Gündem Ses enstalasyonu kaldırılacak mı?

Ses enstalasyonu kaldırılacak mı?

07.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çizgiroman, graffiti ve duvar resimlerinin buluştuğu İstanbul Comics and Art Festival her yıl bu görsel kültürün meraklılarını etkinlik ve stantlarda bir araya getiriyor. Bu yıl da festivalin üçüncüsü Dream Sales Machine tarafından düzenleniyor.

Ses enstalasyonu kaldırılacak mı

Bugün başlayacak olan festival 9 Eylül akşamına dek St. Joseph Tesisleri Club Quartier ve Moda All Saints Kilisesi’nde gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Ancak festival bu yıl sınırlı alanlarda kalmadı ve temsil ettiği görsel kültürün esas adresi olan sokaklara da taştı. İşte bu noktada konu ilginç bir boyuta taşındı. İCAF‘ın Urban Hacking projesi kapsamında 1-15 Eylül arasında çağdaş sanat üretimleriyle tanınan sanatçılar, kamusal alanlara üç boyutlu müdahalelerde bulundu. Bunlardan biri de Ragıp Basmazölmez’in çöp konteynerlerine yerleştirdiği ses enstalasyonlarıydı. Hayvan seslerinden oluşan enstalasyon şikayetler üzerine kaldırıldı. İCAF’ı gerçekleştiren Dream Sales Machine ile konuştuk. Milliyet’e yapılan açıklamada, “Urban Hacking’in açılışı sonrası emniyet bize ulaştı. Ses yerleştirmesi ile ilgili hem belediyeye hem de emniyet müdürlüğüne içinde canlı hayvan olduğuna ve kapağı kilitli olduğu için içinde bomba olabileceği şüphesiyle çok sayıda şikâyet gelmiş.

Haberin Devamı

Ayrıca konteynere çöp atılabileceği düşünülerek üzerine çöp poşetleri konulmuş. O nedenle işi kaldırmak durumundayız diye bilgilendirme yapıldı” dendi. Ayrıca, “Belediye izni bu durumda yeterli gelmedi, kaymakamlık ve emniyet izni de gerekiyor dendi. Konuyla ilgili dilekçe emniyete verildi. Bugün belediye ile yaptığımız görüşmede güvenli görülmemesi halinde işi tamamen alandan kaldırmak yerine başka bir lokasyona yerleştirilmesi konusunda bir b planı üzerine konuştuk. Ragıp Basmazölmez sürecin her anına müdahil. Emniyetten gelecek cevaba göre sanatçı ile karar vereceğiz ne yapacağımıza” dendi.

‘Güncel sanatın gelişmesinde engel’

Milliyet gazetesine açıklama yapan sanatçı Ragıp Basmazölmez şunları söyledi: “Yaşanan bu olay, güncel sanat olgusunun, topluma yabancı bir kavram olduğunu bize göstermesi açısından gerçekten çarpıcı ve bir o kadar da üzücüdür. Burada toplumun güncel sanattan ve onun enstrümanlarından ne denli bihaber olduğu gerçeği söz konusudur ve maalesef bu gerçek hem güncel sanatın gelişmesinde hem de bir piyasa ilişkisinin oluşmasında önemli bir engeldir. Gerek yurt dışı gerek yurt içinde bu tip kamusal alanda çalışmalar yapmış olan bir sanatçı olarak gördüğüm, bu konuda maalesef ülkece bir arpa boyu yol alamamış olduğumuz gerçeğidir.”