Gündem Uyuşturucuya karşı ortak dil önerisi

Uyuşturucuya karşı ortak dil önerisi

27.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Haberlerde kullanılan ‘uyuşturucu baronları’ ifadesinin uyuşturucu satıcılarına itibar kazandırdığını vurgulayan RTÜK yetkilisi Murat Ellialtı “Uyuşturucuyla ilgili haberlerin ne şekilde, hangi haber dili kullanılarak yapılmasına dair ortak bir dil oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi...

Uyuşturucuya karşı ortak dil önerisi

RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkan Yardımcısı Murat Ellialtı TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’nda konuştu. Ellialtı özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

MÜDAHALE YETKİSİ YOK: Programlar yayınlandıktan sonra denetlenmekte ve eğer yasaya aykırılıklar varsa müeyyideler uygulanmaktadır. Ancak yayından önce herhangi bir şekilde üst kurulun müdahale etme yetkisi bulunmamaktadır. Ne tür haberlerin ya da programların yayınlanacağına, bunların hangi saatlerde yayınlayacağı da kamu yayıncılarının editöryal sorumlulukları kapsamında değerlendirilmektedir. Bu konuda da üst kurulumuzun müdahalede bulunma yetkisi yoktur.

Uyuşturucuya karşı ortak dil önerisi
TAMAMINA MÜEYYİDE: Kanuna aykırı yayın varsa üst kurulumuz tarafından uyarı, idari para cezası, program durdurma, geçici yayın durdurma ve lisans iptali şeklinde müeyyideler uygulanmaktadır. Bu kapsamda 2016’da bin 271, 2017’de bin 174, 2018’de 170 rapor düzenlenmiştir.

Haberin Devamı

Biz daha çok uyuşturucuyla ilgili zararlı yayınların haberlerde olduğunu tespit ettik. Bu konuda çalışma yaptık, bunu yayıncılarla da paylaştık. Bir diğer sorun da, ‘uyuşturucu baronları’ ifadesinin kullanılarak haberde uyuşturucu satıcılarına itibar kazandırılması. Biz bu konuda da yayıncılarımızı uyardık. Burada haber dilinde bir hata var. Bu kişiler uyuşturucu satıcıları olmasına rağmen ‘baron’ ifadesi kullanılarak bunlar itibarlandırılmış ve özendirici bir hale getirilmiş.

ORTAK DİL TALEBİ: Öncelikle biz radyo televizyon kuruluşlarının üst düzey yetkilileriyle toplantı yapılarak yaşanan sorunların ne şekilde çözüme kavuşturulacağına dair görüş alışverişinde bulunulması gerektiğini ve özellikle de uyuşturucuyla ilgili haberlerin ne şekilde, hangi haber dili kullanılarak yapılmasına dair ortak dil oluşturulmasını talep ediyoruz. Sorun uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı konusunda sorunlu bir dil değil, sorumlu bir dil kullanılması, verilen haberin veriliş şeklinin ve sunum biçiminin önemli olduğu önemsenmeli.

Para cezası ve yayın durdurma

RTÜK Başkan Yardımcısı İlker Ilgın ise “Yayın hizmetleri hiçbir suretle alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynatmayı özendirici nitelikte olamaz” yönünde yayın ilkesini hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu ilkeye aykırılık halinde yayıncı kuruluşun yüzde 2’den yüzde 5’e kadar idari para cezası uygulanması ve ihlale konu programın yayının ilk seferde durdurulması akabinde ise yayın lisansının iptaline kadar gidebilecek süreçler söz konusudur. Keza program durdurma beş keze kadar durdurulması da imkân dahilinde.”