Gündem Son dakika... Meteoroloji'den 'en yoğun' kar uyarısı! 13 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı

Son dakika... Meteoroloji'den 'en yoğun' kar uyarısı! 13 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı

17.03.2022 - 09:25 | Son Güncellenme:

Son dakika hava durumu haberlerine göre, Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu hafta sonu için de kritik uyarıda bulunarak, ‘yoğun’ kar yağışının devam edeceğini duyurdu. Türkiye'yi etkisi altına alacak olan ‘Kırım soğukları’ ve yağışlı hava salı gününe kadar devam edecek. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün son verilerini paylaşarak İstanbul için uyarıda bulundu. Uzmanlar ise geçen hafta yağan kardan daha yoğun kar yağışının bu cumartesi günü yaşanacağını vatandaşların tedbirli olması konusunda uyarıda bulundu.

Yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, İç Ege, Batı ve Orta Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısı, Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve batısı ile Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Muş ve Bitlis çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların genellikle karla karışık yağmur ve kar, Marmara'nın batısı, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve batısında yağmur ve sağanak şeklinde görülmesi, gece saatlerinde Trabzon'un doğusu ile Rize ve Artvin çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunurken, kuzey, iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı yurt genelinde mevsim normallerinin altında seyredecek. Rüzgar, batı ve iç kesimlerde kuzeyli, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'nun doğusunda güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara'da kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) olarak esecek.

İSTANBUL VALİSİ YERLİKAYA’DAN CUMARTESİ UYARISI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün verilerine göre; 18 Mart Cuma günü İstanbul’da aralıklı ve yerel olarak kuvvetli kar sağanakları bekleniyor. Kar yağışlarının Cumartesi günü etkisini artırarak devam etmesi öngörülüyor. Dikkatli olalım, tedbiri elden bırakmayalım” dedi.

Haberin Devamı

SARI VE TURUNCU KODLU UYARI

Meteoroloji'den 13 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı geldi. Yarın İstanbul dahil; Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Muş, Rize, Trabzon, Tunceli, Van için peş peşe uyarı yapıldı.

İSTANBUL İÇİN FLAŞ UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıda, "Yapılan son değerlendirmelere göre; 18.03.2021 Cuma gününden itibaren İstanbul'da aralıklı ve yerel olmak üzere kuvvetli kar sağanakları bekleniyor. Cumartesi günü kar yağışlarının etkisini daha da arttırarak Pazar günü öğle saatlerine kadar iç ve yüksek kesimleri ağırlıklı olmak üzere yer yer yoğun olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor. Kar yağışlarıyla birlikte ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don, kuvvetli rüzgarla birlikte tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

CUMARTESİ GÜNÜNE DİKKAT

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Bu aksamdan itibaren soğuk ve yağışlı hava kuzey bölgeleri etkilemeye başlayacak. İstanbul’da Cuma günü önce karla karışık yağmur akşama doğru kar yağışlı. Cumartesi daha yoğun olmak üzere pazar gününe kadar devam. Gecen haftaki kar dan daha az. Sıcaklık 2 - 3 derece daha yüksek” dedi.

BOLU'DA 5 GÜN SÜRECEK KAR YAĞIŞI BAŞLADI

Haberin Devamı

Bolu’da, akşam saatlerinde başlayan ve 5 gün boyunca devam etmesi beklenen kar yağışı başladı. İstanbul ve Ankara'yı birbirine bağlayan Bolu Dağı D-100 yolu geçişinde aralıklarla kar yağışı etkili oluyor. Hafif kar yağışı zeminle etkili olmadı. Karayolları ekipleri, güzergahlarda buzlanmayı önlemek için tuzlama yaptı. Ekiplerin çalışmasıyla araçlar rahat ilerledi. 

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Çok bulutlu, sabah ve öğle saatlerinde hafif karla karışık yağmur ve yüksekleri kar yağışlı 6

İstanbul: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 9

İzmir: Çok bulutlu, zamanla parçalı ve az bulutlu 15

Adana: Çok bulutlu 16

Antalya: Parçalı ve çok bulutlu 16

Samsun: Çok bulutlu, yağmur ve karla karışık yağmurlu, gece saatlerinde kar yağışlı 5

Trabzon: Çok bulutlu, yağmur ve karla karışık yağmurlu, gece saatlerinden itibaren kar yağışlı (Yağışların doğu ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor) 5

Erzurum: Çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren hafif kar yağışlı -1

Haberin Devamı

Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinde yağmurlu 9

İŞTE 1 HAFTALIK HAVA DURUMU HARİTASI

Son dakika... Meteorolojiden en yoğun kar uyarısı 13 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı