Gündem Reina davasında 15 Temmuz yalanı

Reina davasında 15 Temmuz yalanı

15.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Katliamcı Masharipov’a lojistik destek sağlayanlarla irtibatı olduğu öne sürülen sanık, darbe gecesi Türk bayrağıyla sokağa çıktığını iddia etti, ‘IŞİD’le bağlantım olsa 15 Temmuz’da dışarı çıkmazdım’ dedi

Reina davasında 15 Temmuz yalanı

Reina saldırısına ilişkin dün görülen davanın dördüncü duruşmasında, katliamcı Abdulkadir Masharipov’a lojistik destek sağlayan şahıslarla irtibatı bulunduğu öne sürülen Kuerban Muhemmedemınşeyh, DAEŞ’li olduğu iddiasını 15 Temmuz savunması yaparak yalanladı.

Haberin Devamı

Yılbaşı gecesi Ortaköy’deki Reina eğlence merkezinde 39 kişiyi öldüren Abdülkadir Masharipov’un 40 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 2 bin 397 yıla kadar hapisle yargılandığı davanın görülmesine dün devam edildi. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 3. duruşmasına Masharipov’un da aralarında bulunduğu 48 sanık katıldı.

İddianamede katliamcı Masharipov’a lojistik destek sağlayan kişilerle irtibatı bulunduğu belirtilen tutuklu sanık Kuerban Muhemmedemınşeyh, IŞİD’li olduğu iddiasını 15 Temmuz savunması yaparak yalanladı. Muhemmedemınşeyh, “15 Temmuz gecesi yaşanan hain darbe olayında Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla günlerce dışardaydım. O gece direkt elime Türk bayrağı alıp Atatürk Havalimanı’na gittim. IŞİD’le bağlantım olsa 15 Temmuz’da dışarı çıkmazdım. Neden çıkayım” dedi.

Haberin Devamı

Masharipov’un kaçmasına ve saklanmasına yardım eden ve eylemin planlayıcılarından olan “Tulpar” kod İbrahim isimli şüphelinin yardımcısı olduğu iddia edilen Mehmetali Nurmehmet savunma yaptı.

Alnı bantlı geldi

Masharipov’u ilk kez mahkeme salonunda gördüğünü iddia eden sanık Nurmehmet’e üye hakim, telefonunda bulunan ve elinde tabanca ile çekilmiş fotoğrafını gösterdi, bu kişinin kendisi olup olmadığını sordu. Nurmehmet fotoğrafın kendisine ait olduğunu, Kayseri’de çektirdiğini ve elindeki silahın oyuncak olduğunu öne sürdü. Aynı telefonda Abdülkadir Masharipov’a ait olan bir fotoğraf sanığa gösterildi. Sanık, Masharipov’u daha önce hiç görmediğini, fotoğrafın ise kendi telefonunda olmadığını iddia etti.

Verilen aradan sonra sanıklar salona alındı ancak Masharipov getirilmedi. 10 dakika sonra erler eşliğinde salona alınan Masharipov’un alnının sargı bezi ile bantlandığı görüldü.

Google translate üzerinden iletişim

Duruşmada savunma yapan bir diğer isim de, Reina saldırganı Masharipov’un birlikte yakalandığı sevgili Tene Traore’ydi.
6 Ocak’ta Masharipov’la “imam nikahıyla evlendiğini” belirten Traore, mahkeme başkanının Masharipov’la neden evlendiğini sorması üzerine, “Çok uzun zamandır evlenmek istiyordum. Özel bir sebebi yok. Evdeki kadınlar da uygun olacağını söyleyince evlendim” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Mahkeme Başkanı Dağ’ın Masharipov’un, Zarina ile evli olduğunu bilip bilmediğini sorması üzerine Traore, “Bilmiyordum” cevabını verdi. Masharipov ile aynı dili konuşmadıklarını ifade eden sanık, Google translate üzerinden iletişim sağladıklarını söyledi. Üye hakimin “Peki evlendikten sonra nereye gidecektiniz?” sorusu üzerine sanık, “Ben Türkiye’de kalmak istiyordum. Masharipov’un nereye gideceğini bilmiyorum” dedi.

Üye hakimin, “Dilini bilmiyorsun. Mesleğini bilmiyorsun. Peki neden evlendin?” sorusuna Traore, “Zamanla birbirimizi tanırız diye düşündüm” cevabını verdi. Tene Traore son Masharipov’un avukatı Atanur Demir’in sorması üzerine, Mahsaripov’dan olan bebeğinin bugün itibariyle 4 aylık olduğunu söyledi.