Gündem Yeşilçam'dan bir yıldız kaydı...

Yeşilçam'dan bir yıldız kaydı...

20.12.2009 - 09:59 | Son Güncellenme:

Türk Sineması’nın en mütevazı yönetmenlerinden 68 yaşındaki Ökten hayata gözlerini yumdu

Yeşilçamdan bir yıldız kaydı...

Türk sinemasının ünlü yönetmenlerinden Zeki Ökten , 68 yaşında tedavi gördüğü Amerikan Hastenesi'nde hayata gözlerini yumdu.

Haberin Devamı

Türk Sineması’nın en mütevazı yönetmenlerinden Zeki Ökten, iki gün önce geçirdiği kalp ameliyatının ardından dün yaşamını yitirdi. 68 yaşındaki Ökten’in ani ölümü büyük üzüntü yarattı.

Yılmaz Güney’in “Sürü” ve “Düşman” gibi kült filmlerin efsanevi yönetmeni Zeki Ökten, Amerikan Hastanesi’nde 2 gündür verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Kalp ve damar rahatsızlığını nedeniyle kaldırıldığı hastanede acilen ameliyata alınan ve yoğun bakımda tutulan Ökten, dün akşam yaşamını yitirdi. Acı haber başta Ökten’in “Yaprak Dökümü” dizisindeki Cevriye Hanım isimli kötü kaynanayı canlandıran eşi Güler Ökten olmak üzere tüm sanat camiasını yaas boğdu. Ünlü yönetmen ile 45 yıllık bir evliliği olan Güler Ökten, “Hayatımın yarısı gitti. Çok kötüyüm. Tansiyonum 17’ye çıktı. Doktorlar sakinleştirici verdi” diyerek üzüntüsünü dile getirdi. İlk filmi “Ölüm Pazarı” nı 1963 yılında çeken, Türk sinemasının kilometre taşlarından olan Ökten, Mert Erksan, Memduh Ün, Halit Refiğ, Ömer Lütfi Akad ve Atıf Yılmaz’ın ardından gelen ikinci yeni kuşak sinemacılar arasında yer alıyordu. Sayısız ödüllü işe imza atan usta yönetmen için pazartesi günü 10.30’da Beyoğlu Sineması’nda tören düzenlenecek. Ökten’in cenazesi Teşvikiye Camii’nde kılınacak olan öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Sanat dünyası yasta

Kadir İnanır: Türk Sineması en beyefendi adamını kaybetti. Bugün en kıymetli arkadaşımı kaybettim, çok üzgünüm.

Türkan Şoray: Atıf Bey’in asistanı Leyla ile bugün konuştum, yarın hastanede onu ziyarete gidecektik. Yıllarca o kadar çok filmlerde birlikte oldu. Atıf Yılmaz’ın asistanıydı. Bütün o filmlerde birlikte çalıştık. Çok değerli bir yönetmendi. Türk Sineması adına çok üzüldüm. Umutla ona gitmeyi ziyaret etmeyi bekliyordum.

Rutkay Aziz: Yol arkadaşımızı kaybettim. Onun kaybı bizim yüreğimizde tamiri mümkün olmayan bir yara açtı.

Atilla Dorsay: Türk Sineması en mütevazı yönetmenini kaybetti. Yurt dışında çok sayıda ödül almasına rağmen mütevazılığından ödün vermeyen bir yönetmendi.

Haberin Devamı

Hülya Koçyiğit: Çok gençti. Atıf Yılmaz’ın asistanı olarak çalışmıştık. Eşini de kendisini de çok severdim. Çok önemli bir yönetmendi. Dünyanın en mütevazı, alçak gönüllü bir insanıydı. Hiçbir zaman verdiği büyük eserlerle övünmedi. Az ama çok öz filmler yaptı. Türk Sineması’na adını yazdırdı.

Çok sayıda ödül aldı

1941 İstanbul doğumlu olan Ökten, sinemaya asistanlık yaparak adım attı. 1963 yılında “Ölüm Pazarı” filmiyle yönetmenliğe başlayan Ökten, 1973’de yönettiği “Bir Demet Menekşe” filmiyle dikkatleri üzerine çekti. Yakın dostu Yılmaz Güney’in senaryolarını yazdığı “Düşman” ve “Sürü” filmlerinin yönetmenliğini de yapan Ökten, bu filmlerle yurtdışında da birbiri ardına ödüller kazandı. Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı “Hanzo”, “Şaşkın Damat”, “Kapıcılar Kralı”, “Çöpçüler Kralı”, “Yoksul”, “Düttürü Dünya” gibi komedi filmlerinin yanı sıra , “Pehlivan”, “Faize Hücum”, “Pisi Pisi” ve “Güle Güle” gibi Türk sinemasının mihenktaşı filmlerine imza attı. Ökten’in son yönettiği film Tarık Akan, Rutkay Aziz, Okan Bayülgen ve İdil Fırat’ın oynadığı “Gülüm” oldu.