GündemŞankroid hastalığı nedir?

Şankroid hastalığı nedir?

01.05.2018 - 11:47 | Son Güncellenme:

Yumuşak şankr hastalığı cinsel yol ile bulaşan ve bulaşıcı bir yapısı olan bakteri hastalığıdır. Dünyada yaygın olarak görülen hastalık türüdür. Ancak görülme sıklığı bölgelerin iklim özelliğine göre farklılık göstermektedir.

Şankroid hastalığı nedir

Tropikal iklim kuşağında yer alan bölgelerde daha sık görülen bir hastalık türüdür. Genital bölge de oluşan yaralardır. Cinsel ilişki ile bulaştıktan sonra birkaç gün üzerinde belirtileri ortaya çıkmaktadır. Öncellikle küçük lezyon hâlinde meydana gelir daha sonra yaraya dönüşmeye başlar. Kadınlarda görülme olasılığı daha fazladır. Kadınlarda meydana gelen yumuşak şankr hastalığı belirtileri çok fazla kendini belli etmeyebilir. Kadınlar da belirti olmadığından hastalığın farkına da varılmayabilir. Ancak erkeklerde belirtiler kendini gösterir. Ağrı, sızı ve yanma gibi belirtileri görülmeye başlar.

Haberin Devamı

Yumuşak şankr (şankroid) belirtileri nelerdir?

Cinsel birleşmeden hemen sonra bu hastalığın belirtileri görülmez. Öncelikle bakteri vücuda cinsel yolla bulaşır. Bakteri vücuda girdikten sonra 5 ya da 6 gün içerisinde belirtileri kendini gösterir. Üreme organının etrafında lezyonlar oluşmaya başlar. Bu ilk belirtileri arasındadır. Daha sonra bu lezyonların üzerinde iltihap bulunan sivilceye benzer şekilde yaralar oluşur. Bu yaralar kanama da yapabilir. Yaraların büyüklüğü genişlemeye ve etrafa yayılmaya başlar. Hasta idrar yaparken aşırı yanma ve ağrı gibi sorunlar da yaşayabilir. Bazı kişilerde halsizlik ve ateş yükselmesi gibi belirtileri de görülebilir. Tedavi altına alınmadığı zaman vücudun birçok alanına yayılmaya başlar. Kadınlarda görülen yumuşak şankr hastalığında akıntı ve kanama gibi sorunlar da belirti olarak görülebilmektedir.

Haberin Devamı

Yumuşak Şankr (şankroid) tedavisi

Yumuşak şankr hastalığı ölümcül bir hastalık olmasa da sonuç olarak vücuda giren bakterinin enfeksiyon oluşturması ile meydana gelmektedir. Vücuttaki bu bakteri farklı sorunlara da yol açabilmektedir. Bu nedenle belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka doktora gidilmelidir. Hastalığın ilerleme aşamasına göre tedavi uygulanmaktadır. İlk aşamada olan durumlar da doktor tarafından uygun görülen antibiyotik ile tedaviye başlanır. Bazı durumlarda kültür testleri de yapılması gerekebilir. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

KEŞFETYENİ
Survivor'dan elendikten sonra Yiğit Poyraz'dan ilk paylaşım!
Survivor'dan elendikten sonra Yiğit Poyraz'dan ilk paylaşım!

Cadde | 03.05.2025 - 07:13

Survivor All Star 2025'e sürpriz bir şekilde veda eden isim Yiğit Poyraz olmuştu. İlk paylaşımını yapan Poyraz'ın 'Usta' ifadesi dikkat çekti.

Yazarlar