Gündem ‘Sürekli gerçekleşen net bir meteor olayı’

‘Sürekli gerçekleşen net bir meteor olayı’

08.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul’da pazartesi gecesi saat 02.30 sıralarında gökyüzünde görülen ışık hüzmesi heyecana neden oldu.

ALEYNA SEVİM İstanbul - Gökyüzünün aydınlanmasına neden olan cismi görenler cep telefonlarına sarılırken, bir süre gözükmesinin ardından gözden kaybolan ışık hüzmesi yüksek düzeyde de bir sese yol açtı. Türkiye Uzay Ajansı yetkilileri olayla ilgili henüz bir çalışma yapılmadığı bilgisini vererek, “Uydu çalışmaları, veriler daha işlenmedi. Olay yeni olduğu için verilerin işlenme süresi var. Kurumumuzun sosyal medya hesaplarından bilgilendirme şeklinde paylaşım yapılır” bilgileri aktarıldı.

Haberin Devamı

‘Göktaşı yağmuru’

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Bşk. Yrd. Dr. Öğr. Üyesi Sinan Aliş ise şunları söyledi: “Bana göre net bir meteor olayı. Biraz büyükçe olduğu için oldukça parlamış ve çevreyi aydınlatmış. Muhtemelen bazı parçaları da yere düşmüştür. Bu sıralar Perseid göktaşı yağmuru var ama bu meteorun onunla ilgili olup olmadığını bilmek zor. Meteor yağmurları dışında da sürekli dünya atmosferine göktaşları giriyor. Yılda milyonlarca ton taş geliyor bu şekilde. Bu tür olaylar genelde maddi zararlarla sonuçlanıyor. Şimdiye kadar can kayıplı bir olay yok. 2013’te Rusya’nın Chelyabinsk kasabasına düşen bir meteor var, dün İstanbul’dan görünenden çok daha büyük. Yere çok yaklaştığında muhtemelen patlamış ve küçük parçalara ayrılmış. Çok ısındığı için bir noktada patlayabiliyor. Çıkan ses bununla ilgilidir.”

Haberin Devamı

‘Hiçbir tehlikesi yok’ 

İstanbul Üniversitesi Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fuat Korhan Yelkenci de gerçekleşen olayın hiçbir tehlikesinin olmadığını söyleyerek, “Bunlar normal olan şeyler. Aslında bu Perseid meteor yağmurunun bir göstergesi. Bu tarz büyük şeyler atmosfere girip duruyorlar ve yanarak yok oluyorlar. Parlak ışık olmasının nedeni de atmosferde küçük bir patlama geçirmesi” diye konuştu.