Gündem 'Women-Up' şubatta uygulamaya geçecek

'Women-Up' şubatta uygulamaya geçecek

22.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kadın girişimciliği ve istihdamına yönelik Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) uygulayacağı Avrupa Birliği (AB) projesi, kısa adı Women-Up olan "Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi", 16 Şubat'ta yapılacak tanıtımın ardından fiilen de hayata geçecek. 7 ilde 4 bin kadın girişimcinin belirleneceği ve toplam bütçesi 29.5 milyon Euro olan proje kapsamında, bir önceki yıl çalıştırdığı sigortalı sayısına ilave işe alacağı kadın sigortalıların brüt ücretinin yüzde 65'ine tekabul eden hibe, doğrudan kadın girişimcilere verilecek.

Women-Up şubatta uygulamaya geçecek

MELTEM GÜNEŞ Ankara SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Alt Komisyonu'nda yaptığı sunumda, kadın girişimcilere hibe desteği sağalayacak Women-Up projesiyle ilgili şunları söyledi:

Haberin Devamı

Destek 20 ay sürecek

"Ankara, Şanlıurfa, Aydın, Kahramanmaraş, Samsun, Denizli ve İstanbul, olmak üzere 7 ilde, bu illerin nüfusu ve kadın çalışan, bağımsız çalışan sayısına göre belirlediğimiz kotalar doğrultusunda 4 bin kadın girişimciyi belirleyeceğiz. Bu 4 bin kadın girişimcinin bir önceki yıl çalıştırdığı sigortalı sayısına ilave olarak işe alacağı yine kadın sigortalılar için brüt ücretinin yaklaşık yüzde 65’ine tekabül eden hibeyi doğrudan bu kadın girişimcimize vereceğiz. 20 ay süreyle bu desteği sağlayacağız. Ayda 320 Euro'yu geçmeyecek hibe tutarı. Projenin toplam bütçesi 29.5 milyon Euro; yüzde 85'i Avrupa Birliği, yüzde 15'i kamu katkısı olarak şekillendi."

Kadınlara 'artı' puanlar

Haberin Devamı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Muhammed Adak da, kırsal kalkınma programlarına ilişkin komisyona sunum yaptı. AB destekli IPARD 1 ve IPARD 2 projeleri hakkında bilgi veren Adak, kadın başvuruculara artı 10 puan, üretici örgütü kooperatifine artı 25 puan vererek, sıralamada öne geçmelerini sağladıklarını vurguladı. 21 bin projeye destek verdiklerini aktaran Adak, "Bunun 4 bin 400'ü doğrudan kadın girişimci olan yatırımcılar ve kendilerine de 2.5 milyar lira civarında da bir hibe ödemesi yapıldı. 3 de kadın kooperatifi desteklendi" dedi.