Gündem Tıp efsanesine BAU Bilim Nişanı

Tıp efsanesine BAU Bilim Nişanı

12.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu bugüne kadar 45 bin ameliyat ve 2 bin karaciğer nakli ile tıp dünyasında adeta rekorlara imza atan isimlerin başında geliyor.

Tıp efsanesine  BAU Bilim Nişanı

Yurt dışında karaciğer naklini yapan ilk Türk olan Prof. Dr. Kalayoğlu, tıp dünyasına yaptığı katkılardan ötürü Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Bilim Nişan Ödülü’ne layık görüldü. Ödülünü geçtiğimiz gün Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ve BAU Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç’ın elinden alan Kalayoğlu, törende büyük bir sürprizle de karşılaştı.

Haberin Devamı

‘Manevi dedemiz’

Prof. Dr. Kalayoğlu’nun, 2008’de akut karaciğer yetmezliği nedeniyle 3 günlük ömrü kalan ve cerrahi operasyon sonrası hayata döndürdüğü Ahu Gül Özkan, oğlu Münci Ata ile ödül törenine katılarak duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. 6 yaşındaki minik Münci Ata, isim babası Münci Kalayoğlu’na karnesini getirirken, “Büyüyünce Münci dedem gibi doktor olacağım” diyerek herkesi güldürdü. Prof. Dr. Kalayoğlu’nun gerçekleştirdiği ameliyat sonrası yaşama tutunan Ahu Gül Özkan ise “Karaciğer yetmezliği nedeniyle hastanede yatarken, 3 günlük ömrüm kaldığı söylenmişti. Zayıflama hapları karaciğerimi bitirmişti. Yolun sonuna gelmiştim. Yeniden hayata tutundum. Ameliyattan 3 yıl sonra oğlum dünyaya geldi. Münci Hoca, ‘Oğluna adımı ver, sünneti benden’ dediğinde tereddüt etmedim. O bizim aynı zamanda manevi babamız, dedemiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Cennetin sizin organlarınıza ihtiyacı yok’

TUBA Şeref üyeliği bulunan Prof. Dr. Kalayoğlu ise eşi Belkıs Hanımla birlikte ödül töreni öncesi duygularını Milliyet’e anlattı. “Ömrüm ameliyatlarla geçti” diyen Kalayoğlu; “Artık karımın elinden tutup dünyayı geziyorum. En büyük sevap bir insana hayat verebilmektir. Bir insanın hayatını kurtaran, bütün insanlığın hayatını kurtarmış kadar sevap kazanıyor. Cennetin sizin organlarınıza ihtiyacı yok ama buradaki insanların var. Türkiye’nin karaciğer karnesi çok iyi. Yılda 1300 nakil yapılıyor. Canlı karaciğer naklinde dünyada birinci sıradayız. Maalesef kadavra nakli yok denecek düzeyde. Kadavra organ bağışı hiç yapılmıyor” ifadelerini kullandı.

‘Hepsini hatırlıyorum’

Gerçekleştirdiği tüm ameliyatları hatırladığını söyleyen Prof.Dr.Kalayoğlu; “Tüm ameliyatlarımı hatırlıyorum. Hepsi birbirinden önemliydi. Hasta vefat ettiğinde çok üzülürüz. En küçük hastam yaklaşık 1 aylıktı ve ABD’de başarılı bir nakil gerçekleştirdik. En yaşlı hastam ise 75 yaşında ameliyat olup 20 yıl yaşadı” dedi.

Yazarlar