06.06.2025 - 07:00 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN - EREN KOCA/HABER MERKEZİ
DİDEM SEYMEN - EREN KOCA/HABER MERKEZİ- Medipol Hastanesi’nden Prof. Dr. Cengiz Köksal: “Kavurma gibi kızartma yöntemiyle pişirilen yemekler, sağlıklı değil. Özellikle karaciğer, dalak ve böbrek gibi sakatatlar yoğun kolesterol içerir. Kalp hastaları bu tür gıdalardan uzak durmalı. Etler yağsız bölümlerinden seçilmeli. Kırmızı et, kolesterolün temel kaynaklarından biridir. Kalp, hipertansiyon ve diyabet hastaları günde 100 gramdan fazla kırmızı et tüketmemeli. Eti haşlayın, ızgara yapın ya da fırında pişirin. Etin yanında bol yeşillikli salata olmalı. En az 24 saat dinlendirilmiş et tercih edilmelidir.”
Bir öğünde bir avuç
İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Seda Tanyeri Üzel: “Kırmızı et doymuş yağ içeriği yüksek olduğundan özellikle kalp hastaları dikkatli tüketmeli. Fazla ve uygun olmayan pişirme yöntemleriyle tüketilen et, kolesterol artışına, tansiyon yükselmesine ve sindirim problemlerine yol açabilir. Bir öğünde tüketilecek et, bir avuç içini geçmemeli. Etin haşlama, fırında ya da ızgara gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanması hem sindirimi kolaylaştırır hem de kalbe dost bir seçim olur. Kurban etinin buzdolabında en az 12 - 24 saat dinlendirilerek pişirilmesi sağlıklı olur. Sofranızda zeytinyağlı sebzelere, salatalara, yoğurtlu mezelere yer verin.”
‘Kızartmayın’
Diyetisyen Gökçen Efe Aydın: “Et tüketimi artarken lif alımının düşmemesi çok önemli. Sebzeler ve tam tahıllar mutlaka etlerle birlikte tüketilmeli. Etler porsiyonlara ayrılarak derin dondurucuda (-18°C) saklanmalı ve sadece tüketileceği zaman buzdolabında çözdürülmeli. Açıkta ya da oda sıcaklığında çözdürülen etler bakteri üremesine açık hale gelir. Bir kez çözdürülmüş et tekrar dondurulmamalı.”