündem Pazarlardaki ‘güzelleşme’ tuzağı

Pazarlardaki ‘güzelleşme’ tuzağı

06.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pazarda, tezgâhlarda ya da internette satılan güneş kremi, rimel, ruj gibi kozmetik ürünlerin kansere varan birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, bu ürünlerin kullanılmaması konusunda uyarıyor.

Pazarlardaki ‘güzelleşme’ tuzağı

MELTEM GÜNAY İstanbul - Merdiven altı üretilen, güneş kremi, rimel, ruj, allık, nemlendirici kremler ve parfüm gibi kozmetik ürünleri pazardan, sokaklara, caddelere kurulan tezgâhlardan sahte ve ucuz olduğu için alanları uzmanlar uyarıyor. Kanser başta olmak üzere çok sayıda hastalığa davetiye çıkaran, gün boyu güneş altında bekleyen etiketsiz satılan ürünlerin tek güvenlik testi ise pazarcıların “Hiç şikâyet almadık” beyanı oluyor.

Haberin Devamı

HER ŞEY 10 LİRA

Fatih Çarşamba Pazarı’nda birçok kozmetik ürün “Ne alırsan 10 lira” sloganıyla ojeden ruja kadar birçok ürün satılıyor. Rujların fiyatları 10-15, allıklar 20-40, far paletleri 15-30, göz kalemleri 10, rimeller 10-25, kapatıcılar 15-30, fondötenler 15-40, ojeler 10, allıklar ise 15-30 arasında değişiyor. Bu ürünlerin ne etiketi ne de içerik bilgisi var. Yerli üretim nedeniyle bu ürünleri ucuza sattıklarını söyleyen pazarcılar, ürünlerin güvenilir olduğunu ise “Bu zamana kadar kimseden şikâyet almadık” yanıtıyla savunuyor. Vatandaşlar ise düşük ücretinden dolayı bu ürünleri tercih ettiklerini söylüyor. 

KANSER RİSKİ VAR

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, ucuz olduğu için bu ürünleri tercih edenlerin uyarıyor:

Haberin Devamı

“Fondötenden ruja, allıktan rimele, nemlendiricilerden bakım kremlerine kadar hepsi belli maddelerin kombinasyonu olarak ortaya çıkıyor. Esas belirleyici olan şey bozulmalarını önlemek için, renklendirmek için ve koku vermek içine konulan kimyasallar. Konulan şeylerin bazıları kanserojen madde içerebilir. Ürünlerin içindeki kimyasalların emilimden kaynaklı daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Karaciğere, beyne, kemik iliğine, nörolojik sisteme hasar verebilir. Kontrolsüz üretilen ürünlerin tehlikeli olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Geri dönülmez zararlarla bile karşılaşabilirsiniz.”

‘HEPSİ BÜYÜK RİSK’

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başkanı ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, içlerine katılan kimyasal maddelerden dolayı gerek hormonal gerek endorinolojik birtakım problemlere yol açabilecek bu ürünler için “Uzun ve çok kullanıma bağlı olarak kansere doğru belirtiler oluşturabilir. Bunların hepsi büyük risk” dedi.

AYKIRI 263 KOZMETİK ÜRÜN

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), bu yılın ilk 3 aylık döneminde gerçekleştirdiği denetimlerde 397 kozmetik ürününün 263’ünün teknik düzenlemeye aykırı, 2’sinin güvensiz olduğunu tespit ederek, toplam 350 bin TL para cezası uyguladı. Sahte/kaçak/taklit olduğu belirlenen 3296 adet parfüm ve deodorant 5324 sayılı Kozmetik Kanunu uyarınca güvensiz ürün kapsamına alındı. Bu ürünler için yalnızca imha işlemi uygulandı.

Haberin Devamı

CİLDİNİZE DE ZARAR VERİR

Dermatoloji Uzmanı Dr. Meriç Aksoy, sahte ya da merdiven altı üretim denen ürünlerin içeriklerinin bilinmediğine işaret ederek, “Güneş altında bekletildikleri için yapıları mutlaka bozuluyor. Bu ürünler çabuk bozulmasınlar diye katkı maddesi katılmış olabilir. Bunu bilme imkânımız da yok. Güzelleşmek makyaj yapmak da bir ihtiyaç ama bunu yaparken kendinize zarar verecek ürünler kullanmayın” dedi.