Gündem Şehitler için meşaleli yürüyüş

Şehitler için meşaleli yürüyüş

04.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sarıkamış şehitleri Kars’ta bir dizi etkinlikle anıldı. Mevlit okunarak başlanan anmalar kapsamında meşaleli yürüyüş düzenlendi, kardan heykeller yapıldı...

Şehitler için  meşaleli yürüyüş

Sarıkamış harekâtının 100. yılında şehit düşen askerler için Kars’ta bir dizi etkinlik yapıldı. Önceki akşam Mevlit Kandili dolayısıyla başlayan etkinliklerde binlerce kişi meşaleli yürüyüşte bir araya geldi. Kars Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi’nde okuyan öğrencilerin yaptığı kardan heykellerin açılışını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç yaptı. Bu yıl altıncısı düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu için ise İstanbul’dan yola çıkan bisikletliler Kars’taki anmalara katıldı.
Etkinlikler çerçevesinde önceki akşam Mevlit Kandili dolayısıyla Sarıkamış Kazım Karabekir Paşa Camii’nde düzenlenen mevlit programında şehitler için Kuran-ı Kerim okundu. Mevlit programında şehitler için vaaz veren Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yaşar Yiğit, on binlerce vatan evladının şehadetinin 100. yılını idrak etmek için bir araya geldiklerini belirterek, şöyle konuştu:

Minnet ve şükran duaları
“1914 yılında mukaddesatımız uğruna, Allahuekber Dağları’nda canlarını hiç çekinmeden feda eden şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Torunları olarak bugün bize düşen onların sarsılmaz imanlarını, sadakatlerini, gayretlerini ve hedeflerini kendimize şiar edinmeliyiz.”

Kardan heykeller yaptılar
Anma programında, Mevlit’in ardından binlerce kişi meşaleli yürüyüşte bir araya geldi. Gaziler Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüşün ardından Yukarı Sarıkamış Şehitliği’ne ulaştı. Yürüyüşe katılanlar anıta karanfiller bırakarak, dua etti. Yürüyüş sırasında vatandaşlara çay ikram edildi.
Kars Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi’nde okuyan 23 öğrencinin 100 metrekarelik alana 150 kamyon kar taşınarak şehit olan askerlerin figürlerini işlediği kardan heykellerin açılış törenine, Bakan Kılıç da katıldı. Kardan şehit heykellerinin üzerindeki Türk bayrağını kaldırarak açılışı yapan Kılıç, “Bu yıl Sarıkamış Harekatı’nın 100. yılı.
Biz onların hatırasını yaşatabilmek için onların burada gösterdikleri fedakarlığı bütün nesiller boyunca gençlerimizin hatırlaması için buradayız“ diye konuştu.

Haberin Devamı

Sarıkamış için bisikletle 1879 km

Bu yıl 6. düzenlenen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu”na İstanbul’dan katılarak bisikletleriyle yola çıkan sporcular, Sarıkamış’a ulaştı. Bisiklet Federasyonu İstanbul Temsilcisi ve kafile başkanı Tuna Akyüz,1879 kilometre yol kat ettiklerini belirterek, hiçbir yerde taşıma yapmadıklarını söyledi.