23.04.2025 - 12:22 | Son Güncellenme:
İstanbul'da peş peşe depremler meydana geldi. Gelişmeleri canlı aktarıyoruz...
SON DAKİKA!
DHA: AFAD: Marmara Denizi Silivri açıklarında 3.7 büyüklüğünde deprem oldu
Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4.0 olarak duyurdu.
Depreme çocuğuyla yakalanan bir anne korkan çocuğunu uzun süre sarılarak teselli etti. Bir iş yerinde çalışan iki kadın ise deprem sırasında birbirlerine sarıldı. Başka bir görüntüde ise, bir çalışanın soğukkanlılığını koruyarak yürüyerek iş yerinden çıktığı anlar da güvenlik kameraları tarafından kaydedildi. (Doğan Can CESUR/ İSTANBUL, (DHA)
Bahçelievler Şirinevler Mahallesi Cengiz Topel Caddesi'ndeki 5 katlı bitişik iki bina arasında, depremin ardından açıklık oluştu.
Binanın alt katındaki züccaciye dükkanının önünde bulunan ve 1. katın balkonuna destek sağlayan demir de eğrildi.
Bina sakinleri, apartmanın 2. katındaki dairede kolonların hasar gördüğünü belediyeye bildirdi.
İhbar üzerine olay yerine gelen Bahçelievler Belediyesi zabıta ekipleri, bina çevresine şerit çekerek güvenlik önlemi aldı.
Ekiplerin ilk incelemesinin ardından tedbir amaçlı binadakiler tahliye edilirken, yaklaşık 30 kişi belediye tarafından otellere yerleştirildi.
Binayla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin incelemesinin ardından karar alınacağı öğrenildi.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu şu ifadeleri kullandı; İkincil yaralanmalarla başvuran hastalarımız halihazırda geç başvurular ve acil gözlemde tedavi görenlerle birlikte 60 hastamız bulunmakta.
Deprem sonrası yaşanan panik, travma ve kaçış sırasında yaralanan 60 hastamızın tedavileri sürmekte olup, genel sağlık durumları iyi ve hayati tehlikeleri bulunmamaktadır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Afet Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Toplantının ardından AFAD Koordinasyon Merkezi’nde basın açıklaması yapan Bakan Kurum, İstanbul’un 39 ilçesinde Kaymakamlıklar nezdinde afet koordinasyon merkezlerinin kurulduğunu belirtti.
Bakan Kurum, gelen çağrılara ilişkin verileri paylaştı: Depremin hemen ardından çoğunluğu İstanbul olmak üzere Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova’daki vatandaşlarımızdan toplamda 1.399 yapı ihbarı aldık. İhbar edilen bu binalardan 130’unu hemen inceledik. 107’sinde herhangi bir hasar tespit etmedik. 7 binamız az hasarlı. Herhangi bir ağır, orta hasar söz konusu değil. Fatih’te bir metruk bina yıkılmıştı. Hafriyat çalışmaları bugün içinde tamamlanmış olacak. Hasar tespit personelimiz de önceliği ihbar gelen yerlere vermek üzere İstanbul’un 39 ilçesi ve 963 mahallesinde saha çalışmalarına devam etmektedir.
36 ÖĞRENCİ YURDUNDA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Dün meydana gelen depremin ardından tüm illerden hasar tespit ekiplerini İstanbul’a çağırdıklarını hatırlatan Bakan Kurum, “Ekip sayısını dün itibarıyla 3 bine çıkaracağımızı ifade etmiştik. Bugün gün içerisinde İstanbul'da 3 bin hasar tespit ekibi tüm İstanbul'da, kamu binaları başta olmak üzere tüm hasarların tespitlerini yapmak suretiyle bu incelemeleri inşallah gerçekleştiriyor olacağız. Dün itibarıyla İstanbul’umuzdaki yurtların, okullarımızın, cami ve hizmet binalarımızın da içerisinde olduğu 28 bin 538 kamu yapısına dair hasar tespit çalışmalarımızı süratle başlattık. İlk etapta 36 öğrenci yurdumuzda yaptığımız hasar tespitleri dün gece itibarıyla tamamladık. Ekiplerimiz yurtlarla ilgili hasar tespit etmedi. Bugün de İstanbul’daki tüm hastanelerin tespitlerini Sağlık Bakanlığı ile birlikte yapacağız. Sonuçları şeffaf bir şekilde milletimizle paylaşacağız” dedi.
“ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK GERÇEĞİ DEPREMDİR”
Türkiye’deki deprem gerçeğinin altını bir kez daha çizen Bakan Kurum, “Yaşadığımız bu depremle beraber bir kez daha gördük ki başta İstanbul olmak üzere ülkemizin en büyük gerçeği depremdir. Bugün ülke yüzü ölçümünün yaklaşık yüzde 66’sı ve nüfus itibarıyla da baktığınızda yüzde 70’i deprem bölgelerinde yaşamaktadır. En son 6 Şubat 2023’te asrın felaketini yaşadık. 11 ilimiz ve 14 milyon vatandaşımız doğrudan etkilendi” şeklinde konuştu.
“GELİN HEP BİRLİKTE BU DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRELİM”
Bakan Kurum, 13 yıl önce İstanbul’dan başlatılan Kentsel Dönüşüm Seferberliği’ni güçlü şekilde sürdürdüklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: Biz bu yaşadığımız depremlerde bir olmayı biliyoruz. Ama deprem geçtikten 3-5 gün sonra maalesef bu deprem gerçeğini unutuyor ve bu gerçek üzerinden hareket etmiyoruz. Bu noktada biz hep söylüyoruz; riskli bina öldürür, riskli binada yaşamayalım. Gelin hep birlikte bu dönüşümü gerçekleştirelim. Bundan tam 13 yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul'dan, Gaziosmanpaşa'dan, ki bunu bu çok siyasetçi de söylemez, “bedeli ne olursa olsun dönüştüreceğiz” sloganıyla kentsel dönüşüm seferberliğini başlattı. Bu çok önemli bir adımdı. Bugüne kadar Türkiye'de kanunun bile olmadığı, depremle mücadele noktasında bu kararlılığı ortaya koymak çok değerli, çok kıymetliydi. Biz de o seferberlik kapsamında çalışmalarımızı güçlü bir şekilde sürdürmeye gayret gösteriyoruz. Zira bugün İstanbul özeline baktığınızda 1,5 milyon riskli binanın olduğu, hatta bunların yüzde 30’unun acilen dönüştürülmesi gereken binalar olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu tablo karşısında asla kaybedecek vaktimiz yok. Bu dönüşüm göz ardı edilecek, ertelenecek bir durum değildir. Bu manada sorumluluk sahibi herkesin bilmesi gerekir ki İstanbul'un artık tek gündemi deprem olmalıdır. İstanbul'daki yapı stokunun bir dakika, bir saniye bile kayba tahammülü yoktur.
“İSTANBUL İÇİN HER SANİYE DEĞERLİ”
Bakanlığın İstanbul’u depreme hazırlamak için kentsel dönüşüm çalışmalarını hassasiyetle yürüttüğünü ifade eden Bakan Kurum, sürecin siyaset üstü ‘seferberlik’ anlayışıyla desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti: Devletimiz tüm imkan ve kabiliyetiyle, tüm gücüyle İstanbul’u depreme hazırlamak için deyim yerindeyse İstanbul’u, ülkemizi kurtarmak için canla başla çalışmaktadır. Ben bu vesileyle buradan milletimize ve özellikle deprem dönüşümünden doğrudan sorumlu olan belediyelerimize şunu ifade etmek istiyorum. İstanbul için her saniye değerli. Çünkü vakit daraldıkça daralıyor. İstanbul depremi bir milli güvenlik meselesidir. Seferberlik şuurunu 6 Şubat’taki gibi göstermemiz gerekir. İstanbullu kardeşlerimiz, hemşerilerimiz hepimizden siyaseti, politikayı bir yana bırakmasını ve acilen bu işe odaklanmasını beklemektedir. 16 milyon İstanbullunun canının ve geleceğinin söz konusu olduğu bir yerde çok net söylüyorum; siyasete ve polemiğe yer yoktur. Burada siyaset olmaz, burada polemik yapılmaz. Tam aksine güçlü sağlıklı bir şekilde İstanbul da yaşamayı hak eden milyonlara karşı hep birlikte el ele vermenin zamanıdır.
Hasdal'daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde kurulan kriz merkezindeki değerlendirme toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dün saat 12.49'da Marmara Denizi'nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin, başta İstanbul olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya ve Balıkesir'de hissedildiğini, bu depremin ardından en büyüğü 5,9 olmak üzere, 266 artçı deprem meydana geldiğini, 4 ve üzeri artçı deprem sayısının ise 9 olduğunu belirtti.
Yerlikaya, depremden 26 dakika sonra, saat 13.15'te Türkiye Afet Müdahale Planı'nın (TAMP) devreye alındığını, tüm afet gruplarının temsilcilerinin AFAD Başkanlık Afet ve Acil Durumu Merkezi'nde toplandığını bildirdi.
Saha taramaları ve 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen ihbarlara göre herhangi bir can kaybının yaşanmadığını, depremden kaynaklı yaralı vatandaşların da bulunmadığını dile getiren Yerlikaya, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 16 bin 712 çağrının geldiğini, bunlardan 995'inin depremle ilgili acil yardım talebi olduğunu aktardı.
Bakan Yerlikaya, "AFAD tarafından İstanbul'a 650 personel ve 148 araç görevlendirildi. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız, akredite STK'lerimizle birlikte toplam 903 araç ve 11 bin 481 personel görevlendirildi." dedi.
Barınma ile ilgili 27 lojistik depo ve 54 cep deponun aktif hale getirildiğini bildiren Yerlikaya, İstanbul'da 51 bin vatandaşın camilerde, 50 bin vatandaşın okul, yurt ve sosyal tesislerde olmak üzere toplamda 101 bin vatandaşın barınma talebinin karşılandığını kaydetti.
Türk Kızılay koordinasyonunda 38 belediye ve STK'den, 36 ikram çadırı, 99'u ikram aracı olmak üzere, toplam 286 araç ile 1508 personel ve gönüllünün görev yaptığını vurgulayan Yerlikaya, 348 dağıtım noktasında 527 bini aşkın çorba, 16 bin ekmek, 400 binin üzerinde ikram malzemesi, 55 bin kumanya, 400 binin üzerinde sıcak soğuk içecek ve 500 binin üzerinde su dağıtıldığı bilgisini paylaştı.
İçişleri Bakanı Yerlikaya, "Devletimiz tüm kurumlarıyla birlikte sahadadır. Vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği için gerekli tüm tedbirler alınmış, olası riskler titizlikle değerlendirilmektedir." açıklamasında bulundu.
AFAD Deprem Bilim Kurulu'nun dün yayımladığı açıklamayı anımsatan Yerlikaya, "Riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesini, binası ile ilgili şüphesi olan vatandaşlarımızın 112 Çağrı Merkezi'ne bilgi vermelerini, olası artçı sarsıntılara karşı tedbiri elden bırakmamasını vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum." diye konuştu.
Vatandaşların, resmi kurumların açıklamalarını dikkate almalarını isteyen Yerlikaya, sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan, teyitsiz bilgilere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
İstanbullulara ve depremin hissedildiği illerde yaşayan vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Yerlikaya, "Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun." ifadesini kullandı.
İstanbul’da Silivri açıklarında dün saat 12.49'da meydana gelen ve 13 saniye süren 6.2 büyüklüğündeki deprem anları güvenlik kameralarına yansıdı. Üsküdar'da bir kuafördeki kadınlar boya yaptırdıkları sırada depreme yakalandı. Bir iş yerinde bulunan köpek ise sahibiyle dışarı çıktı. Bir başka görüntüde ise muhabbet kuşunun deprem öncesinde odada dönerek uçtuğu anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Deprem anları cep telefonu ve güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. (Doğan Can CESUR / İSTANBUL (DHA)
İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından Silivri, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar ve Küçükçekmece'deki afet koordinasyon merkezlerinde toplantı düzenlendi. Vali Gül başkanlığında gerçekleştirilen toplantılarda Gül, ilçe kriz merkezinde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Marmara Denizi, Büyükçekmece açıkları olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Depremin yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.
AFAD duyurdu! Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde saat 04.20 sularında 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
AFAD'ın bilgilerine göre; Marmara Denizi'nde, Silivri 'ye 24.39 kilometre uzaklıkta yerin 6.99 kilometre altında saat 00.00'da 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İstanbul’da öğlen başlayan ve en büyüğü Silivri açıklarında 6.2 büyüklüğe çıkan yüzü aşkın artçı yaşandı. Depremlerin derinliği yaklaşık 6 ila 15 km aralığında gerçekleşti. Yüksekten atlayan 151 kişi yaralandı. Sokağa dökülen halk park ve açık alanlarda toplandı. 23 Nisan nedeniyle resmi tatil olması ve okulların kapalı olması kentteki paniğin artmasının önüne geçti. İstanbul’da okullar iki gün daha tatil edildi.
Deprem korkusunu yaşayan vatandaşlar geceyi de parklarda ve çadırlarda geçirdi.
Silivri’de meydana gelen deprem Edirne, Tekirdağ, Kocaeli, Bursa, Yalova, Balıkesir, İzmir, Çanakkale, Eskişehir, Sakarya, Ankara, Uşak’ta da hissedildi. Depremin ardından İstanbul’da trafik yoğunluğu yüzde 76’ya çıktı.
UZMANLAR İKİYE BÖLÜNDÜ
Deprem, ‘Bu beklenen İstanbul depremi mi’ tartışmasını da beraberinde getirdi. Prof. Naci Görür, “Asıl deprem 7’nin üzerinde olacak” derken; Prof. Okan Tüysüz de 6.2’nin “büyük bir depremin öncüsü olabileceği endişesiyle önemli olduğunu” söyledi. Prof. Süleyman Pampal, “Daha büyük bir deprem olma ihtimali azaldı” derken, 20 gün önce uyarıda bulunan Prof. Şener Üşümezsoy da “Başka bir deprem riski yok” diye konuştu.
BÜYÜK DEPREM 30'UNA BEDEL
Prof. Dr. Celal Şengör, “Büyük İstanbul depremi geliyor. Bu kaçınılmaz. Muhtemel 7 büyüklüğündeki bir deprem, bugünkü depremin 30 tanesine karşılık geliyor” dedi.
ARTÇILAR İKİ AY SÜREBİLİR
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, 2019’daki 5,9’luk depremin artçılarının 1,5 ay sürdüğünü belirtti. Özel, “Bu depremin etkinliği 2 ay devam edebilir ancak denizde olan bir deprem. Kıyılarda bunun ne kadarının hissedileceği tartışılır” dedi
TELEFONLARA MESAJ GELDİ
Android deprem uyarı sistemi sarsıntıdan 10 ila 30 saniye önce uyardı. Telefonlara gelen uyarı, kullanıcıların depreme refleks geliştirmesine olanak tanıdı.
HAVALİMANI VE METRO HASARSIZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu yaptığı paylaşımda, “Karayollarımızda, havalimanlarımızda, tren ve metrolarımızda herhangi bir hasara veya olumsuz duruma rastlanmamıştır. Ekiplerimiz, sahada genel tarama ve kontrol faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.
Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sırasında kuvözde tedavi gören bebekleri koruyan sağlık personelinin görüntülerini paylaştı. Öte yandan İstanbul Boğazı'nda Kuruçeşme açıklarında kaydedilen görüntülerde bir yelkenli deprem sırasında yön değiştirerek yan yattı.