Gündem Yedi yıl sürecek dünya turu

Yedi yıl sürecek dünya turu

26.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

On yıldır teknede yaşayan Özlem Ulubay Şahin ve Özkan Şahin çifti, mavi kaftanda Sadun Boro’nun açtığı rotadan ilerleyerek dünyayı dolaşmak için yıllar sürecek bir maceraya atıldı.

Yedi yıl sürecek dünya turu

Gökhan Karakaş - 13 metrelik tekneleri Ozi ile Finike’den yelken açan ikili, uzun yol yelkencilerinin çoğu gibi makul rüzgârla hedeflerine ulaşmayı amaçlıyor. 19 gün süren Atlas Okyanusu sonrasında Karayipler’e varlıklarını belirten Özlem Şahin, koronavirüs salgını nedeniyle erteledikleri seyahatlerine 2022’de başladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

‘Ön yargınız kırılıyor’

Şahin, şunları dedi:

“Planımız tropik kuşakta daima Batı’ya gitmek, Kızıldeniz yerine Ümit Burnu’na Güney Afrika’ya yönelmek var aklımızda. 6-7 yıl sürecek bir rotada daima Batı diyebilirim. Kasırga sezonu başladı Karayipler’de. Bizde kasırgalardan kaça kaça Karayipler’in tadını çıkarmaya çalışacağız. Yıllardır hayalini
kuruyorduk.”

Tekne bakımlarını yaparken Orta Amerika’yı gezeceklerini söyleyen Özlem Şahin, “Pasifik öncesinde Guatemala, Meksika, Küba, Kolombiya gibi yerleri görmek istiyoruz. İnsan, yol, rüzgâr değişiyor. Ön yargılarınız kırılıyor, konfor alanını sorguluyorsunuz. Tüketime yönelim tüm toplumlarda var. Bununla Marmara’da adalara bile gitmem diyeceğiniz teknelerle ve ekonomik şartlarda dünyayı dolaşan insanları görüyoruz” dedi. Şahin, Kanarya adalarında hayata atılmadan dünyayı gezen 19-22 yaşında Norveçli 4 genç kızdan etkilendiğini söyledi. “Gözüm hep uzak denizlerdeydi” diyen Özlem Şahin, “Çok istiyordum engin okyanuslara yelken açmayı, ıssız adalarda dolaşmayı. Hazırlanırken en çok dikkat ettiğimiz unsur kendi kendine yetebilmekti. Güneş enerjisiyle enerji ihtiyacımızı hallediyor, suyumuzu su yapıcı ile deniz suyundan kendimiz üretiyoruz. Çıkardığımız çöpe dikkat ediyoruz. Mavi gezegenimizi korumamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Bayrak taşıma geleneği

Zehra ve Hasan Şirin çiftinin 6 yıl süren dünya turunda kullandıkları Türk bayrağını aldıklarını anlatan Özlem Şahin, “Kısmetse bayrağı dönüşte dünya seyahatine çıkan başka birine vereceğiz. Böylece Türk bayrağı dünyanın etrafını birçok kez turlamış olacak” dedi.

YARIN: Baba ve kızı karavanla Asya rotasında