Gündem Yeraltında su alarmı

Yeraltında su alarmı

21.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Doğada yenilebilir kaynak olan yeraltı suları elde edilmesi pratik ve arıtım masraflarının az olması nedeniyle tercih edilse de, kontrolsüz su çekimleri, tarımsal ilaç ve gübre kullanımının kontrolsüz bir şekilde artması ve kentleşmenin yarattığı sorunlar yeraltı sularının kirliliği için büyük bir tehlike yaratıyor.

Yeraltında su alarmı

ALEYNA SEVİM / İSTANBUL - Türkiye’nin kullanılabilir yeraltı su potansiyeli yıllık yaklaşık 18 milyar m3. Bu rakam 94 milyar m3’lük kullanılabilir yıllık yüzeysuyu potansiyelinin yüzde 19’una karşılık geliyor ve üçte ikisinden fazlası tarımsal sulamada kullanılıyor.

Haberin Devamı

KİRLİLİK ARTIYOR

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, yeraltı sularına artan kontrolsüz insan faaliyetlerinin yarattığı sonuçlarla ilgili “Ülkemizde özellikle yoğun kentleşmenin bulunduğu İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerimizde, Bodrum, Kuşadası gibi Turistik merkezlerimizde aşırı çekim ve geçirimsiz kentsel dokunun sebep olduğu beslenememe problemleri nedeniyle yeraltı suları sürekli olarak çekilmektedir. Bu durum yeraltı suyu kirlilik konsantrasyonunu önemli ölçüde artırmaktadır.” dedi.