Gündem Tunceli’deki yangın kontrol altına alındı

Tunceli’deki yangın kontrol altına alındı

30.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tunceli’nin Hozat ilçesinde 16 Ağustos’ta başlayan yangın Ovacık ilçesine de sıçradı. Bölgede günlerdir devam eden yangına Orman Genel Müdürlüğü ekipleri dün havadan da müdahale etmeye başladı. 4 ayrı noktadaki yangınlar kontrol altına alındı.

Tunceli’deki yangın kontrol altına alındı

 

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Tunceli’nin Hozat ilçesinde bağlı Danzi ve Kurukaymak köyleri ile Koçeri mezrasında 16 Ağustos’ta başlayan orman yangını 11’inci gününde Ovacık ilçesine sıçradı. Yangına, gönüllü vatandaşların müdahale etmesi ise kaymakamlık iznine bağlandı. Devam eden yangınla ilgili, sosyal medyada binlerce kişi günlerdir #DersimYanıyorSesVer hashtagiyle yangınların bir an önce söndürülmesi için çağrı yaptı.

Haberin Devamı

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da, devam eden yangına güvenlik gerekçesiyle müdahale etmelerine izin verilmediğini belirtti. Maçoğlu, “Birkaç gündür yangın bölgesine yakın yerlerde yaşayan vatandaşların bize attığı görüntüler yangının daha da yayıldığını gösteriyor. Bu güvenlik meselesi de nedir ne değildir anlatmazlar. Soramıyoruz da. Biz de ‘Güvenlik diyorsanız, sivilin girmesi yasak ve sakıncalıysa o zaman kamu çalışanlarını götürün. Orman Bölge Müdürlüğü’nün çalışanları gidebiliyorsa, belediyenin de, karayollarının da çalışanları gidebilir’. Buna da izin verilmiyor” dedi.

Yangınlar söndürüldü

Günlerdir süren yangına dün itibariyle havadan müdahale edilmeye başlandı. Orman Genel Müdürlüğü’nden (OGM) yangınlarla ilgili yapılan ilk açıklamada 4 ayrı noktada başlayan orman yangınlarından  3’ünün kontrol altına alındığı duyuruldu. Akşam saatlerinde yapılan açıklamada ise Hozat  ilçesi Tanzi Deresi bölgesindeki orman yangınının da kontrol altına alındığı  bildirildi. OGM’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, alevlere müdahale eden kahramanların özverili çalışmaları sonucu yangının kontrol altına  alındığı belirtilerek, soğutma çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Tunceli Valiliği’nden yapılan açıklamada da “Hozat ilçemiz Tanzi Deresi üzerinde başlayan örtü yangını ekiplerimizin karadan iş makinaları ve arazözler ile havadan da uçak ve helikopterle müdahalesi sayesinde tamamen kontrol altına alınmış olup soğutma çalışmaları devam etmektedir. Tarım ve Orman Bakanı’mıza, İçişleri Bakanı’mıza, bizzat ilimize gelerek yangını alanda takip eden Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’e ve ekibine, alanda alın teri döken arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” denildi.

Tunceli’deki yangın kontrol altına alındı

‘İzin gerekli’

Tunceli Valiliği’nden gönüllülerin yangın bölgesine alınmamasına ilişkin yapılan açıklamada Orman İşletme Müdürlüğü, jandarma ve itfaiye ekiplerinin yangına müdahale için bölgede bulunduğu belirterek şunlar kaydedildi: “Bölgeye Hozat istikametinden ulaşım imkanı bulunmamaktadır. Bu sebepledir ki araçlarımız ve ekiplerimiz Ovacık istikametinden çalışmaktadır. Bölge, görevli olmayan vatandaşlarımız için risk arz etmektedir. Vatandaşlarımızın görevli arkadaşlarımıza kolaylık göstermeleri ve Ovacık Kaymakamlığı’mızın izni olmaksızın alana girmemeleri rica olunur.”

Haberin Devamı

Tunceli’deki yangın kontrol altına alındı

‘Bazı fotoğraflar gerçekçi değil’

CHP heyeti, Hozat ve Ovacık ilçesindeki örtü yangınında zarar gören bölgelerde inceleme yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki heyet, yangınla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Ağbaba, “Sosyal medyanın ve kamuoyunun tepkisi neticesinde buraya uçak ve helikopterle havadan müdahale başladı. Yangın büyük ölçüde helikopter ve uçak müdahalesi sayesinde kontrol altına alındı. Sosyal medyada bazı fotoğraflar geziyor. Onlar da çok gerçekçi değil” dedi.