Gündem Seçim yasakları başladı! İşte 9 adımda oy kullanma rehberi

Seçim yasakları başladı! İşte 9 adımda oy kullanma rehberi

27.05.2023 - 17:59 | Son Güncellenme:

Türkiye, tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna gidiyor. Cumhurbaşkanı Seçimi nedeniyle propoganda yasakları devreye girdi. Seçim yasakları ise sabah saat 06.00 itibarıyla uygulanmaya başlayacak.

Seçim yasakları başladı İşte 9 adımda oy kullanma rehberi

Cumhurbaşkanı seçiminin 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen ilk tur oylamasında hiçbir adayın yüzde 50+1 oy oranına ulaşmaması nedeniyle Türkiye siyaset tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını seçmek amacıyla ikinci tur oylama için sandık başına gidecek.

Haberin Devamı

Adaylar ve kendilerini destekleyen ittifaklar ile partilerin temsilcileri propaganda yasağının başlayacağı saat 18.00’e kadar seçmenlere son mesajlarını verdi.

Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci oylamasına katılan adayların, siyasi propaganda yapabilme serbestliği 18.00 itibarıyla sona erdi.

Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organı tarafından seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak, 18.00 ile 21.00 saatleri arasında radyolarda ve her türlü yayın organında sadece YSK tarafından seçimle ilgili haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Seçim günü saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, gerek görürse yayın yasağını saat 21.00'den önce de kaldırabilecek.

Seçim günü saat 18.00'e kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak, seçim günü 18.00 ile 21.00 saatleri arasında sadece YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Haberin Devamı

SEÇİM YASAKLARI

Saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satışı yasak olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak. Kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki mekanlarda yalnızca yemek verilebilecek, düğünler ise saat 18.00’den sonra yapılabilecek.

LİDERLER NEREDE OY KULLANACAK?

Yarın gerçekleştirilecek seçimde Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üsküdar'daki Saffet Çebi Ortaokulu'nda oyunu kullanacak. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda oy kullanacak. İlk tur öncesi adaylıktan çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ilk turda ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olan Sinan Oğan da Ankara Çankaya'da oy verecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ankara'da Anıttepe Ortaokulu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Eyüpsultan Nejat Sabuncu İlkokulu'nda, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Ankara Bilkent'te T Emlak Bankası Ortaokulu'nda oyunu kullanacak.

Haberin Devamı

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici İstanbul'da Sultanbeyli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, Yeniden Refah Genel Başkanı Fatih Erbakan Ankara Çankaya'da Rıdvan Ege Anadolu Lisesi'nde, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Ankara Çankaya'da Ayten-Şaban Diri İlkokulu oyunu kullanacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Ankara'daki Çankaya İlkokulu'nda oy kullanacak.

Seçim yasakları başladı İşte 9 adımda oy kullanma rehberi