Gündem Yurtdışından telefon aldım, ne yapmalıyım?

Yurtdışından telefon aldım, ne yapmalıyım?

02.05.2018 - 19:24 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki teknolojik ürünlerin fiyatlarına eklenen vergiler sebebiyle çoğu kişi telefonlarını yurt dışından almaya başlamıştır. Belirli bir vergi ödenmesi ve pasaport kaydı işlemlerinin gerçekleştirilmesinin ardından bu şekilde sahip olunan telefonlar ülkemizde sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir.

Yurtdışından telefon aldım, ne yapmalıyım

Yurtdışından gelen telefon kaydı nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Kişilerin ülke dışından telefon almaları durumunda bu cihazları 3 ay içinde pasaportlarına kaydetmeleri gerekmektedir. IMEI kaydı işlemi olarak da bilinen bu işlemin uygulanabilmesi için cihazın en geç 2 ay önce Türkiye’ye giriş yapmış bir pasaport üzerine kaydedilmesi gerekmektedir. Vergi dairelerine pasaportuna cihazı kaydedecek kişi tarafından ödenmesi gereken 150 TL’nin yatırılır. Ardından telefonun cihaz kaydı e-Devlet hizmetleri kullanılarak kaydedilmelidir. Kaydetme işlemi tamamlandıktan telefonu sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz.

Yurtdışından getirilen telefon kaydedilmezse ne olur?

Türkiye İletişim Dairesi Başkanlığı’nın bu konuda yapılan yasal düzenlemesi uyarınca, yurtdışından getirilen telefon ve SIM kart yerleştirilebilen diğer cihazlar, ülkebiçerisinde sinyal almaya başladıktan sonra gerekli uyarılar telefon sahibine yapılarak cihaz kaydı işleminin yapılması istenmektedir. 120 gün içerisinde kaydedilmeyen cihazlar, geri dönüşümlü olarak sinyal kesilmesi işlemine tabii tutulmaktadır. Telefonu tekrar kullanabilmek adına herhangi bir GSM operatörüne ait SIM kart almanız ve cihaz kaydını kaydetmeniz gerekmektedir. Bu süre içersinde kişiler yurtdışından getirdikleri telefonları rahatlıkla kullanabilmekte ve sinyal kesintisi uygulanmasının ardından da kayıt işleminin yapılması ile kullanımlarına devam edebilmektedir.

Haberin Devamı

Yurtdışından getirilen telefon kimin adına kaydedilir?

Kişiler bir şekilde yurtdışından edindikleri cihazlar için kendi pasaportlarını kayıt işleminde kullanmak zorunda değildirler. Bunun için yapılması gereken en geç 2 ay öncesinde Türkiye’ye girmiş olan bir kişinin pasaportunu kullanarak cihazlarını o kişi üzerinden kaydettirmeleri ve IMEI kaydı yaptırmalarıdır. Cihazın farklı bir kişi ismiyle kayıt edilmiş olması, cihaz sahibi adına bir sorun teşkil etmemektedir. Uluslararası garanti kapsamına giren cihazlar da aynı şekilde, kullanıcısından başka kişiler üzerine kaydedilebilmekte ve bu durumda cihaza ait IMEI numarası ile servis işlemleri cihaz sahibi tarafından rahatlıkla yaptırılabilmektedir.