Gündem Poyrazköy soruşturmasında 68 kişi hakkında iddianame

Poyrazköy soruşturmasında 68 kişi hakkında iddianame

21.02.2022 - 11:24 | Son Güncellenme:

"Poyrazköy" davasında FETÖ kumpası olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada, aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 68 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi. İddianamede, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu şüphelilerin çeşitli suçlardan cezalandırılması talep edildi.

Poyrazköy soruşturmasında 68 kişi hakkında iddianame

Damla Güler / milliyet.com.tr
Ergenekon soruşturması kapsamında 2009 yılında açılan Poyrazköy davasının FETÖ kumpası olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, “Kafes”, “Amirallere Suikast”, ve “Poyrazköy’de bulunan muhimmat” davalarında yargılanan 87 kişi müşteki olarak yer aldı.

Haberin Devamı

Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy’de yapılan kazılarda çok sayıda mühimmat ele geçirilmişti. Bulunan mühimmata ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında çok sayıda subay tutuklanmıştı. Dönemin özel yetkili mahkemesi olan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava zamanla, “Kafes Eylem Planı”, “Amiraller Suikast” ve “Gölcük Donanma Komutanlığı’nda döşemenin altından çıkan belgeler” davaları ile birleşti. Özel Yetkili Mahkemeler’in kapatılmasının ardından Poyrazköy davasına bakan Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi 84 sanık hakkında beraat kararı vererek, sanıklar hakkında sahte delil üreten kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

“TOPLANTILAR İSTİHBARAT ŞUBEDE YAPILDI”

Haberin Devamı

Hazırlanan iddianamede dönemin emniyet müdürler Ali Fuat Yılmazer, Gaffur Ataç, Erol Demirhan, Yurt Atayün ve Nazmi Ardıç gibi isimler iddianamede şüpheli olarak yer aldı. FETÖ silahlı terör örgütü üyelerinin usulsüz izleme ve dinleme yapmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, yaymak, fişleme yapmak, örgüte arşiv oluşturmak ve gerçeğe aykırı ihbar tutanakları düzenlemek gibi çok sayıda yasadışı faaliyete imza attıkları anlatılan iddianamede, “İstihbarat şubenin adeta terör şubenin yerine geçerek adli bir soruşturma şubesi gibi çalıştığı, soruşturmalara yönelik toplantılar ile sevk ve idaresine ilişkin çalışmaların istihbarat şubesinde yapıldığı tespit olunmuştur” denildi.

AMİRALLERE SUİKAST SORUŞTURMASINDA ETKİN ROL ALDI

Dönemin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’de büro amiri olan Gafur Ataç’ın çok sayıda belgenin altında parafı ve imzası olduğu anlatılan iddianamede, “Hukuka aykırı olarak başlatılan ve ardışık olarak devam eden Ergenekon isimli soruşturmalar kapsamında Amirallere Suikast olarak bilinen soruşturmada etkin bir şekilde görev aldığı, soruşturmaya dayanak teşkil eden ve müştekilerin hukuki durumunu etkileyen belgelerde paraf/imzasının bulunduğu, örgütün hiyerarşik yapısı içerisinde yer alarak tahkikat işlemlerine ve öncesindeki hazırlık aşamalarına katıldığı, rütbeli personel olarak görev yapan şüphelinin mahiyetindeki kolluk görevlilerini aşamalarda sevk ve idare ettiği anlaşılmış olup” denildi.

Haberin Devamı

ALİ TATAR HAKKINDAKİ KARARI O VERMİŞ

Şüphelilerden İbrahim Emre’nin dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde başkomiser olduğu anlatılan iddianamede şüphelinin Poyrazköy, Amirallere Suikast ve Çağdaş Yaşamı Desteleme Derneği’ne yönelik soruşturmalarda etkin bir şekilde rol aldığı anlatıldı. Amirallere Suikast soruşturması kapsamında hakkında ikinci kez tutuklama kararı çıkarıldıktan sonra intihar eden Yarbay Ali Tatar hakkında iletişiminin dinlenmesi ve kayıt altına alınmasının faydalı olacağına dair yazıyı yazdığı belirtilen şüphelinin, şike kumpas davası kapsamında da tutuklu olduğu belirtildi.

“RE’SEN BİLİRKİŞİ”

Şüpheli komiserler İsa Akyüz ve Murat Solak’ın KOM Daire Başkanlığı’nda görevli oldukları belirtilen iddianamede, “Adalet Komisyonu Başkanlığı Bilirkişiler listesinde olmadığı ve İstanbul’da görev yapmadıkları halde re’sen Ergenekon soruşturması olarak bilinen seri dosyalarda bilirkişi olarak görevlendirildikleri anlaşılmaktadır” denildi.