Gündem Trafik cezası nasıl sorgulanır? 2018 trafik cezaları…

Trafik cezası nasıl sorgulanır? 2018 trafik cezaları…

09.01.2018 - 10:36 | Son Güncellenme:

Trafikte kurallara uymayan sürücülere ceza kesilir. Sorgulama, farklı seçenekler ile yapılabilir. Sürücüler, kredi kartıyla online olarak trafik cezasını ödeyebilirler. Trafik cezası nasıl sorgulanır? 2018 yılında trafik cezaları ne kadar oldu?

Trafik cezası nasıl sorgulanır 2018 trafik cezaları…

Trafik cezası; e-Devlet dışında Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet siteleri üzerinden sorgulanabilir. Trafik cezası ödeme işlemleri ise; e-Devlet üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden yapılabilir. Trafik cezasını erken ödeyen sürücülere yüzde 25 oranında indirim uygulanır. Geç ödeme yapan sürücüler de yüzde 5 oranında gecikme zammı ile birlikte ödeme yaparlar.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

e-Devlet ile trafik cezası sorgulama için; turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapılır. Kullanıcılar uygulamaya giriş için; e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-İmza ve mobil imza seçeneklerini kullanabilirler. e-Devlet girişi yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısından Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak trafik ceza sorgulaması yapılabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden trafik cezası sorgulama için; gib.gov.tr internet sitesi açılır. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünde bulunan ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı kullanılarak sorgulama gerçekleştirilebilir. Sorgulama sonrasında, kredi kartıyla trafik cezası ödemesi yapılabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü ile trafik cezası sorgulama; egm.gov.tr internet sitesinden yapılır. Ana sayfa üzerinde yer alan ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı kullanılarak T.C. kimlik numarası, ad ve soyad bilgileri ile son bir yıla ait trafik cezalarına ulaşılabilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası, PTT şubelerinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ödenebilir. Sürücülerin ceza ödeyebilmesi için, cezanın kendilerine tebliğ edilmiş olması gerekir. Trafik cezası kesildiği tarihten sonra 15 gün içinde ödenirse, yüzde 25 oranında indirimden yararlanılabilir. 15 gün içinde ödeme yapmayanlar, indirim imkanından yararlanamazlar. Trafik cezasını geç ödeyenler de yüzde 5 oranında gecikme zammı ile birlikte trafik cezasını öderler.

2018 yılında uygulanacak trafik cezalarından bazıları;

- Emniyet kemerini takmamak 108 lira
- Muayenesi yapılmamış araç kullanmak 108 lira
- Seyir halinde cep telefonu kullanmak 108 lira
- Engelli yerine park etme 216 lira
- Kırmızı ışık ihlali 235 lira
- Alkollü olarak araç kullanmak 1002 lira
- Ehliyetsiz araç kullanmak 2018 lira