Gündem Sütlaç nasıl yapılır?

Sütlaç nasıl yapılır?

11.04.2018 - 11:13 | Son Güncellenme:

Türk mutfağının vazgeçilmez tatlısı sütlacı sizler için yazdık! Hep birlikte bakalım nasıl vücuda geliyormuş sütlaç.

Sütlaç nasıl yapılır

Sütlaç
Malzemeler


• Bir su bardağının üçte biri kadar pirinç
• 1 litre süt
• 2 yemek kaşığı buğday nişastası
• 1 bardak şeker
• 1 paket vanilya

Yapılışı

Öncelikle pirinçleri soğuk suda güzelce yıkayarak nişastasından ayırın çünkü ekstra nişasta kullanacağız. Pirinçlerinizi tencereye koyun bir su bardağının üçte biri oranında soğuk suyu üzerine dökün ve kaynamaya bırakın. Pirinçler suyu çektiği zaman içine bir litre sütü ilave edin fakat sonradan nişastayı sulandırmak için bir su bardağının üçte biri oranında sütü bir kenara ayırın. Daha sonra süt ve pirinçleri süt kaynayana kadar karıştırın. Sürekli karıştırmaya özen gösterin ki dibi tutmasın. Süt kaynadıktan sonra içerisine bir su bardağı şekeri (eğer şekeri az seviyorsanız bu oranı azaltabilirsiniz) ilave edin. Daha sonra bir iki kaynar daha geldikten sonra bir kabın içerisinde nişastayı ve ayırmış olduğunuz sütü karıştırın. Bu karışımı da tencereye ilave ederek karıştırmaya devam edin. Bu sizin sütlacınızın kıvam almasını sağlayacaktır. En son olarak tencereye bir paket vanilya (arzuya göre karanfil de koyabilirsiniz) ilave edin. Sütlacınız mis gibi kokacaktır. Daha sonra sütlaçlarınızı kâselere doldurun ve oda ısısında soğumasını bekleyip buzdolabına koyun. Arzuya göre üzerine tarçın serpebilirsiniz. Afiyet olsun.

Damla sakızlı fırın sütlaç

Malzemeler


Yarım bardak pirinç
• 1 litre süt
• 1 su bardağı şeker
• 2 yemek kaşığı nişasta
• Damla sakızı
• 1 adet yumurta
• Isıya dayanıklı güveç kapları

Yapılışı

Pirinçlerinizi yıkayın ve yarım su bardağı su ile ocağa suyunu çekene kadar pişmeye bırakın. Pirinçler suyunu çektikten sonra içine bir 1 litre sütü ilave edin. Hafif bir tatlı olmasını istiyorsanız yarım yağlı bir süt tercih edebilirsiniz. Nişastaları ıslatmak için 1 litre sütten yarım bardak bir kenara ayırmayı unutmayın. Daha sonra süt kaynamaya başlayınca içerisine şekeri ilave edin. Biraz piştikten sonra bir kenarda ayırdığınız yarım su bardağı süt ile 2 kaşık nişastayı özdeşleştirin ve bu karışımı tencereye ilave edin. Bu sütlacınızın kıvam almasını sağlayacaktır. Daha sonra sütlacı ocaktan almaya yakın içerisine damla sakızı tozunu aroma ve güzel bir koku vermesi için ilave edin. Daha sonra ısıya dayanıklı güveç kaplarınızı fırın tepsisine dizin ve sütlaçları kaplara ilave edin. Fakat sütlaçlar, kapların tamamını doldurmasın. Her bir güveç kabının üstü için 3 kaşıklık pay bırakın. Kalan payların içine bir adet yumurta sarısını ayırarak ilave edilir bunu hızlıca karıştırın ve yumurtanın pişmesini önleyin. Daha sonra bu karışımı teker teker tüm kapların üzerine yayın. Bu sütlaçların üzerinin kızarmasını sağlayacaktır. Daha sonra fırın tepsisinin içine güveç kaplarının boydan yarısını kaplayacak şekilde soğuk su ilave edip, 200 derece ayarda sütlaçların üzeri kızarana kadar pişirin. Arzuya göre üzerine fındık ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.