Gündem ‘Sivil ayak’ için ilk adım

‘Sivil ayak’ için ilk adım

22.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

28 Şubat davasında savcılık Emniyet’ten, ‘Hükümetin düşürülmesini sağlayan tüm eylem ve davranışların tespit edilerek, hazırlanacak evrakın’ gönderilmesini istedi.

‘Sivil ayak’ için ilk adım

28 Şubat sürecinde hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla asker sorumluların cezalandırılmasının ardından suçun sivil ayağının tespiti için ilk adım atıldı. Savcılık Emniyet’e yazı yazarak, “Hükümetin düşürülmesini sağlayan tüm eylem ve davranışlar, yazılı-görsel, resmi-özel tespit edilerek, hazırlanacak evrakın ivedilikle gönderilmesi rica olunur” dedi. 103 sanıklı 28 Şubat davasının, emekli Orgeneraller İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak ile dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz’ün de aralarında bulunduğu 21 sanığın müebbet hapse mahkum edilmesiyle sonuçlanmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kritik bir adım attı.

Haberin Devamı

Yeniden açılıyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın talimatıyla 28 Şubat’ın sivil ayağına ilişkin soruşturma dosyası yeniden açılıyor. Savcılık, dönemin medya, yargı, sendika ve meslek kuruluşu temsilcilerini kapsayan geniş bir inceleme başlattı. Suç tarihi olarak, Refahyol hükümetinin Başbakan’ı merhum Necmettin Erbakan’ın istifa ettiği 18 Haziran 1997’nin esas alındığı soruşturmada savcılığın, bu süreçte rol alan tüm unsurların belirlenmesi için emniyete talimat yazdı. Talimat yazısında şöyle denildi:

“28 Şubat sürecinde bir kısım sivil toplum kuruluşunu, basın-yayın kuruluşlarını, üniversite görevlilerini, sermaye çevrelerini, bürokrasiyi, ‘silahsız kuvvetler’ diye görevlendirip ‘Bu defa işi (darbeyi) silahsız kuvvetler halletsin’ emri vererek, belirlenemeyen emirleri, hükümete dayatıp demokrasiye balans ayarı yaptırılarak, halkın seçtiği hükümet istifa ettirilerek, ‘postmodern darbe’ gerçekleştirilmiş ve 18 Haziran 1997’de Türkiye Cumhuriyeti hükümeti düşürülerek, asker-sivil işbirlikçiler eliyle darbe gerçekleştirilmiştir. Şüphelilerin 28 Şubat sürecinde 18 Haziran 1997 tarihine kadarki, cuntacı unsurların emirleri doğrultusunda hükümetin düşürülmesini sağlayan eylemlerinin ve tüm davranışlarının, yazılı-görsel, resmi-özel belgelerle tespiti ile hazırlanacak evrakın ivedilikle başsavcılığımıza gönderilmesi rica olunur.”

Haberin Devamı

Başsavcılığın, emniyetten gelecek yanıtlara göre soruşturmayı şekillendireceği kaydedildi.