Gündem Yeni sanat merkezi: Casa Botter

Yeni sanat merkezi: Casa Botter

14.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’un en eski Art Nouveau yapı olan İstiklal Caddesi üzerindeki Botter Apartmanı İBB’nin karbon elyaf sargılama yöntemi kullanarak yaptığı güçlendirme ve restorasyonla yeniden sanatseverlerin hizmetine sunuluyor. Tarihi yapı, bugün “Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi” olarak açılıyor.

Yeni sanat merkezi: Casa Botter

Gülden Çoktan / İSTANBUL - İBB Miras ekiplerinin, İstanbul’un en eski Art Nouveau yapı olan İstiklal Caddesi üzerindeki Botter Apartmanı’nda yürüttüğü restorasyon çalışmalarının büyük bir bölümü tamamlandı. Tarihi yapı, bugün “Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi” olarak açılıyor. Uzun bir süredir İstiklal Caddesi’nde kaderine terk edilmiş tarihi yapıyı 2021 yılındaki cephe konservasyonuyla gündeme taşıyan İBB Miras, devam eden süreçte Botter Apartmanı’nın kapsamlı restorasyonu ve yeniden işlevlendirilmesi sorumluluğunu üstlendi. Yenilenen 123 yıllık Botter Apartmanı’nın zemin katı sergi salonuna, birinci katı Cumhuriyet’in 100’üncü yıl coşkusunun nabzını tutacak çalışma alanlarına ev sahipliği yapacak. Ziyarete açılan sergi salonunda, “Hakikâtler” sergisi İstanbullularla buluştu. Yapının diğer katlarını da kapsayan bütün bir restorasyon süreci tamamlandıktan sonra Casa Boter çatısı altında gösterim merkezi, İstanbul Documenter Film Arşivi, Bilgi Belge Merkezi, konferans salonu, tasarım atölyeleri ve sanatçı ofisleri gibi farklı etkinlik alanları da yer alacak. Botter Apartmanı’nın bahçesindeki ek yapı kafe, müştemilat ise tasarım evi olarak kent sakinlerini ağırlayacak. Tarihi yapıda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, binanın bugün açılacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Çatısında ağaç bitti

Tarihi yapının çatısında ağaçların bittiğini söyleyen Polat, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz yıl ilk önce cephe restorasyonuna başladık. Üstünde çıkan ağacın detayından tutalım üst katlarda çökecek zemin ve çatıya kadar bütün alanlara ilk müdahelelerini yaptık. Ardından cephe restorasyonuyla beraber 1. katı ve 2. katın restorasyonunu yaptık. Binanın bir an önce hayata kavuşması için bir strateji belirledik. İlk insanların kullanabileceği hemen cadde ilişkisi olan 1. katı açmak ve bir üst kattaki programı hayata geçirmek istedik. Casa Botter, İstanbul’un tasarım ve sanat merkezi olarak geri dönecekti. Buna uygun şekilde mekanı düzenledik. Birinci katında 100’üncü yıl kültürel etkinlikler ofisini tesis ettik. Burasını kültürel departmanlarımız kullanacak. 100’üncü yılın danışma kurulu üyeleri ve proje sunmak isteyen sanatçı, kültür ve tasarımcıların gelip buluşacakları alan olarak orayı ürettik.”

Haberin Devamı

Karbon elyaf sargılama

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, restorasyon çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“30 yıldır metruk halde olan bir yapıydı. Buranın restorasyonunda yaptığımız çalışmaların önemli bir kısmı güçlendirme çalışmaları. Özellikle kagir tuğla duvarlarında karbol elyaf malzeme ile sargılama yöntemine gittik. Çürümüş bozulmuş olan metal ve döşeme taşıyıcıların yenilenmesini, ahşap hatılların yenilenmesi ve geleneksel güçlendirme yöntemleriyle yaptık. Deprem dayanımını da sağlamış olduk. Beklenen büyük İstanbul depreminde minimal bir sorunla yapı ayakta kalsın ve gelecek nesillere aktarılabilsin.”