Gündem Kar esareti! Yollar kapandı, 50 santimetreye ulaştı

Kar esareti! Yollar kapandı, 50 santimetreye ulaştı

02.02.2023 - 10:22 | Son Güncellenme:

Tunceli, Erzurum, Gaziantep, Hakkari başta olmak üzere birçok kentte kar nedeniyle yollar kapandı. Bugün ise 27 kent için kar ve fırtına uyarısı geldi.

Kar esareti Yollar kapandı, 50 santimetreye ulaştı

Elazığ genelinde kar yağışı etkisini gösterdi. Yoğun kar yağışı nedeniyle 547 köy yolundan 396’sı ulaşıma kapandı. Valilik koordinesinde İl Özel İdare Genel Sekreterliğine bağlı karla mücadele ekipleri, 99 personel ve 74 araçla kapalı durumda bulunan yollarda çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

BOLU ABANT'TA ŞAMBRELLERLE KAYAK

Çam ormanları ile kaplı Abant Gölü Milli Parkı, sömestir tatilinde tatilcilerin akınına uğradı. Buradaki otellerin doluluk oranı, hafta içi olmasına rağmen yüzde 100'e yaklaştı. Çocukları ile tatile çıkan aileler, karın ve doğanın keyfini çıkardı. Tatilciler, karla kaplı Abant Gölü çevresinde de yürüyüşe çıktı. Kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığı Örencik Yaylası ise eğlence isteyenlerin adresi oldu. Tatilciler, burada karla kaplı tepelerden kiradıkları şambreller ile kayarak doyasıya eğlendi.

Kar esareti Yollar kapandı, 50 santimetreye ulaştı

TUNCELİ

Tunceli’nin son yılların en kurak kış mevsimlerinden birini yaşayan Pülümür ilçesinde dün akşam saatlerinden itibaren kar yağışı etkili olmaya başladı. İlçe merkezinde kar kalınlığı 30 santimetreye ulaşırken yüksek kesimlerde 50 santimetreyi geçti. Yağışın ardından belediye ekipleri tarafından ilçe merkezi ve mahallerde karla mücadele çalışması başlatılırken esnaf ve vatandaşlar da kapılarının önünde biriken karları temizlemeye başladı.

Haberin Devamı

Yağışın etkili olduğu ilçede karayolları ekipleri ise yol açma ve tuzlama çalışmaları yürütüyor.

Kar yağışı nedeniyle mutlu olduklarını söyleyen Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, ''Bu yıl oldukça kurak geçen bir yıldı. Vatandaşlarımızın ve bizim de beklediğimiz kar geldi. Karın bu bölgede olmamış suların olmaması demek. Yine bitkilere ve meralara ciddi etkisi var. Yağış normalde şubat ayına kalmazdı ancak her yıl Hızır ayı diye tabir ettiğimiz ayda mutlaka kar yağardı. Bu sene de yine güzel bir kar yağdı. Biraz daha yağarsa bölgemize, sulara etkisi iyi olur. Kar demek bu bölge için bereket demek. Biraz daha yağarsa bu şekilde sorunlarımızı giderir diye düşünüyorum” dedi.

Kar esareti Yollar kapandı, 50 santimetreye ulaştı

ERZURUM

Erzurum’da dün gece başlayan ve etkisini artırarak sürdüren kar yağışı nedeniyle 1439 kırsal mahallenin yolu ulaşıma kapandı. Erzincan'da da kar yağışı nedeniyle 471 köye ulaşım sağlanamıyor.

AFAD ve Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün dün Erzurum için uyarıda bulunduğu kar yağışı, gece geç saatlerde başladı. Etkisini artırarak sürdüren yağış nedeniyle kent merkezinde kar kalınlığı 10 santimetreyi geçti. Yoğun olarak devam eden kar yağışı nedeniyle kara yollarında görüş mesafesi 50 metrenin altına düştü. Karayolları 12'nci Bölge Müdürlüğü ekipleri, Erzurum-Kars-Ağrı, Erzurum-Erzincan ve Erzurum-Bingöl yollarını açık tutabilmek için seferber oldu.

Haberin Devamı

ERZURUM KARA YOLU DA TRAFİĞE KAPATILDI

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Bingöl-Erzurum kara yolunun bazı noktalarının trafiğe kapatıldığı duyuruldu. Erzurum Valiliği'nden de yapılan açıklamada, devam eden yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle kent genelinde faaliyet gösteren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde 2 gün (2-3 Şubat) eğitim-öğretime ara verildiği belirtildi. Genç Belediyesi'ne ait itfaiye ekipleri de TIR geçişlerine izin verilmeyen Bingöl-Diyarbakır kara yolu Tapantepe mevkisinde zincir takamayan sürücülerin araç zincirlerini takarak, kontrollü bir şekilde yola devem etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Kar esareti Yollar kapandı, 50 santimetreye ulaştı

KENT MERKEZİNDE TEMİZLİK ÇALIŞMASI

Yağış nedeniyle kentte 1439 kırsal mahallerinin yolu kapandı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi, bin iş makinesi ve bin 500 personelle alarma geçti. Ekipler, kent merkezinde temizlik çalışması başlattı. İş makineleriyle yollar açık tutulmaya çalışılırken, işçiler de kaldırımları temizledi.

METEOROLOJİ’DEN UYARI

Bu arada Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğü, kar yağışının bugün Erzurum’da kuvvetli, yer yer yoğun olarak devam edeceğini açıkladı. Açıklamada, yağışla birlikte ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don, çığ tehlikesi, kuvvetli rüzgarla birlikte tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

ERZİNCAN'DA YAĞIŞ, YÜKSEK KESİMLERDE TİPİYE DÖNÜŞTÜ

Erzincan’da gece saatlerinde başlayıp sabah saatlerine kadar etkisini sürdüren kar yağışı, yüksek kesimlerde tipiye dönüştü. Yağış nedeniyle Erzincan'da 471 köy yolu ulaşıma kapandı. Kent merkezinde belediye ekipleri ana yollarda kar küreme ve tuzlama çalışması başlattı.

Kar yağışına sevindiklerini söyleyen Hüsnü Dayıkaraca, “Çok iyi oldu. Uzun zamandır beklediğimiz kar Erzincan’ımıza ulaştı. Çiftçilerimizin, tarlalarımızın, göllerimizin bereketi açısından iyi oldu” dedi.

Haberin Devamı

GAZİANTEP

Gaziantep için yaptığı yoğun kar yağışı uyarısının ardından gece saatlerinden itibaren kar yağışı etkisini gösterdi. Yüksek kesimlerde başlayan kar yağışı, gecenin ilerleyen saatlerinden Gaziantep'in genelini beyaz örtüyle kapladı. Kar yağışı sonrası belediye ekipleri yollarda çalışma yaparken, sabahın ilk ışıklarıyla beraber Gaziantepliler güne beyaz örtüyle uyandı.

Kar yağışı sonrası özellikle Gaziantep Kalesi çevresinde kartpostallık görüntüler ortaya çıkarken, erken saatlerde işine gitmek isteyen bazı vatandaşlar karla kaplanan araçlarını temizledi.

HAKKARİ

Hakkari'de etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Hakkari İl Özel İdaresi yetkilileri, il genelinde devam eden kar yağışı nedeniyle merkezde 28 köy ve 75 mezra, Derecik'te 2 köy ve 3 mezra, Şemdinli'de 18 köy ve 77 mezra, Yüksekova'da 57 köy ve 77 mezra yolu olmak üzere 365 yerleşim yeri yolunun ulaşıma kapandığını duyurdu.

Kapalı köy ve mezra yollarının yeniden ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

1/10

2/10

3/10

4/10

5/10

6/10

7/10

8/10

9/10

10/10

SİVAS

Sivas'ta kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre; yoğun yağan kar nedeniyle Divriği, Gürün, Zara ve Suşehri ilçelerinde bulunan 268 köy yolu araç ulaşımına kapandı. İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri kapalı olan köy yollarını açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Öte yandan bugüne kadar yolu kapanıp yeniden ulaşıma açılan yer sayısının 224 olduğu bildirildi.

SİLVAN'DA 20 KÖYE ULAŞIM YOK

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, dün geceden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalanlar, belediye ekiplerince kurtarıldı. Yoğun kar yağışının ardından ilçenin kırsal Bayrambaşı, Boyunlu, Keklikdere, Dolukardı, Taşpınar, Çiğdemli, Gürpınar, Çığyatağı, Üçbasamak, Dağcılar, Kayadere, Onbaşılar, Altınkum, Ormandışı, Babakaya, Çaldere, Susamış, Arı, Nohuttepe ve Kızlal köylerinin yolu ulaşıma kapandı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yolları yeniden açmak için çalışma başlatırken, Silvan Belediyesi ekipleri de ilçe merkezinde kar temizleme çalışması başlattı. İlçe merkezinde kar kalınlığı, 10 santimetreyi geçerken, kırsal kesimde ise 30 santimetreyi buldu.

KÜTAHYA

Kütahya'da 3 gündür aralıklarla devam eden kar yağışının ardından, yüksek kesimlerde ve yol kenarlarında bulunan ağaçlar adeta beyaz bir örtü ile kaplandı.

Kar yağışının durması ile birlikte şehirde doğa beyaza bürünürken, ağaçların üzeri de karla kaplandı. Adeta görsel bir şölen oluşturan beyaz örtülü çam ağaçları, görenlerde hayranlık uyandırdı.

Yaylıbaba köyü bölgesinde asırlık çam ağaçlarını hayranlıkla izleyen vatandaşlar, "Günlerce kar yağışını sabırsızlıkla bekledik. 3 gündür aralıklarla yağan kar bizleri sevindirdi. Doğal güzelliği ile ünlü Yaylıbaba bölgesinde kar bir başka güzel. Asırlık çamların üzerleri karlarla kaplandı. Seyrine doyum olmayan bu güzelliği fotoğraf ve video çekerek kayıt altına alıyoruz" diye konuştu.

Bülent Sönmez ve Tahir Şahin, karla birlikte Yaylıbaba ve Kumarı bölgesinin adeta kartpostallık bir görüntü oluştuğunu ifade etti.

Vatandaşların güneşli havalarda piknik alanı olarak da kullandığı bölgenin karlı güzelliği, İHA tarafından drone ile görüntülendi.

Kar esareti Yollar kapandı, 50 santimetreye ulaştı

BİTLİS'TE KAR KALINLIĞI, 1 METREYİ AŞTI

Bitlis’te, 1 hafta önce başlayan kar yağışı, aralıklarla sürerken; kent merkezinde kar kalınlığı, 1 metreyi aştı. 297 köy yoluna ulaşım sağlanamazken, ekipler de yolları açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bitlis'te 27 Ocak'ta başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezinde kar kalınlığı, 1 metreyi geçti; araçlar ve evler ise kara gömüldü. Meteoroloji yetkilileri, kar kalınlığının kent merkezinde 103 santimetreye ulaştığını, yüksek kesimlerde ise 1,5 metreyi aştığını söyledi. Kar yağışının ilerleyen günlerde de devam edeceği, özellikle gece saatlerinden itibaren soğuk ve rüzgarlı havanın etkili olacağı belirtilirken; don, buzlanma ve çığ tehlikesine karşı uyarı yapıldı.

298 KÖY YOLU, ULAŞIMA KAPALI

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürü Ümit Kurtkan ise kar yağışı nedeniyle 297 köy yolunun ulaşıma kapandığını, 10 şantiyede 80 personel ve 60 iş makinesi ile karla mücadele çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü dile getirdi.

Öte yandan Bitlis Belediyesi ekipleri, mahalle aralarında da çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 55 iş makinesi ve 80 personel ile karla mücadele çalışması yürütülüyor. İş makineleriyle girilemeyen alanlarda belediye temizlik işçileri, küreklerle yol açma çalışması yapıyor.

MALATYA

Yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına alan kar yağışı, Malatya’da da dün geceden beri etkili oldu. Malatya’nın kent geneli sabah beyaz bir örtüyle uyanırken, kapanan yolların açılması için ekipleri çalışmalara başladı.

Meteorolojinin yaptığı uyarının ardından Malatya genelinde gece saatlerinden itibaren kar yağışı etkili olmaya başladı. Sabaha kadar yağan kar yağışı kent merkezinde yarım metreyi bulurken, sabah iş yerlerine gitmek için yola çıkmaya hazırlanan vatandaşlar araçlarının üzerinde biriken karları temizlemek için büyük çaba harcadı. Bazı bölgelerde de yoğun kar yağışı sonrası ağaçların dalları fazla yüke dayanamayıp kırıldı.

Bu yıl kar yağışının geciktiğini belirten vatandaşlar ise bu yağışların özellikle çiftçiler için sevindirici olduğunu söylediler. Yağışların devam etmesini isteyen vatandaşlar, kuraklık karşısında bu yağışların herkesi mutlu ettiğini söylediler.

Öte yandan Malatya Büyükşehir Belediyesi ekipleri de özellikle kent merkezinin yoğun olduğu bazı bölgelerde yerlere halı sererek buzlanma karşısında vatandaşların olumsuzluk yaşamaması için çaba sarf etti.

“KUVVETLİ KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR”

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü tarafından dün yapılan duyuruda yoğun kar yağışının bugün gece yarısına kadar sürmesinin beklediği belirtildi. Kent merkezinde yağışlar dururken, özellikle kuzey ve güney ilçelerinde yağışların yer yer etkisini gösterdiği öğrenildi.