GündemTutuklu Fransız turist için ‘Geceyarısı Ekspresi' benzetmesi

Tutuklu Fransız turist için ‘Geceyarısı Ekspresi' benzetmesi

13.07.2009 - 14:51 | Son Güncellenme:

.

Tutuklu Fransız turist için ‘Geceyarısı Ekspresi benzetmesi

TÜRKİYE''ye tatil için eşi ve çocukları ile gittiği Antalya’dan dönerken tarihi olarak nitelendirilen parça ile yakalanan ve 2 Mayıs’ta gözaltına alınan ve 5 Mayıs’ta tutuklanan Domaniak Murugan’ın serbest bırakılması için kampanya başlatıldı.

Hint Okyanusu'nda yer alan ada ülkesi Mauritius Cumhuriyeti vatandaşı Domanick Murugan, 29 Nisan'da eşi ve 4 çocuğuyla Antalya'ya tatile geldi. Kent merkezinde bulunan Festival Çarşısı'nda yanına yaklaşan bir kişiden hatıra olarak ülkesine götürmek üzere 20 Euro karşılığında bitki kabartmalı taş satın aldı. Havalimanında valizindeki taşla yakalanan Murugan çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, eşi ve çocukları Fransa'ya döndü.

‘Tarihi eser kaçakçılığı’ suçlamasıyla Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanan Domanick Murugan, taş parçasını hatıra olarak satın aldığını söyledi. Arkeolog olmadığını belirten Murugan, “Ben arkeolog değilim. Gittiğimiz her ülkeden küçük şeyler alıyoruz. Burada da bir sokak satıcısının satmaya çalıştığı bu taş parçasını beğendim ve 20 euro karşılığında aldım. Amacım onu salonun bir köşesine koymaktı” dedi. Murugan, “Kesinlikle tarihi eser kaçakçılığı yapmadım” diye konuştu. Antalya Müzesi arkeologlarının verdiği, ‘Stilize bitki bezemeli alçak kabartma friz parçası, yurt dışına çıkarılması izne tabii tarihi eser’ olarak verdiği raporu yeterli bulmayan mahkeme, Akdeniz Üniversitesi'nden arkeolog bilirkişiden rapor istenmesine karar vererek duruşmayı 28 Ağustos'a erteledi.

Duruşmayı izleyen kuzeni Amelia Chendriah ise Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’e mektup göndererek kuzeninin durumunu anlattığını ve yardım istediğini söyledi. Chendriah, Sarkozy'den haber beklediğini belirtirken, “Neden havalimanında ve otelde uyarıcı levhalar yok? Neden rehber giderken ‘Kimse taş satın almasın' diye uyarmamış” dedi.

Domanick Murugan’ın avukatı Bilal Kalaycı ise havalimanında dış hatlar terminallerine konulan uyarıcı levhaların kaldırıldığına dikkat çekerek, “O uyarıcı hevhaları biz koydurmuştuk ancak şimdi kimin ve ne için kaldırdığını bilmiyoruz. Böyle dolandırcılar yüzünden Türkiye’nin adı kötü çıkıyor, turizm baltalanıyor” dedi.

Fransız kanalları ve gazetelerinde olayla ilgili haberlere sık rastlanırken, ‘Geceyarısı Ekspresi' benzetmeleri yapılarak adli olay Türkiye aleyhine karalama kampanyasına dönüştürüldü. Domaniak ve eşi Martine Murugan, Paskalya tatili sırasında Türkiye’ye gelirken Antalya Havalimanı’ndan ülkelerine dönerken tarihi özelliği bulunduğu belirtilen bir taşla yakalandıklarını anlattı. Martine Murugan, bu taşı pazardan satın aldıklarını ve ülke dışına götürmenin suç oluşturacağını öne sürdü. Fransız Murugan, sevk edildiği mahkemece tutuklanırken, hakkında 5-10 yıl hapis istemiyle davanın ilk duruşmasında tahliye kararı çıkmaması üzerine Fransa’da dönerken Türkiye aleyhine haberler yayınlanmaya başlandı. Fransa’dan bir avukat Türkiye’ye gönderilirken dava ile ilgili temaslarda bulundu, müvekkilinin tutuksuz yargılanması için başvuruda bulundu. Bu itiraz sonuç vermedi. Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy’e de Türkiye’ye eşinin serbest bırakılması için çağrı yaptı.

KEŞFETYENİ
İki ünlü sevgiliden aşk dolu poz! Yeni saçları olay oldu
İki ünlü sevgiliden aşk dolu poz! Yeni saçları olay oldu

Cadde | 07.06.2025 - 08:44

Son dönemin en popüler oyuncularından Kubilay Aka, imaj değişikliğine gitti. Saçlarını pembeye boyayan Aka, sevgilisi Hafsanur Sancaktutan ile dudak dudağa bir fotoğrafını da sosyal medyada paylaştı.

Yazarlar