Gündem Sorularla inatlaşmayın

Sorularla inatlaşmayın

31.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Liselere Giriş Sınavı yarın saat 9.30’da başlıyor. 3 yanlışın bir doğruyu götüreceği sınavda küçük hatalar yüzünden büyük puanlar kaybetmemek için önce kaygı ve stresi yenmek gerekiyor Sınavda süreyi iyi kullanmak, soruları doğru okumak, soru köklerine dikkat etmek, işlemleri yazarak çözmek hata yapma ihtimalini en aza indiriyor

Sorularla inatlaşmayın

Sorularla inatlaşmayın

Haberin Devamı

Yaklaşık 1 milyon öğrencinin girmesi beklenen Liselere Giriş Sınavı’na (LGS) geri sayım başladı. Yarın yapılacak sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götüreceği için adayların soruları çok iyi okuması gerekiyor.

İki oturumdan oluşan Sözel Alan’da 50, Sayısal Alan’da 40 olmak üzere toplam 90 sorunun yer aldığı sınavda hedefe ulaşmak için adayların kaygı ve stresten uzak, yüksek motivasyonla soruları çözmesi önemli. Öyle ki pek çok öğrenci sınavda yaptığı küçük hatalar nedeniyle en kolay soruları bile çözemiyor.

Süreyi iyi kullanamamak, soruları iyi okumamak, soru köklerine dikkat etmemek, işlemleri kafadan yapmak, önyargılı olmak, kaydırma yapmak bu hatalardan birkaçı. Ancak tüm olumsuz düşünceleri bir tarafa bırakarak, uzmanların da aşağıda belirttiği noktalara dikkat ederek bu hatalardan uzak durabilirsiniz.

Haberin Devamı

Soru türü farklı

Doğa Koleji Rehberlik Koordinatörü Sibel İzgiman ve Ortaokul Koordinatörü Elvin Öven Güçbilmez, LGS’nin geçmiş yıllarda düzenlenen sınavlardan farklı olduğunu kaydediyor ve ekliyor:

LGS, daha önce öğrencilerimizi hazırladığımız TEOG, SBS, OKS gibi liselere geçiş sınavlarından farklı. Sadece sözel bölüm için değil, sayısal bölüm için de okuduğunu anlamaya, doğru yorumlamaya, gerektiğinde analiz ve sentez yapmaya dayalı bir sınav. Daha zor demek doğru olmaz ancak mantık olarak biraz farklı olduğunu söyleyebiliriz. LGS, öğrencilerimizi doğru görsel okumaya, yorum yapmaya, analitik düşünerek problem çözmeye yönlendiren bir sınav ve müfredat içeriklerini günlük yaşamla modelleyen sorulardan oluşuyor.”

Sınav gününe öğrencilerin bedenen ve zihnen hazırlanması çok önemli. İzgiman, öğrencilere şu önerilerde bulunuyor: “Sınav günü her zamanki gibi kahvaltı yapın ve rahat kıyafetler tercih edin. Sınav sabahı ulaşım sıkıntısı ve okulu bulma kaygısı yaşamamak için ailenizin de desteğiyle sınava gireceğiniz binayı mutlaka önceden görün. Sınava iki kurşun kalem, silgi, kalemtıraş ve pet şişe içinde su götürebilirsiniz. Kimliklerinizi ve sınava giriş belgelerinizi de yanınıza almayı unutmayın.”

Haberin Devamı

Kaygı bulaşıcıdır

İzgiman, sınav öncesine özel olarak yapılan aktivitelerin, çocuğun psikolojisine ‘sınav vurgusu’ yaptığını belirterek, “Aileler çocuklarını elbette desteklemeli ancak sınav öncesinde de her zamanki gibi davranmalarını öneriyorum. Çünkü farklı davranmak ve özel bir şey yapmak, sınava yüklenilen anlamı, sınav vurgusunu çoğaltır. Kaygı bulaşıcıdır, aileler kaygılarını çocuklarına yansıtırsa çocuklar da heyecanlanacaktır” diyor.

Elvin Öven Güçbilmez ise sınav haftası uyku ve beslenme rutininin bozulmaması gerektiğine dikkat çekerek “Vücut rutininizi bozmayın, ağır yiyeceklerden uzak durarak yeterli uykuyla zihninizi dinlendirin” diye konuşuyor.

Güçbilmez, en önemli noktanın günlük rutini bozmamak olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Öğrenciler, sınav gününden iki gün önce çalışmayı bırakabilir ya da sınav gününe kadar çalışmayı alışkanlık edinmiş öğrenciler son gün bile kendilerini yormadan çalışabilir. Öğrencinin rutinini bozmaması önem taşıyor.”

İELEV Özel Lisesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, MEF Okulları Ulus Kampüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi, Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Yılmaz, Üsküdar SEV Ortaokolu PDR Koordinatörü Ece Cengizalp Adanalı, sınavda hataların önüne geçmek için yandaki kutuda adaylara şu önerilerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Soru köklerini iyi okuyun

- Önce soru kökünü okuyun ve sizden ne istenildiğini anlamaya odaklanın. Sonra soruda verilen bilgiyi okuyup, ardından soru kökünü gözden geçirin.

- Etkin bir zaman yönetimi stratejiniz olsun. Sınava hangi test türünden başlayacağınızın ve nasıl bir sıralamayla devam edeceğinizin kararını önceden verin.

- Cevabından emin olmadığınız soruları boş bırakın. Tüm test bittikten sonra zaman artarsa soruyu en baştan değerlendirip çözmek (turlama tekniği) en iyi yöntem. Böylece bir süre geçtikten sonra soruya daha yüksek konsantrasyonla yaklaşabilirsiniz. Bir soruyu sınava tercih etmeyiniz. Zor soruyu çözen değil çok soruyu çözen avantajlıdır.

- Emin olmadıkça daha önce verdiğiniz cevabı değiştirmeyin. Türkçe ve T.C. İnkılâp Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden yüzde 90 ilk verilen cevabın doğru olduğu belirlenmiştir.

Haberin Devamı

- Soru çözümünü kitapçığınızdaki sırayla yapın. Cevabını bulduğunuz soruları aynı anda cevap kâğıdına işaretleyin. Cevap kâğıdında çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucu tarafından yanlış olarak değerlendirilir. Silgiyi kullanırken cevap kâğıdınızın hasar görmemesine dikkat edin.

- Sınav sonrasında, çözülemeyen, zorlanılan soruların çözümlerini öğrenin, eksiklerinizi kapatın. Turlama tekniği, konsantrasyon üst düzeyde olacağından burada da en iyi yöntem.

- Sınav sırasında ise kendini dış ortamdan soyutlamak, soruları doğru okumak, özgüvenli ve sakin olmak gerekiyor.

Sorularla inatlaşmayın

Sorularla inatlaşmayın
15 dakika sonra gelen giremeyecek

Sınav başladıktan itibaren ilk 15 dakika içerisinde gelenler sınava alınacak, sonrasında gelenler ise alınmayacak. Sınavda öğrencilerin kalem, kalemtıraş ve silgi dışında herhangi bir eşya bulundurması yasak

Öğrencilerin sınav günü ve sınav esnasında dikkat etmesi gereken bir dizi kural var:

- Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrencilerin en geç saat 09.00’da hazır bulunmaları gerekiyor. Sınava girerken yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi, geçerli kimlik belgesi ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan silgi bulundurmaları isteniyor. Geçerli kimlik belgesi ve sınav giriş belgesi olmayanlar sınava alınmayacak.

- Öğrenciler, doktor raporuyla belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar hariç, çanta, cep telefonu, saat, bilgisayar, kolye, küpe dahil herhangi bir şeyi yanlarında bulunduramayacaklar.

- Salon görevlileri, sınavın başlamasından itibaren ilk 15 dakika içerisinde sınav binasına gelen ve bina sınav komisyonunca sınava girmesi uygun olan öğrencilerin sınava katılmalarını sağlayacak. Bu öğrencilere ek süre verilmeyecek. 15 dakikadan sonra gelen adaylar sınava alınmayacak.

- Öğrencinin, cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol ederek, hata varsa salon görevlilerine söylemeleri gerekiyor. Kitapçık eksik veya silik baskı ise değiştirilmesi istenmeli.

- Öğrencilerin cevap kâğıdına kitapçık türünü işaretlemeleri çok önemli. Cevap kâğıdına hiçbir yazı ve işaretleme yapılmamalı.

YARIN: SINAV HANGİ DURUMLARDA İPTAL OLACAK?