Gündem #TwitterYasak

#TwitterYasak

07.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyal medyaya engel. Mahkeme, Savcı Kiraz’ın rehin alınmış fotoğraflarını kaldırmasını istediği Twitter, Facebook ve YouTube’a erişimi saatlerce engelledi

#TwitterYasak

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınma görüntülerinin bazı sosyal medya hesaplarından kaldırılamaması üzerine dün mahkeme kararıyla Twitter, Facebook ve Youtube’a erişim engellendi. Yasaklı içeriği bir süre sonra kaldıran Facebook ile ilgili erişim engeli kaldırılırken, kararın 166 adresle birlikte URL bazında verilmesi nedeniyle birçok kullanıcı öğle saatlerinden itibaren Twitter ve Youtube hesaplarına erişemedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, önce savcı Kiraz’ı rehin alınmışken gösteren fotoğraflarda DHKP-C örgütünün propagandasının yapıldığını gerekçe göstererek bu yayınların kaldırılmasını istedi.
Gerekçe kamu düzeni
Savcılık, 1. Sulh Ceza Hâkimliğine yazdığı yazı ile bu yayınların bulunduğu linklerin kaldırılmasını, kaldırılmazsa linklerin bulunduğu Twitter, Facebook, Youtube ve bazı haber sitelerine erişimin engellenmesini talep etti.
İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimi Bekir Altun da yayınların kaldırılmasına karar verdi. Altun kararında, savcı Kiraz’ın şehit edilmesi üzerine yapılan haberlerin içeriğinde fotoğraf, ses kaydı ve videolar olduğunu belirterek, “Bu haberlerde DHKP-C silahlı terör örgütünün propagandasına yönelik paylaşımlarda bulunulduğu, olayda görev yapan emniyet görevlileri ile birlikte bir kısım yargı mensuplarının görüntülerinin yayınlandığı, kamu düzenini bozacak nitelikte yorumlara yer verildiği ayrıca halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçlarının işlendiği görülmüştür” dedi.
Altun kararında yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlemenin önlenmesi ve vatandaşın hak ve özgürlüklerinin tehlikeye sokulmaması için yayınların acilen kaldırılması gerektiğini savundu.
Kararla birlikte dan Twitter, Facebook ve Youtube başta olmak üzere bazı haber sitelerine erişim engellendi. Ancak Facebook karara konu olan yasaklı linki sitesinden kaldırınca erişim engeli kaldırıldı.
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 3 Nisan 2015 tarihinde aldığı kararın Erişim Sağlayıcıları Birliği(ESB) tarafından karar ilgili işletmelere bildirildiği ancak bu bildiriye rağmen internet sitelerinde video, görüntü ve seslerin yayınlanmasına devam edilmesi üzerine sosyal paylaşım sitesi Twitter ile video paylaşım sitesi YouTube’a erişimin engellendiği öğrenildi.
Hesaplarına giremeyen kullanıcılar, DNS ayarlarını değiştirerek ya da VPN sistemi ile yasağı aşmanın yollarını buldu. Kısa bir süre sonra da “TwitterisblockedinTurkey” (Türkiye’de Twitter yasaklandı) hashtag’i Twitter’da dünya çapında ‘trend topic’ (en fazla kullanılan hashtag) haline geldi.
Google uyarıldı
İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, görüntülerini yayınlamaya devam eden arama motoru Google’ın söz konusu yayınları içerikten çıkarmasını, bu mümkün olmadığı takdirde adı geçen siteye erişimin engellenmesini kararlaştırdı. Hakimlik, en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcısı tarafından kararın yerine getirilmesine hükmetti.

Haberin Devamı

Twitter yeniden açıldı

Kiraz’ın şehit edilmesiyle ilgili görüntülerin kaldırılmasına ilişkin mahkeme kararı doğrultusunda erişimi engellenen sosyal paylaşım sitesi twitter, söz konusu görüntülere Türkiye’den erişim engeli getirmesinin ardından 8 saat sonra yeniden erişime açıldı. Mahkeme kararını uygulayan YouTube ise dün 23.00 sıralarında yeniden erişime açıldı.

Dış basında yasağa tepki

Türkiye’de Youtube ve Twitter’e erişim yasağı getirilmesi dış basında geniş yer buldu. Alman Bild gazetesi haberi internet sitesinde “Erdoğan Twitter ve Youtube’u durdurdu” başlığı ile duyurdu. Öte yandan İsveç eski Dışişleri Bakanı Carl Bildt Twitter hesabında “Türkiye, savcılara siteleri kapatma yetkisi vererek kendisine zarar veriyor. Bu tamamen aptallık” diye yazdı.
BBC (İngiltere): Türk yetkilileri, adı geçen siteleri engellemeden önce, rehine olayındaki fotoğrafların gazeteler tarafından kullanılmasını engellemek için harekete geçmişti.
Spiegel Online (Almanya): Bu Türkiye’deki sosyal medyaya yapılan ilk müdahale değil. Geçen yıl Mart ayında da seçimlerden önce Twitter ve Youtube geçici bir süre için kapatılmıştı. Bu kapatmaların nedeni Erdoğan’ı yolsuzluk şüphesi altında bırakan telefon görüşmelerinin yayınlanmasıydı.
Daily Telegraph (İngiltere): Gün geçtikçe sertleşen Türk hükümeti, rehin alınan savcının fotoğrafının paylaşılması üzerine Twitter ve Youtube’ı engelledi.
Washington Post (ABD): Türk yetkililerin daha önce Twitter ve Youtube’ı kapatma girişimleri batılı ülkeler ve insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekmişti.
Reuters (İngiltere): Militanlar tarafından rehin alınan savcının fotoğrafını yayınladığı gerekçesi ile sosyal paylaşım platformları yasaklandı. Bir Türk yetkili, öldürülen savcı Mehmet Kiraz’ın eşinin ve çocuklarının fotoğraflar yüzünden oldukça üzgün olduklarını söyledi.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haberin Devamı

TGC: Bu sansürdür

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) sosyal medya ağlarına erişim yasaklarıyla ilgili olarak, “Sosyal medyaya yasak sansürdür” açıklaması yaptı. TGC’den yapılan açıklama şöyle: “Şehit Cumhuriyet Savcısı Kiraz’ın rehin alınması görüntüleri bütün dünya tarafından öğrenilmiştir. Yasaklanmasının bir faydasının olmadığı ortadadır. Verilen kararın hukuka uygun ve ölçülülük esasına göre değerlendirilemeyeceği ortadadır. Bu sansür anlamına gelmektedir.” n DHA

Haberin Devamı

‘Yasak anlamsız’

Erişim yasağına ilişkin Basın Konseyi’nce yapılan açıklamada, “Yasaklar hukuk devletine aykırıdır” denilerek şu ifadelere yer verildi: “Yasaklı kitapları bünyesinde barındırıyor diye bütün bir kütüphaneyi kapatmak nasıl akla ve mantığa aykırı ise; birtakım uygunsuz içerik barındırması nedeniyle, milyarlarca faydalı bilgi ve belge içeren sosyal platformların Türk halkının kullanımına tümüyle kapatılması da aynı şekilde anlamsızdır.”