Gündem Test zorunluluğu 6 Eylül’de başlıyor

Test zorunluluğu 6 Eylül’de başlıyor

21.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Genelgeye göre, konser, sinema ve tiyatro gibi etkinlikler ile özel araç hariç şehirler arası yolculuklar için PCR testi istenecek. Vali ve kaymakamlar diğer toplu etkinlik ve faaliyetler için de test zorunluluğu getirebilecek

Test zorunluluğu 6 Eylül’de başlıyor

İçişleri Bakanlığı 81 il Valiliğine “Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu” konulu genelge gönderdi. Genelgede 6 Eylül 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak tedbirler şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

Aşılama çalışmaları gönüllük esasına göre yürütülmeye devam edilmekle birlikte aşıya karşı tereddüt içerisinde olan kesimlerin kaygı ve tereddütlerini gidermeye yönelik bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine vali ve kaymakamların koordinasyonunda ağırlık verilecek, geniş tabanlı çalışmalar yürütülecek.

6 Eylül’den itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecek. Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Kovid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecek.

Haberin Devamı

Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak. Bu çerçevede 6 Eylül’den itibaren seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Kovid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmeyecek.

Valilikler/kaymakamlıklarca illerinde/ilçelerinde kişilerin toplu olarak bulunduğu diğer etkinlikler veya faaliyetlerden faydalanacak hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişiler için İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü zorunluluğu getirilebilecek.

Zorunlu test tartışma yarattı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan karar doğrultusunda aşılanmayan öğretmen, üniversite öğrencileri ve çalışanlarına haftada iki defa PCR testi zorunluluğu ile uçak ve şehirlerarası otobüs seyahatlerinin yanı sıra tiyatro, konser gibi toplu etkinliklere katılacak aşısız kişiler için PCR testi yaptırması zorunluluğu getirilmesi hukuki tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Sosyal medyada uygulamaya tepki gösteren bazı hesaplardan PCR itiraz dilekçeleri paylaşılırken, Maarif Çalışanları Sendikası (MAARİF-SEN) yönetim kurulu, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için hukuki süreç başlatma, bu süreç sonuçlanana kadar da sivil itaatsizlik eylemi yapılması kararı aldı. Sendika Yönetim Kurulu’nca yapılan açıklamada, kararın hukuka aykırı olduğu savunularak, “Kararın uygulanmasında ısrar edilmesi, üyelerimize baskı ve zorlama yapılması gibi durumlarda, baskı uygulayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ve üyelerimize hukuki destek verilmesine karar verilmiştir” denildi.

Bazı hesaplardan uygulamanın Anayasa ve yürürlükteki mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle hazırlanan PCR itiraz dilekçeleri de paylaşıldı. “PCR testi talebi hem hukuki hem de sağlık boyutu ile hiçbir geçerlilik taşımamaktadır” denilen dilekçelerde, Anayasa’nın, “Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz” hükmü hatırlatıldı.

Haberin Devamı

‘Gözden geçirilmeli’

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan ise “Aşı olanların dahi Kovid bulaşısına muhatap olduğu bir durumda zorunlu PCR testi uygulaması kararının yeniden değerlendirilmesi gerek” dedi.

Tepki tweetleri

Sosyal medyadaki tepki mesajlarından bazıları şöyle:

Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak: Aşı zorunlu değil, PCR zorunlu demek, bu insanların zekâsı ile alay etmektir.

İYİ Parti Kurucu Üyesi Dr. Fatma Kamiloğlu: Haftada iki testten sonra insanların mutlu mesut çalışmasını beklemek tam bir aptallık olur. Sonra performans randıman beklemeyin! Niyetiniz sahih ise bırakın PCR’yi, antikor testi yapın.

Yeniden Refah Partisi MKYK Üyesi Mikdat Ertem: PCR testi zorunluluğu getirerek, aşı konusunda vatandaşa baskı yapmıyorum demek, halkımızın aklıyla alay etmektir.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Zekeriya Yerlikaya: Bu uygulamaya gerek yok. Bu karar gözden geçirilmeli. Hastalık belirtisi gösterenler kendilerini bilir, belirtilerde doktora gitmeyen, bile bile hasta hali ile işe gelmeye kalkan ve topluma karışıp, toplum sağlığını tehdit edenler hakkında caydırıcı kararlar alınabilir.

 

Yazarlar