Gündem TSK yeniden yapılanıyor! Karargah ile ordu komutanları da büyük ölçüde değişecek

TSK yeniden yapılanıyor! Karargah ile ordu komutanları da büyük ölçüde değişecek

05.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

YAŞ kararlarıyla TSK’nın komuta kademesi yeniden şekillendi. Genelkurmay İkinci Başkanlığı, İkinci Ordu, Üçüncü Ordu, Muharip Hava Kuvveti ve 7. Kolordu gibi kritik pozisyondaki komutanlıklara da bu ay içinde yeni isimler atanacak...

TSK yeniden yapılanıyor Karargah ile ordu komutanları da büyük ölçüde değişecek

AYDIN HASAN- Yüksek Askeri Şura’daki (YAŞ) terfi kararlarının ardından genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanı seviyesinde büyük ölçüde yenilenen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesinde ordu, kurmay başkanlığı ve kolordu komutanlıkları düzeyinde de bu ay yeni atamalar yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

1.Ordu Komutanlığı, Orgeneral Metin Gürak’ın Genelkurmay Başkanı olması, 3. Ordu Komutanlığı Korgeneral Yavuz Türkgenci’nin kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilmesi nedeniyle boşaldı. Ege Ordusu Komutanı Kemal Yeni ile MSB Savunma ve Güvenlik Müdürü İrfan Sert, korgeneral rütbesinden orgeneralliğe terfi etti. Yeni’nin bir başka ordu komutanlığına kaydırılma olasılığı yüksek. EDOK Komutanı Korgeneral Sinan Yayla da emekliliğe sevk edildiği için yerine yeni isim atanacak.

TSK yeniden yapılanıyor Karargah ile ordu komutanları da büyük ölçüde değişecek

Genelkurmay Başkanlığı’na Org. Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Org. Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Org. Ziya Cemal Kadıoğlu getirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ise görevine devam ediyor.

Haberin Devamı

Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmasıyla boşalan Genelkurmay 2. Başkanlığı’na da yeni bir isim atanacak. Genelkurmay karargâhında, istihbarat, personel, harekat, lojistik, genel plan ve prensipler ile Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri başkanlıkları bulunuyor. Genelkurmay Başkanlığı emrine yapılacak atamalar ile bu başkanlıkların bazılarında da, değişikliğe gidilmesi bekleniyor.

TSK yeniden yapılanıyor Karargah ile ordu komutanları da büyük ölçüde değişecek

Org. Selçuk Bayraktaroğlu

KARADA YENİ KADRO

1.Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri’nin durumu, YAŞ’ta değişmedi. Boşalan 2. Ordu ile 3. Ordu komutanlıklarına, yeni atamalar yapılacak. Normal bekleme süresini tamamlamadan kadrosuzluk nedeniyle emekliliğe sevk edilen sürpriz isimlerden biri de terörle mücadelede üslendiği rol nedeniyle önemli bir pozisyonu olan Diyarbakır’daki 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Yıldırım oldu. Yıldırım’ın yerine yeni komutan atanacak. Tümgeneraller Halil Soysal ile Rafet Kılıç da, aynı gerekçe ile emekli edildi.

TSK yeniden yapılanıyor Karargah ile ordu komutanları da büyük ölçüde değişecek

Org. Ziya Cemal Kadıoğlu

DENİZDE DURUM SAKİN

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ile Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, görevlerine devam ediyor. Bahriye’den emekli edilen isim Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Aydın Şirin oldu. Tümamiral İbrahim Özdem Koçer ise koramiralliğe terfi etti. 

Haberin Devamı

TSK yeniden yapılanıyor Karargah ile ordu komutanları da büyük ölçüde değişecek

Oramiral Ercüment Tatlıoğlu

HAVADA DEĞİŞİM

Ziya Cemal Kadıoğlu’nun Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması ile Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı boşaldı. Muharip Hava Kuvveti, karadaki ordunun eşdeğerinde bir askeri birlik. Orgeneralliğe terfi eden İsmail Güneykaya’nın bu göreve getirilebileceği belirtiliyor.

YILDIZIN DÖNÜŞÜ!

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle TSK’daki general sayısı 196’ya kadar düşmüştü. Normal şartlarda, TSK bünyesinde 301 ile 367 arasında general-amiralin görev yapması gerekiyor. 2015’te jandarmanın da TSK’nın bünyesi içinde olduğu dönemde 345 general görev yapıyordu. TSK’daki general sayısı 30 Ağustos’ta 286’ya çıkacak. Jandarmada, geçen yıl 69 general görev yapıyordu. Bu sayı eklendiğinde TSK’daki general-amiral sayısı yeniden eski düzeyine dönmüş olacak.

15 TEMMUZ’DA KRİTİK GÖREV ÜSTLENMİŞTİ

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ- Yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, 15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadelede kritik bir görev üstlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın’ın yazdığı “Asırlık Gece-Belgeler ve Deliller Işığında 15 Temmuz Darbe Girişimi” kitabında yer bilgilere göre, dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, 15 Temmuz akşamı, darbe girişimi başlamadan saatler önce Gürak’ı telefonla arayarak “Derhal Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına gideceksin, orada hiçbir zırhlı aracın dışarı çıkmasına müsaade etmeyeceksin” talimatını verdi. Hemen harekete geçip talimatı yerine getiren Gürak, denetimlerin akabinde Akar’ı arayarak “olağandışı bir durum” olmadığı izahatını verdi.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı’nda patlamalar olduğu haberi üzerine hemen karargâha geçti. Kapıların kapatıldığını gördü, aracından indiğinde megafonla “Durma, yoksa sizi vururuz, aracınıza binin ve gidin” diye bağırıldı. Kendisini tanıttığı halde aynı ses “Durmayın, arabınıza binin” ikazını sürdürdü ancak Gürak aldırış etmeden yaya kapısından içeri girdi.

‘HESAP VERECEKSİNİZ’

Yaşar Güler’in yaveri Mehmet Akkurt’un yerde yattığını gören Gürak, nizamiye binasına yöneldi. Gürak’a, beş Özel Kuvvetler personeli müdahale etti. Kitapta, o esnada yaşananlar şöyle aktarıldı: “Saldırı karşısında sinirlenen Gürak, ‘Bana böyle muamele ettiğinize göre Türk askeri olamazsınız ve ne yapıyorsanız bunun hesabını vereceksiniz’ diyebildi. Gürak’ın gözlerini bağlayıp ellerini kelepçelediler. Bir süre sonra da helikopterle Akıncı Üssü’ne götürdüler.”