Gündem SSK, Bağkur ve GSS Prim Borç Sorgulama İşlemi ve Detayları

SSK, Bağkur ve GSS Prim Borç Sorgulama İşlemi ve Detayları

31.03.2015 - 09:52 | Son Güncellenme:

SGK borç sorgulama işlemini online olarak hem hızlı hem de güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. SGK borç sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve SGK borç sorgulama hakkında detaylı bilgiyi haberimizde sizler için hazırladık!

SSK, Bağkur ve GSS Prim Borç Sorgulama İşlemi ve Detayları

Vatandaşlarımız hayatlarının belli bir süresini çalıştıktan sonra rahat bir yaşlılık dönemi geçirmek için çalıştıkları süre zarfında çalıştıkları işleri ile ilgili bazı kurumlara bağlı olarak çalışmaktadırlar. Vatandaşlarımızın iş hayatları bittikleri zaman emekli olabilmek için ve emekli maaşı alabilmeleri için her ay düzenli olarak bu kurumlara prim ve sigorta ödemektedirler. Bu ödenen prim ve sigortalar ile vatandaşların kaza ve hastane masraflarını bağlı oldukları kurumlar karşılamaktadırlar. Düzenli olarak ödenen bu primler ve sigortalar sayesinde vatandaşlarımız belli bir yaşa geldikleri zaman bağlı oldukları kurum tarafından emekli olabilirler ve bağlı oldukları kurum emekli maaşı bağlamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu kurulduktan sonra vatandaşların hepsi Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olmuşlardır ve yatırılan primlerin ve sigortaların hepsi Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırılmaktadır.

Haberin Devamı

SGK BORÇ SORGULAMA

BAĞKUR BORÇ SORGULAMA

GSS BORÇ SORGULAMA

Vatandaşlar yatırması gereken primleri ve sigortaları eksiksiz bir şekilde yatırdıkları zaman ve ödenmesi gereken miktarlar ödendiği zaman vatandaşın emeklilik yaşı geldiyse vatandaş bağlı olduğu kurum tarafından emekli olabilir. Vatandaşın emeklilik yaşı geldiği zaman ve yatırması gereken primleri ve sigortaları dolmadıysa Sosyal Güvenlik Kurumu borçlandırma sayesinde vatandaş emekli olabilir. Vatandaş emekli olduğu zaman Sosyal Güvenlik Kurumuna belli bir borç oluşmaktadır ve bir süre daha Sosyal Güvenlik Kurumuna belli miktarlarda prim ve sigorta yatırmaktadırlar. Vatandaşlar bu sayede emekli olabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumuna oluşan bu borcu sorgulayabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek sorgulayabilirsiniz. SGK borç sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek yapabileceğiniz gibi Sosyal Güvenlik Kurumunun internet uygulamaları ile de SGK borç sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu E-Devlet hizmetleri altında yer aldığı için E-Devlet sisteminden de SGK borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

SGK borç sorgulama işlemini şifresiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun online web tahsilat sayfasından yapabilirsiniz. Şifresiz olarak borç sorgulama işlemi için Sosyal Güvenlik Kurumunun geliştirmiş olduğu web tahsilat uygulamasına giriş yapılmalıdır. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra bağlı olduğunuz kuruma göre sorgulama işlemine devam edebilirsiniz. SSK kurumuna bağlı olan vatandaşlar uygulamada bulunan sorgu türü seçeneğine 4A işveren ödemeleri sorgu tipine ise işiyle ilgili en uygun seçeneği seçmelidir. SSK sicil numarası ve güvenlik kodunu gerekli yere girdikten sonra sorgulama işlemini tamamlayabilir. Bağ-Kur kurumuna bağlı olan vatandaşlar sorgulama işlemi için ilk olarak sorgu türünü 4B sigortalı ödemeleri sorgu tipini ise bağ-kur geçmiş dönem seçmelidir. T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu girildikten sonra sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Genel Sağlık Sigortası borç sorgulama işlemi için sorgu türünü diğer ödemeler sorgu tipine ise GSS prim seçeneği seçilmelidir. T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu girildikten sonra sorgulama işlemi tamamlanmış olur.

Haberin Devamı

E-Devlet sisteminden SGK borç sorgulama işlemini yapabilmek için ilk olarak E-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresini girerek sisteme giriş yapmalıdır. E-Devlet sisteminden Sosyal Güvenlik Kurumunu bularak Sosyal Güvenlik Kurumunun alt seçeneklerinden SGK borç sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.