Gündem Temel, ortak kararla Ankara’ya çekildi

Temel, ortak kararla Ankara’ya çekildi

01.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Menbiç’e düzenlenecek harekâtı yönetmesi beklenen, Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı operasyonlarının komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel’in Ankara’ya çekilmesinin, sivil ve askeri iradenin ortak kararı olduğu belirtiliyor

Temel, ortak kararla Ankara’ya çekildi

Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı harekâtlarını sevk ve idare eden, Fırat’ın doğusu ve Menbiç’e yapılacak operasyonu da yönetmesi beklenen 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel, sürpriz bir şekilde Ankara’ya çekildi. Son yapılan YAŞ’ta orgeneralliğe yükseltilen ve “apolet sökme” tartışmalarıyla gündeme gelen Temel, Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na atandı. Temel’in Ankara’ya çekilmesinde sivil ve askeri otoritenin ortak kararı olduğuna dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Türkiye, Fırat’ın doğusu ve Menbiç’e yapılacak operasyona kilitlenmişken, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde önemli bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararına göre, Malatya’da görev yapan 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel, Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na atandı.

Cumhurbaşkanı’na bağlı

Aynı kararla Tunceli’de görev yapan 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut ise, Erzincan’daki 3. Ordu Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na getirildi. Söz konusu atamalar Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 9. maddesinin 1. fıkrası gereğince gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre; 2. Ordu Komutanı Orgeneral Temel’in, Ankara’ya çekilmesinde emir komutada yaşanan sıkıntı etkili oldu. En son Türk Silahlı Kuvvetleri 2017-2018 Faaliyet Yılı Değerlendirme Toplantısına katılacaklara emir gönderilmesine rağmen Orgeneral Temel’in toplantıya katılmadığı belirtiliyor. Milliyet’in edindiği bilgiye göre; Orgeneral Temel ayrıca, başarılı isimlere verilecek ödül törenine de davet edilmesine rağmen katılmadı. Temel’in buna rağmen yakınlarındaki bazı isimlere ödül istediği kaydedildi. “Karargâhta kişisel başarı, kişisel karar yoktur” ilkesine Temel’in direndiği belirtiliyor. Bu gelişmelerden Cumhurbaşkanlığı anında bilgilendirildi. Orgeneral İsmail Metin Temel’in Ankara’ya çekilmesinde sivil irade ile karargâhın ortak kararı olduğuna dikkat çekildi.

Orgeneral Temel’in direkt, Genelkurmay Başkanı’na bağlı olarak çalışması bekleniyor. Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’nı genelde korgeneral rütbesinde bir komutan yürütüyor. Temel’in rütbesi ise orgeneral. Bu yüzden Orgeneral Temel’in emeklilik dilekçesi verebileceği de ileri sürülüyor.

'APOLET' TARTIŞMASI

Van Asayiş Kolordu Komutanıyken 15 Temmuz darbe girişimi sırasında vekâleten 2. Ordu Komutanı olarak atanan Temel, ardından 2. Ordu komutanlığı’na getirildi. 2018’deki YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirilerek, kadro-rütbe uyumu sağlanan Temel, Fırat Kalkanı Harekâtı, İdlib’de gözetleme kulelerinin kurulumu ve Afrin’e yönelik yapılan Zeytin Dalı Harekâtı’nı yönetti. FETÖ’cülerin hedefinde olan Temel’e, suikast planlandığı da ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Temel’in ismi son olarak, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde tartışma konusu olmuştu. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Erdoğan’ın seçim konuşmasını alkışlayan Temel’i eleştirerek, “O generalin apoletlerini sökeceğim” demişti. Erdoğan ise, “Temel paşamızla çok yakın bir hukukumuz var, millet İnce’ye apolet sökecek fırsatı vermez” yanıtını vermişti. Temel’in Fırat’ın doğusu ve Menbiç’e yönelik yapılacak harekâtları yönetmesi bekleniyordu.

Tunceli 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut’un birlikleri de, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarında bölgeye ilk giren askerler olarak biliniyor. Sahadaki başarıyla biline Barut, 2017’deki YAŞ kararıyla generalliğe yükseltilerek, 4. Komando Tugay Komutanı yapılmıştı.

Haberin Devamı