Gündem ‘Rapordaki isimler tutuklandı’

‘Rapordaki isimler tutuklandı’

04.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Abdullah Öcalan’ı ilk sorgulayan komutan olarak bilinen emekli Albay Hasan Atilla Uğur, FETÖ/PDY’nin Silahlı Kuvvetler’deki yapılanmasıyla ilgili 2003’te hazırlanan istihbarat raporunun detaylarını Milliyet’e anlattı.

‘Rapordaki isimler tutuklandı’

Ergenekon davası kapsamında 5 yıl 8 ay hapis yatan emekli Albay Uğur, TSK’daki FETÖ/PDY yapılanmasıyla ilgili 2003 yılında hazırlanan istihbarat raporunun detaylarını şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Jandarma ve Hava Kuvvetleri’ne sızarak 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle tutuklanan FETÖ’cülerin neredeyse tamamı bin sayfalık istihbarat raporunda yer alıyordu. 2003 yılında Jandarma İstihbarat Başkanlığı olarak 2 klasör belgeyi bizzat dönemin Cumhurbaşkanı Sezer ile dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’e sunduk. Levent Ersöz Paşa İstihbarat Daire Başkanı, ben de Teknik Daire Başkanı’ydım. O dönem en yüksek rütbeli FETÖ’cü henüz albay rütbesindeydi.”

‘2000’de başladı’

“Aslında istihabarat çalışmaları ilk olarak 2000 yılında o dönem Jandarma Genel Komutanı olan Aytaç Yalman Paşa’nın emriyle başlatılmıştı. Aytaç Paşa’dan sonra Şener Paşa göreve geldi. İstihbarat dosyasını Şener Paşa döneminde tamamladık. O dönem teröristbaşı Fetullah ABD’ye kaçmış, tamamen CIA’nın emir ve kontrolüne girmişti.

Haberin Devamı

Dosyada sadece TSK içine sızan militanlar değil, Emniyet İstihbarat, KOM ve Emniyet Personel Başkanlığı’ndaki kritik noktalarda görev yapanların isimleri de yer alıyordu. 15 Temmuz girişimine katılıp tutuklanan Sadık Köroğlu’nun da hazırladığımız listede ismi vardı. Akın Öztürk ise TSK içinde çok güvenilen bir tip değildi. Öztürk de şüphelendiğimiz isimler arasındaydı.”

Uğur, hazırladıkları raporun ardından yaşananları ise şöyle anlattı:

“Raporu hazırlayıp Sezer ve Özkök’e sunduktan sonra, bizler görev yerlerimizden olduk. Dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu ve Hilmi Özkök, istihbarat dosyası hakkında gereğini yapmadı. DDK Cumhurbaşkanlığı’nın, Genelkurmay Adli Müşavriliği ise Özkök’ün emrindeydi. Rapordan 6 ay sonra Kocaeli Jandarma Alay Komutanlığı’na atandım. Levent Ersöz Paşa’yı Bilecik’e sürdüler. Eruygur Paşa da emekli edildi. Sonrasında da kumpas davalarından yargılandık.

2001’de Adil Serdar Saçan tarafından hazırlanan FETÖ dosyası bize ulaşmıştı. Saçan ile bilgi paylaşımında bulunarak ciddi bir dosya hazırlamıştık. Şu an tehlike tam anlamıyla geçmiş değil. Fetullah’ın çok sayıda kripto militanı var. İktidar partisi içinde kripto elemanları mevcut. Fetullah ve militanları bundan sonraki süreçte suikast veya terör eylemlerine girişebilir.”