Gündem Razoni denetlenip yola devam edecek

Razoni denetlenip yola devam edecek

03.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’dan Lübnan’a gidecek Razoni gemisi İstanbul’a yaklaşıyor. Mısır yüklü gemi Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve BM temsilcilerinden oluşan heyetin İstanbul’da yapacağı denetimin sonucuna göre yoluna devam edecek.

Razoni denetlenip yola devam edecek

 

Gülden Çoktan / İSTANBUL - Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye tarafından tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasının ardından yola çıkan ilk gemi; Razoni’nin İstanbul Boğazı’ndaki denetimiyle ilgili bilgiler veren Müşterek Koordinasyon Merkezi (MKM) Koordinatörü Tuğamiral Özcan Altunbulak, Ukrayna’nın 3 limanında tahıl ve benzeri gıda maddelerini çıkarabilecek gemiler için hazırlık yapıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odesa Limanı’ndan hareket eden 27 bin ton mısır yüklü Razoni gemisi İstanbul’a yaklaştı. Milli Savunma Üniversitesi’ndeki MKM’de geminin denetimine iişkin açıklamalarda bulunan Tuğamiral Altunbulak, Lübnan’a giden geminin Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve BM temsilcilerinden oluşan heyetin İstanbul’da yapacağı denetimin sonucuna göre yoluna devam edeceğini söyledi.

MKM’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Altunbulak, “Merkezin vazifesi, küresel tahıl krizinin çözümüne yardımcı olmak maksadıyla, Ukrayna’dan ihraç edilecek tahıl, gübre ve benzeri gıda ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından emniyetle denizden nakliyatının Girişim Belgesine uygun olarak icra edilmesini sağlamaktır. Merkezin görevi, girişime dahil olacak ticari gemilerin kaydını ve takibini yapmak ve bu gemilerin Ukrayna limanlarına giriş çıkış planını oluşturarak, uygulamaktır. Türkiye’de belirlenecek bir limanda Ukrayna’ya giden ve gelen gemilerin denetimini yaptırmak, uydu internet ve diğer muhabere imkanları ile ticari gemilerin intikalini teknik olarak takip edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni gemiler sırada

Razoni gemisinin faaliyetinin planlama aşamasından itibaren MKM tarafından yapıldığını ve takip edilmeye başlandığını aktaran Altunbulak, “Geminin intikali esnasında izleyeceği rota, takip ettiği insani koridor, denetimine ilişkin detaylı hususlar merkezde mutabık kalınan usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Hali hazırda Ukrayna’nın üç limanından tahıl ve benzeri gıda maddelerini çıkarabilecek gemilerin hazırlıkları ve planlamasına devam edilmektedir. Razoni gemisinin deniz koşulları nedeniyle bu gece (dün) yarısı İstanbul’da tahsisli demir yerine demirlemesi beklenmektedir. Gerekli işlemler sonrasında gemiye, Türkiye, RF, Ukrayna, BM temsilcilerinden oluşan bir heyetle, denetim icra edilecek ve denetleme neticesine göre gemi yoluna devam edecektir” dedi.

Dünyanın gözünün bu merkezde ortaya konulacak kollektif çalışmalarda olduğunu ifade eden Altunbulak, “Görevimizin sorumluluğumuzun büyük olduğunu, tarihi ve insani bir misyon üstlenmiş olduğumuzun bilinciyle merkezde görevimize ve uyumlu çalışmaya şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gemi İstanbul’a ulaştı

Sierra Leon bayraklı 186 metre uzunluğundaki, 27 bin ton mısır taşıyan kuru yük gemisi Razoni Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan önceki sabah saatlerinde yola çıktı. Saat 19.00 sıralarında Türk karasularına giren gemi İstanbul açıklarına ulaştı. Kumköy açıklarına demirleyen geminin, bugün yapılacak denetimlerin ardından Türk boğazlarından geçerek Lübnan’a gitmesi bekleniyor.