25.11.2009 - 10:31 | Son Güncellenme:
Konya’da hemofili hastası (kanın pıhtılaşma sorunuyla ortaya çıkan hastalık) 3 çocuğundan birini kaybeden Gülkız Binici, diğer iki çocuğunu yaşatabilmek için mücadele ediyor.
Gülkız Binici (37), AA muhabirine, yaklaşık 20 yıl önce evlendiğini, bir süre sonra Mümtaz adını verdikleri bir oğullarının olduğunu söyledi.
Ancak Mümtaz’ın doğuştan hemofili hastalığı nedeniyle vücudunda kanama olduğu ve bu kanamanın durdurulamaması üzerine 5 yaşındayken hayatını kaybettiğini belirten Binici, şöyle dedi: "Ölen oğlumdan sonra şimdi 18 yaşında olan oğlum Fatih dünyaya geldi.
Doğuştan hemofili hastası çıktı. Doktorlar ikinci çocuğumuzun da hemofili hastası olma riskinin bulunduğunu söyledi. Ancak eşim ikinci çocuk için ısrar edince Mümtaz adını verdiğimiz bugün 13 yaşındaki oğlumu dünyaya getirdim. Korkulan oldu, o da aynı hastalıkla doğdu." Bu duruma çok üzüldüklerini ve ne yapacaklarını şaşırdıklarını ifade eden Binici, "Çocuklarımın tedavisini Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde yaptırmaya çalıştık. Ancak eşimle sağlıklı bir çocuk dünyaya getiremediğim için sürekli tartışmaya başladık. En sonunda kocam evi terk etti.
Kaderimizle baş başa kaldık" diye konuştu.
-GECELERİ UYUYAMIYOR
Kendisini terk eden kocasından yaklaşık 5 yıl önce boşandığını bildiren Gülkız Binici, şunları şöyle devam etti: "Çocuklarıma kanın pıhtılaşma sorununu giderecek ilaçlar veriliyor.
Ancak zaman zaman kanamaları olduğunda hastanede yatışları yapılıyor.
Çocuklarımdan biri hastaneye yatınca çok zorlanıyorum. Çünkü birini hastanede bırakıp, evde kalan diğer hasta çocuğumun yanına gidiyorum. Bu hastalıkta küçük darbeler bile durdurulmayan kanamalara yol açabiliyor. Geceleri uyurken çocuklarımda kanama olmaması için onların başında bekliyorum. Bir çocuğumu kaybettim. Bu iki çocuğumu da kaybetmek istemiyorum. Çünkü bu acıya dayanacak gücüm kalmadı." Sadece kaymakamlıktan 3 ayda bir defa 300 lira yardım aldıklarını belirten Binici, çocukları hasta olduğu için çalışamadığını ve hiçbir gelirlerinin olmadığını söyledi.
Binici, çocuklarını sahip olduğu yeşil kart ile tedavi ettirdiğini, ancak bazen çocuklarını doktora götürecek yol parasını dahi bulmakta güçlük çektiğini, ev kiralarını ödeyemez duruma geldiklerini, çaresizlik içinde yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını ifade etti.
Fatih Satır ise hastalığı nedeniyle okula gidemediğini, yaşıtları gibi sağlıklı olmak istediğini söyledi.
Çocukların doktoru Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Hematoloji Bölüm Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümran Çalışkan, "İki kardeş de hemofili hastası. Hemofili hastalığı, çaresiz bir hastalıktır. Bu hastalıkta, küçük darbeler bile hastada durmayan kanamalara yol açabiliyor. Uygulanan tedavilerle kanama durduruluyor. Kanın pıhtılaşması sağlanıyor" dedi.