Gündem ‘Yuvaya Dönüş’le kardeşlik köprüsü

‘Yuvaya Dönüş’le kardeşlik köprüsü

28.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İran-Irak savaşı sırasında, 1985 yılında bombalanan Tahran’dan THY uçaklarıyla 215 Japon yolcunun tahliye edilmesi, yüz yılın operasyonu olarak adlandırılırken, Türk-Japon ilişkilerinin en önemli kilometre taşlarından kabul ediliyor. Bu tarihi olayı anlatan “Yuvaya Dönüş” adlı film ise 12 Temmuz’da Türkiye’de, ekim ayından itibaren de Japonya’da vizyona girecek.

‘Yuvaya Dönüş’le kardeşlik köprüsü

Kültür Bakanlığı’nın desteklediği filmin galası öncesi Türkiye’ye gelen emekli Japon diplomat Mitsuru Horiguchi, Milliyet’e Tahran operasyonu ve sonrasında yaşananlara ilişkin bilgiler paylaştı. 1994-1997 yılları arasında Ankara’da Japonya Büyükelçiliği’nde, 2005-2010 yılları arasında ise İstanbul’da Japonya Konsolosluğu’nda görev yapan Horiguchi, 2006 Ocak ayında dönemin Japonya Başbakanı Koizumi’nin İstanbul’a yaptığı ziyaretin kilit isimlerden biriydi.

‘Yuvaya Dönüş’le kardeşlik köprüsü

Haberin Devamı

Özal’a minnet borcu

Uzun yıllar Türkiye’de görev yapan Horiguchi, “1985 yılında Irak tarafından bombalanan Tahran’dan Japon vatandaşların Türk Havayolları uçaklarıyla tahliye edilmesi, Türkiye ve Japonya arasında yeni bir hikâyenin doğmasına vesile oldu. Türk-Japon dostluğunun temelleri daha da sağlamlaştı. Rahmetli Turgut Özal’ın, bize yardım elini uzatması tüm Japon halkında minnet uyandırdı. 34 yıl sonra bu kahramanlık hikâyesinin beyaz perdeye aktarılacak olmasından dolayı hem sevinçli hem de heyecanlıyım” dedi.

Horiguchi, şöyle devam etti: “Japonya Başbakanı Koizumi’nin ziyareti sırasında Tahran’dan 215 Japon yolcuyu Türkiye’ye getiren pilot ve kabin ekibine ulaşmaya çalıştık. Uzun araştırmalar sonrası kaptan Ali Özdemir’e ulaştık. Kendisine Japonya Başbakanı’nın teşekkür etmek istediğini söyledik ve Çırağan Sarayı’na davet ettik. Ali Kaptan’a Başbakan Koizumi medyanın önünde teşekkür etti. Daha sonra öğrendik ki, baş pilot Orhan Suyolcu’ydu. Biz de Suyolcu ve hostesler için büyük bir resepsiyon verdik, teşekkürlerimizi ilettik.

Haberin Devamı

“1890 Ertuğrul” filmi de Japonya’da büyük ilgi gördü. Her iki yapımda da danışman olarak görev yaptım. Filmi heyecan içinde bekliyorum.”