Gündem Rahatlama hali giderek artıyor

Rahatlama hali giderek artıyor

14.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi.

Rahatlama hali giderek artıyor

Omicron tehlikesiz diyenler giderek çoğalıyor

Haberin Devamı

Salgının başından hep tartışmalı süreçlere tanık olduk. Hatırlayalım, Dünya Sağlık Örgütü salgının ilk günlerinde maske takılmamalı demişti, sonra tam tersini tavsiye etti. Aşı geliştirme süreci ayrı tartışmalara yol açtı, geliştirilen aşıların üretim yöntemleri bambaşka görüş ayrılıkları yarattı. Aşıya destek, aşıdan emin olmama ve aşı karşıtı olma cepheleri hala tartışmaya devam ediyor. Kısıtlamaların olması veya olmaması, içerikleri sürekli gündem yarattı. Salgına yönelik ekonomik destek paketleri üzerine de uzun tartışmalar yaşandı. Geçtiğimiz bir iki ay içinde ise artık salgının sonu göründü mü yoksa hala gidecek yolumuz mu var soruları gündemde. 2020’de henüz aşı yokken binler seviyesindeki vaka sayıları paketli gıdaları sabun ile yıkamamıza yol açıyordu, 2021 sonuna doğru ise yüzbinler ile ifade edilen vaka sayıları bile -aşıların da yarattığı rahatlık ile- pek de panik yaratmadı. Bu rahatlama hali giderek güçleniyor. Sadece 1 ay içinde bile büyük rahatlama gözlemliyoruz. Omicron’un eski varyantlar kadar tehlikeli olduğunu düşünenlerin oranı 1 ay önce neredeyse %50 iken şimdi üçte bire düşmüş durumda. Artık vatandaşların yarısından fazlası hastalığa yakalansa bile kolay atlatacağına inanıyor. Kendisinin veya ailesinden birinin hastalığa yakalanmasından endişeli olanların oranında son bir ay içinde %10’luk bir gerileme oldu.

Haberin Devamı

Kısıtlamaların gevşemesi rahatlamayı hızlandırdı. Salgında zor günleri geride bıraktığımızı düşünenlerin oranı Şubat ayı başında %35 idi, bu oran Şubat sonunda kadar yaklaşık olarak bu seviyelerde seyretti. 7 Mart itibarı ile ise %54’e kadar yükseldi. Artık toplumun yarısından fazlası önümüzdeki sürecin daha kolay bir süreç olacağı düşüncesinde. 1 ay önce salgının bu sene sonuna kadar biteceğine inananların oranı %27 idi, geçen hafta bu oran %41’e yükseldi. İlk defa bu soruya yanıt olarak 2022 sonrasını işaret edenler azınlığa düşmüş durumda.

Belirttiğim gibi, kısıtlamaların gevşemesi ile daha hızlı bir rahatlama yaşıyoruz. Toplumun bu rahatlamaya maddi-manevi ihtiyacı olduğu bir gerçek. Vatandaşlar açık havada maske zorunluluğunun kaldırılmasına önemli ölçüde destek veriyor, on kişiden altısı bu karara katılıyor. Ancak iş kapalı alanlarda maske kullanımına, toplu taşımada-alış veriş merkezlerinde HES kodu uygulamasının kaldırılmasına, uçak yolculuklarında PCR negatif test sonucu gerekliliğine gelince tablo tersine dönüyor. Vatandaşların yarıdan fazlası bu konulardaki gevşeme kararlarını destek-lemiyor.

Haberin Devamı

Kapalı alanlarda maske kullanımı konusunda vatandaşlar arasındaki görüş ayrılıkları yaşanıyor. Her üç kişiden ikisi kapalı alanlarda maske kullanmaya devam edeceğini belirtirken, bu konuda fikri olmayan küçük bir kitle hariç geri kalanlar kapalı alanlarda da maske takmayacaklarını belirtiyor. Geçen gün süpermarkette iki kişi arasında maske kullanımı konusunda küçük bir atışmaya tanık oldum, her iki kişi de kendinden çok emindi ancak kapalı ortamda maske kullanımı ile ilgili prensipler oldukça muğlak ve tanık olduğum türden durumlar sık sık yaşanacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Ben de, her şeye rağmen, salgının sonunun göründüğüne dair umutlanan insanlardan biriyim. Bu baharın salgından kurtulacağımız bahar olmasını dilerim.

Omicron varyantı artık diğer varyantlara göre daha az tehlikeli bulunuyor

Soru: Ülkemizde vaka sayılarının da hızla artmasına sebep olan Omicron varyantı konusundaki görüşünüzü belirtir misiniz?

1 ay önce toplumun yarısı Omicron varyantının önceki varyantlar kadar tehlikeli olduğunu düşünürken bugün bu varyantın oluşturduğu tehlike algısı oldukça gerilemiş durumda. Bugün bu varyantın da tehlikeli olduğu görüşünde olanların oranı %33. Ve tehlikeli olmadığını düşünenlerin oranı da %49’a yükseliyor.

Rahatlama hali giderek artıyor

Toplumun yarısı zor günleri geride bıraktığımız görüşünde

Soru: Sizce koronavirüs salgınıyla mücadelede zor günleri geride mi bıraktık yoksa daha zor günler bizi mi bekliyor?

Omicron varyantının daha az tehlikeli bulunmasına paralel bugüne gelindiğinde zor günlerin geride kaldığını düşünenlerin oranı %54. Bu oran tam bir ay önce %35’di.

Haberin Devamı

Rahatlama hali giderek artıyor

Kovid olsalar bile kolay atlatılacağı görüşü hakim

Soru: Aşağıdaki ifadeye katılım düzeyinizi belirtir misiniz?

Her ne kadar hala her 10 kişiden 3’ü bu virüse yakalansalar bile zor atlatacağını düşünse de kolay atlatacağını düşünenlerin sayısındaki artış oldukça dikkat çekici. Bir ay önce bu virüse yakalandığında kolay atlatacağını düşünenlerin oranı %43 seviyesindeyken bugüne gelindiğinde artık bireylerin %54’ü kolay atlatacağı inancında.

Rahatlama hali giderek artıyor

Omicron sonrası salgının erken biteceği daha baskın

Soru: Sizce Türkiye’de koronavirüsün kontrol altına alınması ne kadar sürecek?

Salgının 2022 yılından daha ileri bir tarihte biteceği görüşünde olanların oranı bugüne gelindiğinde %58’den %46’ya gerilemiş durumda. 2022 senesi sonunda biteceği görüşünde olanların oranı ise %41 seviyesinde. Bu oran bir öncesinde %27 seviyesindeydi.

Rahatlama hali giderek artıyor

Çoğunluk maske takmaya devam etme niyetinde

Soru: 4 Mart günü İçişleri Bakanlığı Koronavirüs tedbirlerinin kaldırılmasına yönelik bir genelge açıkladı. Sizin bu genelge çerçevesinde kaldırılan yasaklar konusunda görüşünü öğrenmek istiyoruz. Her bir kararın sizce doğru olup olmadığını belirtir misiniz?

Açık alanlarda maske takılması zorunluluğunun kaldırılması kararını her 10 kişiden 6’sı doğru olarak değerlendirirken, kapalı alanlarda sosyal mesafenin ya da havalandırmanın yeterli olduğu durumlarda maske zorunluluğunun kaldırılması toplumun  yarısından fazlası tarafından yanlış bir karar olarak değerlendiriliyor. Ve bireylerin %67’si zaten kapalı yerlerde hali hazırda maske taktıklarını ve takmaya devam edeceklerini söylüyor. Ancak zaten maske takmayan ya da artık takmayacağını söyleyenlerin de oranı az değil. Her 4 kişiden 1’i bu gibi yerlerde maske takmayacağını belirtiyor. Gerek kapalı alanlara girişte gerekse de otobüs, uçak gibi seyahatlerde HES kodu istenmeyecek olmasını toplumun sadece 1/3’ü doğru bir karar olduğunu düşünüyor. Uçakla seyahatlerde PCR testi istenmeyecek olması ise bireylerin en fazla tedirgin oldukları konu. Bu kararın doğru olduğunu düşünenlerin oranı sadece %27.

Rahatlama hali giderek artıyor

Bireylerin endişe duygusu azalıyor

Soru: Sizin veya ailenizden birinin koronavirüse yakalanmasından ne derece endişe ediyorsunuz?

Toplumun hâlâ %72’si kendisinin ve ailesinden birinin koronavirüse yakalanmasından endişe duysa da bu oran bir ay öncesinde endişeli olduğunu belirtenlerin oranı %82’idi. Bir ay içinde endişe duygusunda 10 puanlık bir azalış olduğu görülüyor. Endişeli olmadığını söyleyenlerin oranı ise %13’ten %21’e yükselmiş durumda.

Rahatlama hali giderek artıyor

Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 8-11 MART 2022