Gündem Son dakika... Meteoroloji'den kar ve çığ tehlikesi için kritik uyarı! İlleri tek tek sıraladı

Son dakika... Meteoroloji'den kar ve çığ tehlikesi için kritik uyarı! İlleri tek tek sıraladı

30.01.2022 - 13:04 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden bir son dakika uyarısı daha geldi. 33 ilin ardından Ankara için kar yağışı ve buzlanma uyarısında bulundu. Kar yağışının bu akşam saat 21:00'de başlayacağı belirtildi., Pazartesi sabah 08:00'e kadar 7 santime kadar kar yağacağı belirtildi. Meteoroloji, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Van, Hakkari, Bitlis ve Muş'ta çığ tehlikesi bulunduğunu ve vatandaşların bu tehlikeye göre hareket etmeleri gerektiğini duyurdu. İşte İstanbul ve yurt genelinde 5 günlük hava durumu tahmini…

Son dakika... Meteorolojiden kar ve çığ tehlikesi için kritik uyarı İlleri tek tek sıraladı

Yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Güney ve İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun batısı, Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve batısı ile Bursa, Bilecik, Ordu, Giresun, Erzurum, Ağrı, Bitlis ve Muş çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Antalya'nın doğu kesimlerinde yer yer kuvvetli olması beklenen yağışların Güney Ege kıyıları ile Akdeniz'in kıyı kesimlerinde yağmur ve sağanak, Antalya çevrelerinde yer yer gök gürültülü sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunurken, ülke genelinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer pus ve sis görüleceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı İç Anadolu Bölgesi'nde 2 ila 5 derece artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar, genellikle güney yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (40-70 km/sa) şeklinde esecek.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Bugün bu gece iç bölgeler kar yağışlı. Akdeniz bölgesi ve Güney Ege yağmurlu. Yağışlar Antalya'nın doğu kesimlerinde yer yer kuvvetli. Rüzgar Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde güney yönlerden kuvvetli. Buzlanma ve çığ tehlikesi devam ediyor” dedi.

ANKARA İÇİN UYARI GELDİ

Bu akşam saatlerinden sonra Ankara il genelinde beklenen kar yağışının orta kuvvette (3 ila 7 cm), yarın (Pazartesi) sabah saatlerine kadar etkili olması beklendiğinden başta buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Haberin Devamı

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN 'BUZLANMA' UYARISI

 Ankara Valiliği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre; bu akşam saatlerinden sonra ilimiz genelinde beklenen kar yağışının yarın sabah saatlerine kadar etkili olması beklendiğinden buzlanma nedeniyle ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli, tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

Ankara Valisi Vasip Şahin de bu paylaşımı alıntılayarak "Yarın sabah saatlerinde trafiğe çıkacak hemşehrilerimizin dikkatli ve tedbirli olmalarını istirham ediyoruz" dedi.

ÇIĞ TEHLİKESİNE DİKKAT

Yapılan son değerlendirmelere göre; Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunması önem arz etmektedir. Muş, Bitlis ve Van ilinin kuzeyinin aralıklı kar yağışlı geçeceği, sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer pus ve sis hadisesinin görüleceği tahmin ediliyor. Kar örtüsüne bağlı olarak özellikle yüksek kesimlerde bulunan eğimi dik yamaçlarda çığ riski bulunmaktadır. Buna bağlı olarak önümüzdeki günlerde bölgemizde oluşabilecek çığ tehlikelerine karşı yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

ANTALYA'NIN DOĞUSUNDA KUVVETLİ YAĞIŞ

Antalya'nın doğusunda halen devam eden yağışların, akşam saatlerinden itibaren etkisini artırarak, kıyısında kuvvetli sağanak (30-60 kg/m2), iç kesimlerinde 1000 metre üzeri rakımlı yerlerde yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor. Başta buzlanma ve don olayına bağlı karayolları ve geçitlerde ulaşımda aksamalar, çığ riski, kıyı şeridinde sel, su baskını ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

 

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU TAHMİN HARİTASI

Son dakika... Meteorolojiden kar ve çığ tehlikesi için kritik uyarı İlleri tek tek sıraladı

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren kar yağışlı 1

İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu 7

İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, güney kesimleri ile akşam saatlerinde il geneli sağanak yağışlı 11

Haberin Devamı

Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışlı 9

Adana: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden sonra yağmur ve sağanak yağışlı 13

Antalya: Parçalı çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların akşam saatlerinden itibaren doğu kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor) 14

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 9

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 10

Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren kar yağışlı -4

Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı 4