Gündem Tel Rıfat ve Münbiç’e olası harekatla ilgili flaş açıklama: Varoluşsal bir tehdit!

Tel Rıfat ve Münbiç’e olası harekatla ilgili flaş açıklama: Varoluşsal bir tehdit!

02.06.2022 - 14:02 | Son Güncellenme:

Suriye'nin kuzeyine yönelik olası 5. harekatla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tel Rıfat ve Münbiç'i işaret etti. Milliyet.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, ABD ve Rusya'nın Tel Rıfat ve Münbiç'te teröristleri himaye ettiğini söyledi ve ekledi: Varoluşsal bir tehditle karşı karşıya kalmışsanız yapmanız gereken bir mücadeleyle karşı karşıyasınız. Yoksa siz bunu yapmazsanız onlar size operasyon yapar.

AK Parti grup toplantısında Suriye'nin kuzeyine olası operasyonla ilgili net mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan Tel Rıfat ve Münbiç'i işaret etti. 'İki bölgeyi teröristlerden temizliyoruz' diyen Erdoğan, güney sınırları boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararının yeni bir safhasınına geçildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bölgeye operasyon sinyali veren Erdoğan şunları söylemişti; Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç’i teröristlerden temizliyoruz. Ardından da aşama aşama diğer bölgelerde aynısını yapacağız. Türkiye’nin bu meşru güvenlik adımlarına bakalım kimler destek verecek, kimler köstek olmaya çalışacak göreceğiz.

Peki neden Tel Rıfat ve Münbiç? Bölgedeki 5. harekatın önemi nedir? ABD ve Rusya'nın bu operasyon karşısındaki tutumu ne olacak? Terör ve güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e önemli değerlendirmelerde bulundu.

"VAROLUŞSAL BİR TEHDİT"

Abdullah Ağar'ın olası harekatla ilgili, "Meseleyi onun arkasında Rusya var, bunun arkasında ABD var diye bakmayacağız. Burada karşı karşıya kaldığımız bir tehdit var ve haklıyız. Bir tarafın Rusya'nın kontrolünde olması bir tarafın ABD'nin kontrolünde olması son derece önemli bir ayrıntı. Ama bir varoluşsal bir tehditle karşı karşıya kalmışsanız yapmanız gereken bir mücadeleyle karşı karşıyasınız." dedi.

Haberin Devamı

"SİZ BU OPERASYONU YAPMAZSANIZ ONLAR SİZE YAPAR"

"Gerek Rusya ve ABD ile beraber gerek Rusya ve ABD'ya rağmen gerekirse onları karşınıza alarak. Yoksa siz bunu yapmazsanız onlar size operasyon yapar." diyen Ağar, "40.000 km'lik alandaki 130 bin tane PKK'lıyı Türkiye'yi ne zaman vuracak veya Türkiye ile ilgili coğrafi jeopolitik menfaatlerini ne zaman etki altına alacak? Zaten şuan etki altına almış durumda. Bir gerçek var ortada." ifadelerine yer verdi.

Tel Rıfat ve Münbiç’e olası harekatla ilgili flaş açıklama: Varoluşsal bir tehdit

"KENDİ LEHİMİZE BİR SONUÇ ÜRETMEK ZORUNDAYIZ"

Bir diğer tarafıyla da son derece yakıcı bir fotoğrafın olduğu belirten Ağar, "Tel Rıfat'tan yapılmış olan saldırılar nedeniyle 2 senedir 20'den fazla şehit vermişiz. Daha geçen gün Karkamış'ta yaşanan olaylar ortada. Bugün Barış Pınarı alanında siviller hayatlarını kaybetti. Artık füzeler, katyuşalar atıyorlar. Sürekli saldırıyorlar. Nereye kadar? Münbiç'te ABD, Tel Rıfat'ta Rusya varmış... Teröristi himaye ediyorlar. Bu şekilde sürdürülebilir denklem değil. Kendi lehimize bir sonuç üretmek zorundayız." açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

"SURİYE ALANI ONLAR İÇİN BİRER PROJE"

Türkiye'nin sınır güvenliğini de koruması gerektiğini vurgulayan Ağar sözlerini şöyle tamamladı; Ülkemizde yaşayan düzensiz göçmenleri büyük travmatik sorunu bir şekilde kendi alanında çözmek zorundayız. Çok asimetrik değiliz. Suriye alanı onlar için birer proje. Bizim için varoluşsal bir tehdit. O açıdan bakıyoruz.

SMO'DAN 2 BİN UNSURLA TATBİKAT

2 bin kişinin katılımıyla Suriye'nin kuzeyinde, Suriye Milli Ordusu tarafından tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikat, SMO 2. Kolordu Özel Kuvvetleri tarafından icra edilirken 150 askeri aracın da yer aldığı bildirildi.
Öte yandan tatbikata Suriye muhalefetinin Geçici Hükümeti Savunma Bakanı Hasan Hamadi, Özel Kuvvetler Komutanı Seyf Ebu Bekir ve SMO komutanları katılırken tatbikatta SMO tarafından üretilen zırhlı araçlar da yer aldı. Tank atışlarının yapıldığı tatbikatta ayrıca havan mermisi, roketatar, ısı güdümlü füze ve uçaksavar mermileri de kullanıldı. Temsili olarak hazırlanan terör örgütüne ait mevzilere saldırılar gerçekleştirileren tatbikatta teröristler bölgeden arındırıldı.

TÜRKİYE'DEN SURİYE'YE 4 HAREKAT DÜZENLENDİ

Operasyonların ilki 24 Ağustos 2016'da başladı. Fırat Kalkanı Harekatı adıyla başlatılan operasyonda Cerablus, El Bab ve Dabık gibi şehirler terör örgütü DEAŞ'ın elinden alındı. 29 Mart 2017 günü Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu harekâtın başarıyla tamamlandığı kamuoyuyla paylaşıldı.

İkinci operasyon ise 20 Ocak 2018'de Zeytin Dalı Harekatı adıyla Afrin, Halep, Suriye, Suriye-Türkiye sınırı bölgelerinde başladı. Raco ve Cinderes dahil 332 nokta Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu tarafından ele geçirildi. Afrin'in tamamen kontrol altına alındığı harekat 24 Mart 2018 tarihinde başarıyla tamamlandı.

Haberin Devamı

Halep, Haseke ve Rakka'nın kuzey bölgelerinde ise 9 Ekim 2019'da Barış Pınarı Harekatı başlatıldı. Resulayn, Tel Abyad, Suluk dahil olmak üzere 600 yerleşim yeri ele geçirilirken, M4 Karayolu'nun Fırat'ın doğusunda kalan kısmı da büyük ölçüde kontrol altına alındı. Harekat sonrası Türkiye, ABD ile Ankara Mutabakatı Rusya ile de Soçi Mutabakatı imzaladı. Mutabakatlar sonrası Münbiç ve Tel Rıfat’taki teröristlerin bölgeden uzaklaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Suriye'nin İdlib bölgesinde yapılan son operasyon ise 27 Şubat 2020 tarihinde Bahar Kalkanı Harekatı ile başladı. 5 Mart 2020'de Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşmaya göre; Türk-Rus ortak devriyelerinin M4 karayolunun Turumba'dan Ayn El-Havr'a kadar olan kesimi boyunca başlatılmasına, M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilmesine karar verildi.