GündemSahte Miro’ya kilit!

Sahte Miro’ya kilit!

21.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tophane-i Amire binasındaki ‘Miro’ sergisi dün eserlerin sahte olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Miro Vakfı, MSGSÜ rektörüne ve sergiyi düzenleyen Kült sergi şirketine dijital mektup yolladı

Sahte Miro’ya kilit

İstanbul’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne (MSGSÜ) bağlı bulunan Tophane-i Amire binasında 20 Kasım’da açılan, Katalan sanatçı Joan Miro’nun eserlerinin yer aldığı iddia edilen ‘Miro’ sergisi dün eserlerin sahte olduğu gerekçesiyle kapatıldı. 19 Ocak’a dek sürmesi planlanan sergi hakkında merkezi Barcelona’da bulunan ve Miro mirasçıları tarafından kurulan Miro Vakfı, Fundacio Joan Miro’nun müdürü Rosa Maria Malet, MSGSÜ Rektörü Prof.Dr. Yalçın Karayağız’a ve sergiyi düzenleyen Kült sergi şirketine dijital bir mektup yolladı. Mektupta, sergideki eserlerde sahtecilik saptandığını belirtti ve serginin bir an önce kapatılmasını istedi. Miro Vakfı’ndan aldığımız bilgiye göre, ocak ayının başında yahut önümüzdeki hafta İstanbul’a gelip eserleri inceleyecek olan Rosa Maria Malet, mektubunda, “Sahte imzalarla hazırlanmış eserlerin bulunduğu serginin hemen kapatılmasını talep ediyoruz” diye belirtti.
Biletleri Biletix üzerinden 17,50 TL giriş ücretiyle satılan sergiyi düzenleyen Kült şirketi, hukuki sürecin başladığını belirterek, sergiyi bugüne kadar kaç kişinin gezdiğini ve ne kadar gelir elde edildiğini açıklamadı. Ancak yaptıkları yazılı açıklamada, “Koleksiyonun sahibi ARETE Sanat Galerisi eserlerin orijinal olduğunu belgeleriyle belirtip taahhüt etmesine rağmen Miro Vakfı’yla ARETE Sanat Galerisi arasındaki bu anlaşmazlık giderilinceye kadar Joan Miro Sergisi’ni 20 Aralık 2013 itibariyle kapatma kararı almış bulunmaktayız” diye belirtti ve orijinallik belgelerini de basınla paylaştı.

‘Ben de mağdur durumdayım’
Sergide bulunan yaklaşık 60 eseri sergi için Kült’e veren ARETE Sanat Galerisi ise Ankara’da bulunuyor. Ankara’daki galerinin sahibi Emre Sefer ise bir endüstri mühendisi. Aynı zamanda sanat eserleri biriktiriyor. Koleksiyonunda Devrim Erbil, Dali gibi isimlerin bulunduğunu belirten Sefer, “Eserleri, ABD ve Kanada’daki bazı galerilerden satın aldım. Eserlerin hangilerinin sahte olduğunun incelenmesi gerek. Ona göre ben de mağdur duruma düşüyorum, gidip, sergideki eserleri aldığım yerlere dönüp soracağım” dedi. Sefer ayrıca, sergideki eserlerin daha önce de 2013 Mayıs ve Temmuz ayları arasında İzmir’de Bornova Kent Arşivi ve Müzesi Dramalılar Köşkü’ndeki ‘Düşlerimin Rengi’ sergisinde sergilendiğini belirtti.

‘Sadece mekândan sorumluyuz’
Miro, Chagall, Picasso, Matisse ve Dali ile birlikte tüm dünyada eserleri en çok sahte imza yöntemiyle taklit edilen sanatçıların ilk beşi arasında gösteriliyor. Uzmanlar tüm dünyada Miro eserlerini satın almak isteyenlerin özellikle incelemede bulunmasını tavsiye ediyor.
MSGSÜ yaptıklarıyla açıklamayla sadece mekandan sorumlu olduklarını ve inceleme yapılacağını belirtti.

KEŞFETYENİ
Yıllar önce ölümden döndü yürek yakan paylaşım! 'Ben anneme bakacaktım'
Yıllar önce ölümden döndü yürek yakan paylaşım! 'Ben anneme bakacaktım'

Cadde | 06.05.2025 - 07:33

Diyarbakır'da 2015 yılında bir ses yarışmasında adını duyurduktan sonra erkek arkadaşı tarafından başından vurulan ve ağır yaralanan Mutlu Kaya'dan duygusal paylaşım geldi.

Yazarlar