Gündem Suriye’deki kolera salgını kapımıza kadar dayandı

Suriye’deki kolera salgını kapımıza kadar dayandı

26.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye’de rejim güçlerinin ve terör örgütü DSG/YPG’nin kontrolündeki kuzeydoğu bölgesinde hızla yayılan kolera salgını Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu’nun kontrolündeki Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı ile Türkiye sınır hattına uzanan bölgenin kuzeybatı kesimine de sıçradı.

Suriye’deki kolera salgını kapımıza kadar dayandı

NAMIK DURUKAN /ANKARA -  Bölgedeki Sağlık Destek Koordinasyon Birimi’nin tespitlerine göre Fırat Kalkanı bölgesinde 5 Barış Pınarı bölgesinde 11 vaka tespit edildi. Türkiye sınır hattında yer alan Cerablus ve Azez’i de içine alan bölgenin kuzey batı kesiminde 22 şüpheli vaka tespit edilerek karantinaya alındı.

HASTALIĞI TETİKLEYEN SEBEP

Haberin Devamı

Fırat nehrinin kirliliği ve içme suyuna konulan klorun yetersiz olması koleranın yayılmasında en büyük neden olarak görülüyor. Deyrizor ve Rakka’nın yanı sıra Halep, Haseki ve Tabka’da giderek yayılan koleranın Fırat Nehri suyunun azalması ile ortaya çıktığı, iklim değişikliğine bağlı kuraklık ve aşırı sıcakların hastalığı tetiklediği belirtildi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) tespitine göre, su arıtma tesislerinin yaklaşık üçte ikisi, pompa istasyonlarının yarısı, su kulelerinin ise üçte biri, yıllardır devam eden savaştan zarar görmesi salgına davetiye çıkardı.

'ÖLÜMCÜL HALE GELDİ' İDDİASI

Koleraya yakalananların sayısı her gün artıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sözcüsü Fadela Chaib, Suriye’de şimdiye kadar 253 kişiye kolera bulaştığını ve 23 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bazı kaynaklar ise ülke genelinde kolera vakasının bini aştığını ve giderek ölümcül hale geldiğini ileri sürüyor.