Gündem Türk mutfağının gözdesi et yemekleri

Türk mutfağının gözdesi et yemekleri

18.04.2018 - 11:00 | Son Güncellenme:

Et yemekleri Türk mutfağının olmazsa olmaz yemeklerindendir. Akşama hangi yemeği yapsam sorusunun cevabında et yemekleri, her zaman birinci sırada yer alır. Lezzet olarak her beğeniye göre pişebildiğinden bu yemekler, her damağa uyum sağlayan yemeklerdendir. Ayrıca sağlık açısından da önemli bir yer tuttuğu için, tencerelerde en çok pişen yemekler et yemekleri olur.

Türk mutfağının gözdesi et yemekleri

Izgara köfte tarifi
Ülkemiz, köfte söz konusu olduğunda adeta bir dünya markası konumundadır. Hemen hemen her şehrimizin kendine ait bir köfte çeşidi bulunmaktadır. Et yemekleri denince akla ilk gelen köfteler, herkesin en sevdiği lezzetler arasındadır.

Malzemeler
• 600 gram dana/koyun karışık orta yağlı kıyma
• 1 avuç galeta unu
• 1 adet kuru soğan
• 1 adet yumurta
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 ila 2 çay kaşığı tuz
• 1 ila 2 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı
Bir karıştırma kabına, orta yağlı kıyma alınır. İçine rendelenmiş kuru soğan, galeta unu, 1 adet yumurta, kimyon, tuz ve karabiber eklenir. Ardından tüm malzemeler kıvam alıncaya kadar yoğrulur. Yoğrulan köfte harcından, ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak şekil verilir. Daha sonra önceden ısıtılan ızgarada ters yüz edilerek kızartılır. Kızartma işleminden sonra et yemeğinin vazgeçilmezi ızgara köfteler, servise hazır hâle getirilir.

Yahni
Etin, soğan ve sarımsak aromasıyla yavaş yavaş pişmesiyle yahni oluşur. Yahni, et yemeklerinin en gözdelerindendir. Her evde sıklıkla yahni pişirilir.

Malzemeler
• 800 gram yağsız kuşbaşı et
• 400 gram arpacık soğan
• 10 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 tatlı kaşığı sirke
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 adet defne yaprağı

Hazırlanışı
İlk olarak yağsız kuşbaşı etler, bol su ile yıkanır. Derin bir tencerede zeytinyağı kızdırılır. Ardından kuşbaşı etlerde eklenerek kendi suyunu verene kadar pişirilir. Etlerin üzeri geçilecek kadar sıcak su eklenir ve kapağı açık bırakılan tencerede orta ateşte pişirmeye devam edilir. Bu sırada arpacık soğanların ve sarımsakların kabukları soyulur. Yumuşayan etlere sarımsak, arpacık soğan, domates salçası, tuz, karabiber, sirke ve defne yaprağı katıp karıştırılır. Üzerine 1 parmak kadar su eklenerek pişirme işlemine devam edilir. Bu et yemeğinin daha lezzetli olması için arada tereyağı da katılır. Soğan ve sarımsaklar yumuşadığında salçalı sosu ile servis edilir.