Gündem Şeref Malkoç: Cumhurbaşkanımız Zelenskiy ve Putin ile görüşecek

Şeref Malkoç: Cumhurbaşkanımız Zelenskiy ve Putin ile görüşecek

12.01.2023 - 18:19 | Son Güncellenme:

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Rusya-Ukrayna arasında insani koridorun oluşması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün veya yarın Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile görüşeceğini açıkladı.

Şeref Malkoç: Cumhurbaşkanımız Zelenskiy ve Putin ile görüşecek

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından Ankara’da bir otelde düzenlenen "21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği" konulu konferans sona erdi. İki gün süren konferansın kapanış konuşmasını yapan Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Rusya-Ukrayna arasında insani koridorun oluşması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek istediğini ve Erdoğan’ın bunu memnuniyetle karşıladığını söyleyerek, “Böyle bir toplantıdan sonra başarabilirsek Rusya’da veya Ukrayna’da bulunan yaralıların karşılıklı takası, çocukların veya kadınların takasını başarabilirsek bu toplantının en anlamlı yönlerinden biri bu olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığının Erdoğan öncülüğünde insani koridor için gerekli çalışmayı başlattığını kaydeden Malkoç, “Sayın Cumhurbaşkanımız bugün veya yarın hem Sayın Zelenski ile hem de Putin’le bu anlamda görüşme yapacağını ifade etmek istiyorum. Bundan sonrası bize düşüyor. Birlikte koordine edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Şeref Malkoç: Cumhurbaşkanımız Zelenskiy ve Putin ile görüşecek

UKRAYNA OMBUDSMANINDAN 3'LÜ GÖRÜŞME AÇIKLAMASI

Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets, 'kavuşma koridoru'na ilişkin yapılan 3'lü görüşmeyi değerlendirdi. Lubinets, görüşmenin bugün de devam edeceğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten Ukrayna için çok desteği ve yardımı var. Yapılan yardımlardan biri tahıl koridoru ve askerlerin değişimiydi. İnsani koridor kararı alındı. Cumhurbaşkanının ağzından bu söylendi. Bu koridor çalışmaya başladığında bazı sonuçları bekliyoruz. Bu yoldan çözüm bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının başka toplantıları var. Sayın Cumhurbaşkanı çözüm yollarını gösteriyor ve bu formül bize çok uygun geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da güçlü bir lider, Zelenski de güçlü bir lider. 2 defa görüştük, bu akşam 3'üncü defa görüşeceğiz, bir karara varılmasını arzu ediyoruz. Bunu yapmak için Sayın Cumhurbaşkanının ve Sayın Şeref Malkoç'un destekleri oldu. Bu toplantılar bir fırsattır. Bu toplantılar, konuşmalar olmazsa fırsat da olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yardımları ile bir çözüm bulunmasını bekliyoruz. Dün akşam Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile insani koridorla ilgili yeni girişim hakkında konuştuk. Bunun çok iyi bir fikir olduğunu ve Ukrayna'nın bu fikri desteklediğini söyledim. Bu fikrin gelecekte başarılı olmasını diliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'TUTUKLU KIRIM TATARLARINI DA KONUŞTUK'

Lubinets, Kırım Tatarlarına ilişkin ise "Görüşmemizin ana konulardan biri de Rusya'nın Ukrayna topraklarında ve Kırım topraklarında yakaladığı siviller. Tüm bu insanların Ukrayna'daki ailelerinin yanına döneceğine dair bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Kırım Tatarlarından 153 kişi hapiste. Onlar suçsuz insanlar. Onların içinde Neriman Celal de var. Neriman Celal, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı, sivil bir insan. Bunlar hakkında 17 yıl hapiste kalacakları yönünde karar veriyorlar. Onlar bizim insanımız, biz onları kurtarmak için çalışıyoruz, bu toplantılarda bunun hakkında da konuştuk" ifadelerini kullandı.