Gündem Son dakika! Bakan Akar: Mayın avlama gemilerimiz görevinin başında

Son dakika! Bakan Akar: Mayın avlama gemilerimiz görevinin başında

27.03.2022 - 10:12 | Son Güncellenme:

İstanbul Boğazı girişinde tespit edilen mayınla ilgili konuşan Milli Savunma Bakanı Akar, "Mayın avlama gemilerimiz görevinin başında. Bölgede görevli gemilere emirler verildi. Kime ait olduğuna inceleme sürüyor. Şu anda da İstanbul Boğazı'ndaki trafikte bir olumsuzluk yok." dedi.

 Türkiye’nin yurt dışındaki ilk büyük askeri birliklerinden "Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı Karargahı” kapılarını ilk kez CNN TÜRK’e açtı. Karargahta CNN TÜRK’ten Büşra Arslantaş’ın sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Karadeniz’deki mayın tehlikesinden, Ukrayna’daki ateşkes ihtimaline, Yunanistan’la ilişkilerden, F-16’lardaki son duruma kadar gündemdeki birçok konuya yanıt verdi.

Haberin Devamı

 "EN YOĞUN DÖNEMİ YAŞIYORUZ"

Bakan Akar, "Cumhuriyet döneminin en yoğun dönemini yaşıyoruz. Dost ve kardeş ülkelerde varlığımızı sürdürüyoruz. Bunlar eğitim şeklinde ve tatbikat şeklinde oluyor. Çalışmalar 3. ülkeler için tehdit değil. Savunma amaçlı çalışıyoruz. Bizim Katar ile olan kardeşliğimizin geçmişi çok uzun. Katar'la diplomatik beraberliğimiz var. Birbirimizi desteklemeye devam ediyoruz. Bizim amacımız hem kendimizi korumak hem de dünya barışına katkıda bulunmak. Benzer şekilde NATO Afganistan'dan çekildi. Biz Katar ile orada kalabileceğimizi belirttik. Çalışmalar belli bir aşamaya kadar geldi." dedi.

"ÖNEMLİ TEKLİFLER OLDU"

"NATO Zirvesi çok yoğun geçti." diyen Akar, "Cumhurbaşkanımız orada çok önemli bir konuşma yaptı, ikili zirveler gerçekleştirdi. Önemli teklifler oldu. Teklif ve taleplerimiz dikkatle takip edildi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti uluslararası arenada özne haline geldi. Saygın ve seçkin bir yere sahibiz. Yerimizi her geçen gün güçlendirmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Akar, "Ukrayna'da biz bir an önce ateşkesin sağlanmasını istiyoruz. Liderlerini bir araya gelmesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye ev sahipliğini yapabileceğini söyledi. İnsani durumun giderek kötüleştiğini görüyoruz. Bu manada biz önümüzdeki dönemde görüşmelerin olacağını söylüyoruz. Ciddi taleplerimiz ve çalışmalarımız var. Mariupol'de kritik bir durum var. Taraflarla sürekli temaslarımızı sürdürüyoruz. Anlık irtibatlarımız var." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"GEMİLERİMİZ GÖREVİNİN BAŞINDA"

İstanbul Boğazı girişinde tespit edilen mayınla ilgili konuşan Akar, "Rusya ve Ukrayna tarafından çeşitli bilgilen bize ulaştı. Serseri mayınların bölgede olabileceğine dair bilgiler geldi. Gemilerimiz seferber ettik, arkadaşlarımız teyakkuzda. Mayın avlama gemilerimiz görevinin başında. Bölgede görevli gemilere emirler verildi. Cisim incelendi, eski bir mayın olduğu tespit edildi. Kime ait olduğuna inceleme sürüyor. Şu anda da İstanbul Boğazı'ndaki trafikte bir olumsuzluk yok." dedi.

Son dakika Bakan Akar: Mayın avlama gemilerimiz görevinin başında

"HERKES İÇİN YARARLI"

Haberin Devamı

Montrö Sözleşmesine ilişkin konuşan Akar, "Montrö prensiplerine aykırı bir taleple karşılaşmadık. Karadeniz'de Montrö herkes için yararlı." dedi.

"MÜRACAAT YAPILDI"

ABD ile süren F-16 görüşmelerine ilişkin bilgi de veren Akar, "F-16'larla ilgili süreç çok rutin. Gerekli müracaat yapıldı. Muhataplarımızla yaptığımız görüşmeler oldu. Türkiye'ye iki kez heyet gönderdiler. Görüşmeler olumlu geçti. Taleplerimiz makul olduğunu söylediler. Kongre süreci var. Süreci takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"BARIŞÇIL TAVIR BEKLİYORUZ"

Yunanistan ile ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulunan Akar, "Yunanistan ile iki komşu devlet olarak barış içinde yaşama isteğimizi belirttik. Biz bu manada kendi barışçıl politikamızı sürdürüyoruz. Yunanistan'dan barışçıl tavır bekliyoruz. Üst düzey temaslarını devamı faydalı olacaktır. Önümüzdeki günlerde daha yapıcı bir politika izleyeceklerini bekliyoruz." dedi.