Gündem Üniversite sınavının yeni yüzü: YKS

Üniversite sınavının yeni yüzü: YKS

30.04.2018 - 14:31 | Son Güncellenme:

YKS, yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı, üniversiteye geçişte bu yıl getirilen yeni bir sınav sistemidir. YGS ve LYS’ye nazaran farklı bir sistemi olan YKS, iki sınavı TYT( Temel Yeterlilik Sınavı) ve AYT(Alan Yeterlilik Sınavı) adı altında aynı gün içerisinde 2 oturumda gerçekleştirmektedir. Tüm adayların ortak girdiği ilk oturum TYT, adayların kendi alanlarında yoğunlaştığı ikinci oturum ise AYT olarak adlandırıldı. Eski sisteme göre soru sayıları ve süreler de değişmiş durumda.

Üniversite sınavının yeni yüzü: YKS

TYT hakkında genel bilgi

Haberin Devamı

TYT, daha önce YGS adıyla yapılan ve 160 sorudan oluşan sınavın, 40 Türkçe, 40 Temel Matematik ve 20’şer Sosyal ve Fen Bilimler testleri olmak üzere 120 sorudan oluştuğu bir sınavdır. Sınav için adaylara 135 dakika süre tanınmaktadır. Haziran ayında yapınması planlanan YKS’nin ilk oturumu olan TYT, tüm adayların ortak girdiği sınavdır.

AYT hakkında genel bilgi

AYT, yine tüm adayların ortak kitapçıkla girdiği ancak yalnızca kendi alanlarına ait bölümleri çözecektir. Adaylar alanlara göre;

Sayısal: Matematik ve Fen Bilimler

Sözel: Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2

Eşit Ağırlık: Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 ve Matematik

testlerini çözecektir.

Sınav için adaylara 180 dakika süre verilmekte ve AYT, YKS’nin ikinci oturumunu oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

YKS başvuruları nasıl yapılmaktadır?

Ortaöğretim kurumlarında eğitimlerini sürdürmekte olan öğrenciler okul idareleri yardımıyla YKS için başvurularını yapabilmektedirler. Bunlar haricinde sınav başvuru merkezleri oluşturulmakta ve bu merkezler ÖSYM tarafından yayınlanmaktadır. YKS başvuruları için her adayın ödemesi gereken bir miktar ücret bulunmaktadır. Bu ücret TYT ve AYT için 50’şer TL olarak belirlenmiştir. İlk başvuru tarihini kaçıran ve geç başvuru gerçekleştiren adaylar 75’er TL olarak ödeme yapacaktır.

ÖSYM soruları yanıtladı

Bu yıl ilk kez yapılıyor oluşu YKS hakkında akıllarda birçok sorunun oluşmasına yol açtı. Bu yüzden ÖSYM tarafından bir sık sorulan sorular kılavuzu yayınlandı. Bu kılavuz içerisinde adayların merak ettiği tüm sorular ve cevaplar yer almaktadır.