Gündem Yüzde 25 farkla zafer Yavaş’ın

Yüzde 25 farkla zafer Yavaş’ın

01.04.2024 - 05:20 | Son Güncellenme:

Rakibi Altınok’a karşı yaklaşık yüzde 25 fark atarak başkenti alan Yavaş, meclis üyeliğinde de çoğunluğu ele geçirdi. Yavaş’ın önerilerini dikkate alarak hazırladığı liste ile CHP Ankara’da 3 olan ilçe belediye başkanı sayısını da 16’ya çıkardı...

Yüzde 25 farkla zafer Yavaş’ın

Aydın Hasan - Başkent Ankara’da yerel seçime, CHP’nin adayı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın başarısı damga vurdu.

Haberin Devamı

AK Parti ile MHP, Ankara’daki yerel seçim yarışına Cumhur İttifakı çatısı altında girdi. İttifakın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok oldu. Ankara’da 25 ilçenin 20’sinde AK Parti, 5’inde ise MHP aday gösterdi. 2009 ve 2014 seçimlerinde büyükşehir yarışını kaybeden Yavaş, 2019 seçiminde Millet İttifakı’nın adayı olarak yüzde 50.9 oy oranı ile ABB Başkanı seçilmişti. Yavaş’ın seçilmesine rağmen Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğu Cumhur İttifakı oluşturmuştu.

YAVAŞ OYLARINI ARTIRDI

Yavaş, bu kez sadece CHP’nin adayı olarak girdiği seçimde, siyasi kimliğinin çekirdeğinde kendisi gibi ülkücü olan Altınok ile yarıştı. Yavaş, ilk sonuçlara göre; Altınok’a karşı yüzde 25’e yaklaşan bir oy farkıyla seçimi kazandı. Yavaş’ın İYİ Parti desteği olmadan oylarını önemli artırmış olması dikkat çekti. CHP de, meclis üyeliği sonuçlarında yüzde 47’yi aşan bir oy oranına yaklaşarak, AK Parti ile MHP’nin toplam oylarını aştı.

Haberin Devamı

Yüzde 25 farkla zafer Yavaş’ın

AK PARTİ GERİLEDİ

2019 seçiminde 25 ilçenin 19’unda AK Parti, 3’ünde CHP ve yine 3’ünde MHP kazanmıştı. Yavaş, CHP ilçe adaylarının bazılarının belirlenmesinde de etkili olmuştu. Yavaş’ın önerdiği isimlerin önemli bölümünün seçimi kazanması dikkat çekti. 19 ilçede belediye başkanına sahip olan AK Parti, bu ilçelerden ancak 8’inde belediye başkanlığını koruyabildi. AK Parti’nin kazandığı ilçeler, Akyurt, Altındağ, Bala, Evren, Çubuk, Pursaklar, Sincan ve Kızılcahamam oldu.

CHP İLÇELERDE DE YÜKSELDİ

CHP ilçelerde de önemli bir başarı yakaladı. Çankaya’da Hüseyin Can Güner ile girdiği seçim yarışını kazandı. Yenimahalle ile Elmadağ’da belediye başkanlıklarını korudu. Yenimahallede, Fethi Yaşar oy oranını yüzde 65’e çıkardı. CHP, 10 ilçe belediye başkanlığını AK Parti’den; Gölbaşı, Etimesgut ve Polatlı olmak üzere 3 belediyenin başkanlığını ise MHP’den aldı. CHP’nin kazandığı 13 yeni ilçe belediyesi şunlar oldu: Ayaş, Beypazarı, Etimesgut, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Mamak, Nallıhan, Polatlı ve Şereflikoçhisar oldu.

Haberin Devamı

‘6 MİLYON ANKARALI KAZANDI’

Oylarının artırarak yeniden seçilen Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan kalabalığa seslendi. Ankara’da kesin olmayan seçim sonuçlarını değerlendiren Yavaş, bir seçimin daha geride kaldığını belirterek, “2019 yılından önce vaatlerimizle sahadaydık, şimdi icraatlarımızla sahada olduk. Çalışmalarımıza inanan, bizlere güvenen ve her zaman yanımızda olan başta Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel olmak üzere, önceki dönem Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na, partimizin yönetim kademesinden gönüllüsüne kadar herkese ve tüm teşkilatlarımıza teşekkür ediyorum. Biz bu seçim sonuçlarını zafer olarak görmüyoruz. Bizim karşımızda düşman yok. Hepimiz bu vatanın, bu kentin onurlu birer ferdiyiz” dedi.

Rozetini çıkarıp 6 milyon Ankaralıya kimseyi ayırmadan hizmet etmeye devam edeceğini bildiren Yavaş, “Bir demokrasi yarışı verilmiş, Ankaralının helal oylarıyla tüm Türkiye’de ‘Mansur Yavaş belediyeciliği’ tescillenmiştir. Buradan tüm Türkiye’ye sesleniyorum; Ankara’da seçimi beton kaybetti, yeşil kazandı. Ankara’da seçimi şatafat ve haksız servet kaybetti, emek ve alın teri kazandı. Ankara’da seçimi rantçılar kaybetti, sosyal belediyecilik kazandı. Ankara’da seçimi imar baronları kaybetti, 6 milyon Ankaralı kazandı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ALTINOK ÇİFTE KAYIP YAŞADI

Keçiören’de Mansur Yavaş’a yakınlığı ile bilinen eski İYİ Parti Ankara İl Başkanı Mesut Özarslan, CHP listesinde yer almıştı. Özarslan, Keçiören’de yarışı göğüslerken; Cumhur İttifakı’nın adayı Altınok büyükşehir yarışını kaybetmesinin yanı sıra kalesi olan Keçiören’i de CHP ve Yavaş’ın ekibine kaptırdı. Yine Yavaş’a yakınlıkları ile bilinen Gölbaşı ilçesinde MHP’li eski belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Polatlı’da MHP’nin tekrar aday göstermediği mevcut belediye başkanı Mürsel Yıldızkaya, Mamak’ta Veli Gündüz Şahin, Beypazarı’nda Dr. Özer Kasap, Nallıhan’da AK Parti eski İlçe Başkanı Ertunç Güngör, Kalecik’te İYİ Parti eski İlçe Başkanı Satılmış Karakoç seçimi CHP listesinden kazanan isimler oldu.

Haberin Devamı

ÇANKAYA’DA CHP OYLARI DÜŞTÜ

CHP, kalesi Çankaya’da Alper Taşdelen’in yerine Özgür Özel’in avukatı Hüseyin Can Güner ile girdiği seçimde kısmi oy kaybı yaşadı. Çankaya’da oy oranı düşse de genç aday Güner, yüzde 65’i aşan bir oy oranıyla rahat bir biçimde ipi göğüsledi.

MHP’NİN KALESİNE BEHZAT Ç. DAMGASI

Behzat Ç. dizisindeki rolüyle gönülleri fetheden tiyatro sanatçısı Erdal Beşikçioğlu, CHP listesinden Etimesgut Belediye Başkanı seçildi. Beşikçioğlu, MHP’nin kalelerinden biri olarak anılan ilçede mevcut başkan Enver Demirel gibi güçlü bir yerel siyasetçiye karşı ipi büyük bir fark atarak göğüsledi. Rakibine yaklaşık yüzde 20 civarında fark attı.