Gündem Son dakika! Zap Vadisi'nde yüzlerce PKK'lı terörist kuşatma altında

Son dakika! Zap Vadisi'nde yüzlerce PKK'lı terörist kuşatma altında

20.04.2022 - 15:21 | Son Güncellenme:

Irak'ın kuzeyindeki Zap Vadisi'nde başlatılan Pençe - Kilit Operasyonu devam ediyor. Zorlu coğrafyada ilerleyen komandolar, bölgedeki yüzlerce teröristi çembere aldı. Şırnak’ta teröristlerin döşediği mayının patlaması sonucu 15 yıl önce şehit düşen Aydınlı Piyade Er Mahir Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 5 askerimizin kanı yerde kalmadı. Saldırın faali olarak aranan sözde PKK'nın sözde Zap Eyalet sorumlusu Zeynel Erocağı ve 4 koruması Pençe Kilit Operasyonu’nda etkisiz hale getirildi.İşte operasyon bölgesinde son durum...

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak'ın kuzeyinde Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflere yönelik karadan ve havadan başlatılan Pençe - Kilit Operasyonu devam ediyor.

Haberin Devamı

BİRİNCİ AŞAMA TAMAMLANDI

Helikopterle indirme yapıldı, hedefler tek tek ele geçirildi… Operasyonda birinci safha tamamlandı. Sonraki aşama ise mağara ve sığınaklar. Buralarda saklanan çok sayıda terörist bulunuyor.

SIZMA PLANI

Askeri kaynaklar, bu aşamada Türkiye sınırına yakın noktada olan Zap Vadisi'ndeki operasyonlara ağırlık verildiğini vurguluyor. Çünkü burada eğitim alan teröristler, bölgeyi Türkiye topraklarına sızma amacıyla kullanıyor.

BÖLGEDE YÜZLERCE TERÖRİST SAKLANIYOR

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Zap Vadisi'nde aralarında sözde yönetici konumunda olan yüzlerce terörist saklanıyor.

KOMANDOLAR BÖLGEDE

TRT Haber'de yer alan bilgilere göre, komandolar, teröristlerin kaçış güzergahını kontrol altında tutuyor. Havadan da İHA, SİHA ve ATAK helikopterleri destek veriyor.

Haberin Devamı

KANLARI YERDE KALMADI

Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığı bünyesinde piyade er olarak vatani görevini yaparken teskeresine 60 gün kala Şırnak'ın Cudi Dağı'nda teröristlere yönelik gerçekleştirilen operasyonda 24 Mayıs 2007 tarihinde terör örgütü PKK tarafından araziye döşenen mayının patlaması sonucu şehit düştü. Patlamada Yıldırım ile birlikte 4 asker daha şehit olurken, 11 güvenlik görevlisi de yaralandı. Şehit düştüğünde 21 yaşında olan Yıldırım, baba ocağı Aydın'ın Umurlu Mahallesi'nde binlerce kişinin katıldığı törende tekbirlerle son yolculuğuna uğurlanmıştı.

Son dakika Zap Vadisinde yüzlerce PKKlı terörist kuşatma altında

SALDIRININ FAİLİ 15 YIL SONRA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Farklı tarihlerde 20 askerimizin şehit edildiği saldırıların faili olarak aranan ve PKK’nın sözde Zap eyalet sorumlusu Zeynel Erocağı’nın yeri Kuzey Irak'ta düzenlenen Pençe Kilit Operasyonu’nda MİT-TSK işbirliğiyle tespit edildi. Operasyon çerçevesinde terör örgütüne ait çok sayıda hedef imha edildi. Operasyonda 2 milyon TL ödüllü turuncu listede yer alan ve Werheli bölgesindeki bir yer altı tünelinden kaçmaya çalışan Zeynel Erocağı ve beraberindeki 4 koruması da etkisiz hale getirildi.

OPERASYONUN HEDEFİ

Pençe-Kilit Operasyonu'nun hedefinin, Zap'tan Türkiye'ye geçişleri ortadan kaldırmak olduğu kaydediliyor.

Haberin Devamı

ELEBAŞLARI BÖLGEDE

Sözde elebaşlarının da içinde bulunduğu Hakurk ve Metina'dan kaçan teröristler Zap'a yerleşti.

ÖRGÜT TAMAMEN ÇÖKERTİLECEK

Buranın tamamen kontrol altına alınmasıyla Kuzey Irak'tan Türkiye'ye girişte kullanılan tek yer de kapatılarak terör örgütünün psikolojisinin tamamen bozulması amaçlanıyor.

300 METRE UZUNLUĞUNDA MAĞARA ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı da operasyona ilişkin yeni görüntüleri paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Irak’ın kuzeyinde Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde başlatılan Pençe-Kilit Operasyonu planlandığı gibi başarıyla devam ediyor. Kahraman Mehmetçik, bölgede gerçekleştirdiği arama-tarama faaliyetlerinde 200 ve 300 metre uzunluğunda iki ayrı mağara tespit etti. 200 metre uzunluğundaki mağaranın 4 odalı olduğu belirlendi." denildi.

Son dakika Zap Vadisinde yüzlerce PKKlı terörist kuşatma altında

Bakanlık paylaşımında mağaralarda yapılan aramalarda ele geçirilenleri de açıkladı:

- 11 adet AK-47 piyade tüfeği,

- 3 adet 7.62 mm PKMS makinalı tüfek,

- 1 adet Doçka makineli tüfek,

Haberin Devamı

- 2 adet Dragunov keskin nişancı tüfeği,

- 69 adet el bombası,

- 2.500 adet hafif silah mühimmatı,

- 1 adet büyük telsiz

- 1 adet küçük telsiz,

- Çok sayıda EYP yapım malzemesi ele geçirildi ve 49 adet EYP imha edildi.

Son dakika Zap Vadisinde yüzlerce PKKlı terörist kuşatma altında


BAKAN AKAR'DAN OPERASYON AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanı Akar, TBMM'de AK Parti grup toplantısı öncesi gazetecilerin 'Pençe-Kilit' operasyonuna ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Akar, harekatla ilgili tüm çalışmaları şeffaf paylaştıklarını belirterek, "Son derece ayrıntılı bir şekilde planlama yapıldı. Güzel bir koordinasyon yapıldı ve uzun bir çalışmanın, hazırlığın sonunda bu operasyon başlatıldı. Pazar akşamı başladı ve o günden şu ana kadar da faaliyetler planlandığı şekilde başarılı bir şekilde devam ediyor. Mehmetçiğin morali yüksek, gücü kuvveti yüksek, gayet güzel. Oradaki zor şartlar ve hava koşullarına, zorluklara rağmen büyük bir azimle hedefleri ele geçiriyoruz. Safha safha bu harekat sürecek. Daha onlarca mağara var. Tek tek temizlenmesi lazım o sözde barınakların, sığınakların" dedi.

Haberin Devamı

'ACZ İÇİNDE OLDUKLARINI GÖRÜYORUZ'

Bakan Akar, operasyonunu birinci safhasının tamamlandığını kaydederek, şunları söyledi:

"2 şehidimiz var. Allah'tan rahmet diliyorum. Birliklerinin önünde Mehmet'in önünde en ön safta ilerlemek sureti ile emir ve komuta ederken şehadet mertebesine erdiler. Şükran borçluyuz. Oradaki yapılan konuşmalardan teröristlerin son derece çaresiz olduğu, acz içinde olduklarını da görüyoruz, çıkış yolları olmadığını görüyoruz ve yalanlarla hayallerle o teröristleri yönetmeye çalışıyorlar. Böyle olmadığını herkes biliyor bunların. Havadan, karadan elimizdeki tüm araçları gereçleri kullanmak suretiyle bunları orada etkisiz hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürdük, çalışmaya devam ediyoruz. Bizim amacımız, temennimiz 40 yıldan beri ülkemizin, milletimizin başına musallat olan bu terör belasından milletimizi kurtarmak ve inşallah kurtaracağız."

Bakan Akar ayrıca operasyona ilişkin "Şu ana kadar bu sabah itibarıyla toplam 30 terörist etkisiz hale getirildi. Arama ve tarama dediğimiz faaliyete devam ettikçe bunların daha yüksek sayılara ulaşacağını söylemek yanlış olmaz" dedi.

ERDOĞAN'DAN PENÇE-KİLİT AÇIKLAMASI

AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da, terör örgütüne yönelik başlatılan Pençe-Kilit Harekatına ilişkin şunları söyledi:

"Ayın 17’sinden itibaren bu süreç devam ediyor. Terör örgütünün ülkemize karşı saldırıları için üslenme ve hazırlık yeri olarak kullandığı bölgelere hava ve kara unsurlarıyla kapsamlı operasyon başlatıldı. Harekat sırasında şehit olan 2 kahraman askerimize rahmet, yaralılarımıza şifalar diliyorum. Pençe-Kilit adı verilen harekatla amacımız hem Irak topraklarını terör örgütünden arındırmak hem de ülkemizin sınır güvenliğini garanti altına almaktır. Bu harekat vesilesiyle Türkiye’nin kimsenin topraklarında gözü olmadığını, tek amacının sınırlarının güvenliği sağlamak olduğunu söylemek istiyorum. Terör örgütleriyle mücadelemizi doğrudan inlerine genişlettik. İçeride de güvenlik korucularımızla yoğun bir mücadele başlattık. Bunun etkisini de kısa sürede gördük. Terör örgütlerini artık ülkemiz içinde eylem yapamaz hale getirdik. Sınırlarımızdan sızmaları ve kaçışları büyük ölçüde engelledik. Irak’ta terörle mücadelemize destek veren merkezi hükumet ve bölgesel yönetime teşekkür ediyoruz. HDP, terör örgütünün payandalığı dışında bir hükmü olmadığını ispatlamıştır. Yakında Kandil diye bir yer kalmayınca bu parti görünümlü terör örgütü payandasının da varlık sebebi ortadan kalkacaktır. Suriye’nin bir kısmında palazlanmaya çalışan, bölge halkını kurban etmeye hazırlanan terör örgütünün başını da er geç ezeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."