Gündem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Vaka sayısında azalma bekliyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Vaka sayısında azalma bekliyoruz

24.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Koca, son aylarda yeniden artışa geçen Kovid-19 vakalarına ilişkin, “Günlük 60 bini geçen rakamları gördük, şu an 10 binli rakamlara indi. Önümüzdeki iki üç hafta içinde vakalarda belirgin azalma bekliyoruz” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Vaka sayısında azalma bekliyoruz

Ayşegül Kahvecioğlu - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başkentte yapımı tamamlanan Etlik Şehir Hastanesi’nin ne zaman açılacağına yönelik soruya yanıt veren Koca, “Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamıştı. O takvim geçerli. 3-4 hafta içinde açılacak; eylülde de hizmete girecek” dedi. Koca, son aylarda yeniden artışa geçen kovid vakalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Kovid’de dalga 3-4 hafta önce pik noktasına erişti. Günlük 60 bini geçen rakamları gördük, şu an 10 binli rakamlara indi. Her geçen gün vaka sayılarının azaldığı, hastane yatış ve yoğun bakım yatışlarının da azaldığını görüyoruz. Önümüzdeki iki üç hafta içinde vakalarda belirgin azalma bekliyoruz.” Kasım ve aralık aylarında vakalarda yeniden artış yaşanabileceğine işaret eden Koca, “Bundan sonraki süreçte Kovid, mevsimsel gripten pek farklı seyretmeyecek. Aşıda hatırlatma dozları ihmal edilmemeli. Özellikle hazırlık anlamında, 65 yaşın üzerinde olan, ek hastalığı bulunan kişilerin hatırlatma dozlarını kasım aralık aylarından önce yaptırmalarını önemsiyoruz. Büyüklerimizin ve ek hastalığı olanların hastalık belirtisi olduğunda testlerini erken dönemde yaptırmalarını önemsiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Endişe etmeyelim’

Okullar açılınca temasın artmasıyla vaka sayılarında bir miktar artış yaşanabileceğini de söyleyen Koca, “Ama okullar için endişe etmeyelim. Çocuklarımız kurallara uyma noktasında yetişkinlerden daha iyi bir sınav verdi. Okullarda eğitimi aksatacak bir durum söz konusu olmayacak” diye konuştu. Koca, bu yıl aşı olmak isteyen herkese yetecek kadar grip aşısı hazırlığı yapıldığına da işaret ederken, “Kimse endişe etmesin, geçen yıllara nazaran en yüksek miktarda aşı var” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’deki maymun çiçeği vakalarına ilişkin de Koca, “11 vaka sayısına ulaşıldı. Türkiye için korkulacak bir hastalık değil, ne pandemi ne endemi. Sorun olmayacak” ifadelerini kullandı.

‘Yurt dışına gidişler azalacak’

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alınamadığına yönelik eleştirilere yanıt veren Koca, şunları söyledi: “Alacaksınız. Hekim ve çalışan arkadaşlarımızın mutluluğu ile sorunların daha kolay çözüleceğine emin olun. Yurt dışına gidişler de azalacak. Kamuya geçişlerin daha fazla olduğunu hep birlikte göreceğiz. Bir iki aydan bahsediyorum. Yeni dönemde ‘sağlıkta beyaz reform’ diyerek adaletin ve her emeğin karşılığının olduğu bir dönemi başlattık. Mesai sonrası çalışma da teşvik edilerek randevu dahil olmak üzere önümüzdeki aylarda birçok sorunun çözüldüğünü birlikte göreceğiz. Ayrıca bugüne kadar görülmemiş büyüklükte bir kadro alımını bu yıl yapıyoruz. Kapsam dışı olan üniversite hastaneleri ile aile hekimi ve çalışanları da kapsama alınıyor.”