Gündem Radyasyon bebek sahibi olmalarını zorlaştırdı

Radyasyon bebek sahibi olmalarını zorlaştırdı

14.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Konya’daki bir kamu hastanesinin radyasyonlu alanlarında görev yapan sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları ortaya koyan araştırmadan ilginç sonuçlar elde edildi.

Radyasyon bebek sahibi olmalarını zorlaştırdı

MERT İNAN/İSTANBUL- Radyasyonlu alanda çalışan kadınların, gebe kalmada zorluk yaşadıkları belirtildi. Araştırmaya katılan ve radyasyona maruz kalan kadın sağlık çalışanı oranı 47.3 olarak aktarılırken, bu grupta yer alan yani radyasyon riski yaşayan kadınların yüzde 38.5’inin gebe kalmakta zorluk yaşadığı, radyasyon riski olmayan kadınlardaki oranın ise sadece yüzde 8.6 olduğu aktarıldı. Hem erkek hem kadın sağlık radyasyon maruziyetine bağlı oluşan rahatsızlıkları ise kas-iskelet sistem ağrısı, yorgunluk, tiroid hastalıkları, cilt hastalıkları, göz hastalıkları güneş alerjisi, saç dökülmesi olarak sıraladı. Sağlık çalışanlarının yüzde 33’lük kısmı iyonlaştırıcı radyasyonun risklerini azaltmaya yönelik alınan önlemleri yetersiz bulduğunu dile getirdi. Başka riskler de görüldü

Haberin Devamı

Pandeminin ilk döneminde gerçekleştirilen araştırmada radyasyonlu alanlarda çalışan kadın ve erkek sağlık çalışanlarının bu alanda çalışmayanlara göre çok daha fazla göz rahatsızlığı, kulak rahatsızlığı, baş ağrısı, halsizlik, sinirlilik, yorgunluk, sersemlik hali, sık dişeti kanaması, kıl dökülmesi, el cildinde bozukluklar, lenf bezlerinde büyüme, saç dökülmesi yakınmaları olduğu da anlaşıldı.

Yazarlar