Gündem Ankara'da 1 kişinin öldüğü doğal gaz patlamasının nedeni belli oldu

Ankara'da 1 kişinin öldüğü doğal gaz patlamasının nedeni belli oldu

29.09.2023 - 08:00 | Son Güncellenme:

Dün İstanbul Şirinevler'de yaşanan doğal gaz patlamasının ardından bu sabah saatlerinde de Ankara'da bir patlama yaşandı. Mamak'ta 1 kişinin can verdiği patlamanın nedeni belli oldu.

Olay, saat 07.10 sıralarında Küçük Kayaş Mahallesi 1856/1'inci Sokak'taki 6 katlı Mehmet Han Apartmanı'nda meydana geldi. Binanın giriş kat dairesinde ilk belirlemelere göre doğal gaz kaynaklı patlama meydana geldi. Patlama sonrasında yangın çıkarken, binada tahribat oluştu.

Haberin Devamı

Patlamanın olduğu 3 numaralı dairede yalnız yaşadığı belirlenen Fatıma Köse  hayatını kaybetti. Olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık, polis, doğal gaz ve elektrik idaresi ekibi sevk edildi. Yangın itfaiye ekiplerince söndürülürken, binanın doğal gaz ve elektrik bağlantıları kesildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

Ankara Valiliği de patlamaya ilişkin son dakika açıklaması yaptı. Açıklamada, 'Mamak Küçük Kayaş Mahallesi'ndeki 6 katlı bir binanın giriş katında meydana gelen ve ilk bilgilere göre doğalgaz kaynaklı olduğu değerlendirilen patlama sonucu 1 vatandaşımız vefat etmiştir.' ifadeleri kullanıldı.

Ankarada 1 kişinin öldüğü doğal gaz patlamasının nedeni belli oldu

PATLAMANIN NEDENİ BELLİ OLDU

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'den yapılan açıklamada, patlamanın ocağın açık unutulması nedeniyle meydana geldiği belirtildi. Söz konusu dairenin doğal gaz abonelik sözleşmesinin 2012 yılında bina yönetimi adına yapıldığı, projede dairenin kapıcı dairesi olarak tanımlandığı ve sadece pişirme amaçlı cihaz (ocak) projelendirildiği belirtildi. Açıklamada, "Proje onayından sonra yerinde yapılan kontrollerde de, onaylanan iç tesisat projesi ile imalatı yapılan ilgili tesisatın aynı olduğu ve güvenli bir şekilde doğal gaz arzı sağlandığı tespit edilmiştir" denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, patlama sonrasında dairede yapılan kontrollere ilişkin de "Proje tadilat, onay ve gaz açma işlemleri yapılmadan ve şirketimiz onayı olmaksızın kombi cihazının eklendiği, ilgili dairenin mutfağında bulunan ocağın bir gözünün açık olduğu ve ocağın alev sönmesine karşı emniyet tertibatının olmadığı, açık unutulan veya dış etmenlerle sönen ocaktan çıkan gazın dairenin tamamına dolduğu ve patlamanın bu sebeple gerçekleştiği, abonelik sözleşmesinin de halen apartman yönetimi üzerinde olduğu, anlaşılmıştır. Bu olay, kullanım süresi dolmuş cihazların kullanılmamasını ve şirketimiz onayı olmaksızın doğal gaz tesisatına müdahale edilmemesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir" ifadeleri kullanıldı.

'DEPREM OLUYOR SANDIM'

Öte yandan patlamada hayatını kaybeden Fatma Köse'nin cesedi, ekiplerin incelemesinin ardından binadan çıkarılarak Ankara Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Patlama nedeniyle çevredeki bazı binalar ve iş yerlerinin de camları kırıldı. Görgü tanığı Recep Kaya, "Bina kalktı indi, çok şiddetliydi. Ben zannettim ki deprem oluyor, 1999 depremini yaşadığım için. Evin içi darmadağın olmuştu. Sonra aşağıya inmeye çalıştım, çelik kapım açılmadı, çok zor açtım, sonra kapanmadı" dedi.

Haberin Devamı

Patlama anı da güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntüde binanın giriş katındaki dairede patlama ile birlikte alevlerin çıktığı görüldü.

MAMAK BELEDİYE BAŞKANI: BİNADA YAŞAYANLAR TAHLİYE EDİLDİ

CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Mamak Belediye Başkanı Murat Köse bölgedeki durum hakkında son bilgileri paylaştı. Köse, 'Giriş katında bir vatandaşımız Doğal Gaz patlamasında hayatını kaybetti. Önlemler alındı, doğal gaz kesildi. Yangına müdahale edildi, bir sorun yok şu anda. Binada yaşayanlar tahliye edildi. O bölge çok eski bir yerleşim yerimiz. Şu anda başka bir patlamanın önüne geçecek tedbirler alınmış durumda.' dedi.

Haberin Devamı

'DÜĞMEYE BASINCA PATLAMA OLMUŞ'

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Haydar Demir, patlamanın meydana geldiği evde inceleme yaptı. Demir, evde Fatıma Köse ve eşinin yaşadığını belirterek, "Eşi inşaatta bekçilik yapıyormuş ve o sırada işteymiş. Elektrik anahtarının düğmesine basmasıyla birlikte patlama meydana gelmiş. İtfaiyemizin soruşturması sürüyor. Vatandaşlarımızın sorunları ile ilgilenip, eksiklerini gidermeye çalışacağız. Ekipler de incelemelerde bulunuyor. Binada 12 daire varmış. Vefat eden kadın daha 10 gün önce taşınmış bu apartmana" dedi.

HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

CNN TÜRK muhabiri Paşa Alyurt da aktardığı son bilgilere göre, '07.10 sıralarında meydana gelen bir olay. Yeşilbayır Mahallesi'nde... Doğal gaz patlaması sonucunda bölgeye ekipler sevk edildi. Fatıma Köse patlama sonucunda hayatını kaybetti.' ifadelerini kullandı.

Ankarada 1 kişinin öldüğü doğal gaz patlamasının nedeni belli oldu

ŞİRİNEVLER'DE DE PATLAMA

Olay, dün saat 15.00 sıralarında Bahçelievler Şirinevler 7. Sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre sokak üzerinde bulunan 6 katlı bir binada ilk belirlemelere göre doğalgaz kaynaklı patlama meydana geldi.

Haberin Devamı

Patlama sonrası çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. Yaralılara sağlık ekiplerinin yaptığı ilk müdahalenin ardından çevredeki hastaneye sevk edildi.

Patlama nedeniyle park halindeki araçlar da hasar gördü. Patlama sonrası polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, patlama sonrası çevrede oluşan ufak çaplı yangına itfaiye ekipleri tarafından müdahalede bulunuldu.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 3'E ÇIKTI

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Bahçelievler'de doğal gaz sıkışması nedeniyle olduğu değerlendirilen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 3'e yükselmiştir. Olayda yaralanan 3 vatandaşımızın tedavileri ise kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir" denildi. Yapılan açıklamada, Özgür Çoban, Ömer Özdemir ve Ahmet Bal'ın hayatını kaybettiği belirtildi.