Gündem Yüzü ameliyatla değiştirildi

Yüzü ameliyatla değiştirildi

18.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Pek çok faili meçhul cinayetin tetikçisi olduğu öne sürülen ‘Yeşil’ kod adlı Yıldırım’ın yaşadığını ve ameliyatla yüzünü değiştirdiğini söyleyen emekli Korgeneral Pekin “1995’te gördüm. Para karşılığı iş yapan biri olduğunu anladım” dedi.

Yüzü ameliyatla değiştirildi

Musa Anter cinayeti davasında ifade veren eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’in, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın yaşadığı ve Binbaşı Cem Ersever’in de “Yeşil” tarafından öldürüldüğünü iddia etmesi merak konusu oldu. Milliyet’in sorularını yanıtlayan Pekin, “Geçmişteki görevim gereği, devlet görevinde bulunan arkadaşlarım ve istihbaratçılardan edindiğim bilgileri harmanladığımda Yeşil’in yaşadığı kanaatini taşıdığımı söyledim. Yeşil’in yüzünün ve kimliğinin değiştirildiği, kanser hastası olduğu belirtiliyor. Hatta korkak biri olduğunu söyleyenler de oldu” dedi.

“Görüştüğüm, konuştuğum devlet görevlilerinin anlatımları Yeşil’in yaşadığı yönünde güçlü bir intiba oluşturuyor” diyen Pekin, konuyla ilgili Milliyet’e şunları söyledi:

“Yeşil nerede yaşıyor, nedir, ne değildir, bilmiyorum. Zaten böyle bir bilgim olsa gerekli mercilere ihbarda bulunurum. Genelkurmay İstihbarat Dairesi’nde Yeşil ile ilgili bilgi veya doküman varsa yetkililer çıkıp açıklama yapar. Benim geçmiş dönemdeki görevime ilişkin açıklama yapmam söz konusu bile olamaz. Emekli olduktan sonra da geniş çevremden gelen bilgileri kendimce yorumluyorum. Yeşil’in yüzünün ve kimliğinin değiştirildiği, kanser hastası olduğu belirtiliyor. Hatta korkak biri olduğunu söyleyenler de oldu.”

‘Bir kere görüştüm’

“1995’te 5. Hudut Alay Komutanı olarak görev yaparken Nacak soyadlı Iğdır İl Jandarma Komutanı albay, yanında Yeşil ile yanıma geldi. Yeşil’i, ‘Bunu bölgede teröre karşı kullanabilirsiniz, terörist avında başarılıdır’ dedi. Yeşil ile 15-20 dakikalık konuşmam oldu. Genel konuşma sonrasında para karşılığı iş yapan bir insan olduğunu anladım. Tehlikeli bir adam görüntüsü vardı. Çıkarcı, menfaatçi olduğu her halinden belliydi. Albaya, ‘Bu kişiyle işim olmaz’ diyerek kendisiyle çalışamayacağımı bildirdim. Yeşil’i ilk ve son kez o tarihte gördüm. Yeşil’in sonradan illegal işlere karıştığını öğrendim.”

Yüzü ameliyatla değiştirildi

‘Devlet istese bulur’

“Ahmet Cem Ersever’in ‘Yeşil’ tarafından öldürüldüğüne dair düşüncem, arkadaş ortamındaki konuşmalardan yaptığım çıkarımlar. Yeşil’i yanıma getiren jandarma albayı ile özel bir diyolog ve irtibatım yoktu. Jandarma istihbarat elemanları kolluk, asayiş görevi de icra ettiklerinden kimler haber kaynağı, kimler illegal işlerin içinde, bilirler. Bu açıdan Yeşil gibi kriminal insanlar istihbarat elemanları tarafından bilinir. Devlet isterse Yeşil’i bulup ortaya çıkartır. Belki de ortaya çıkmasını istemeyenler vardır. Devlet ortaya çıkarmadığı, kendisi de ortaya çıkmadığı sürece Yeşil’in nerede olduğunu, ne yaptığını ve kimliğini bilmemiz imkansız. Belki de hiçbir zaman ortaya çıkmadan ölüp gidecek.”

Yeşil kimdir?

“Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın ismi, Susurluk kazasından sonra gündeme geldi. “Ahmet Demir” ve “Mehmet Kırmızı” sahte kimliklerini kullanan, Güneydoğu’da “Sakallı” adıyla bilinen Yıldırım’ın JİTEM’e, MİT’e ve polise çalıştığı belirlendi. Yıldırım ilk faaliyetlerine Tunceli’de başladı. 1990’lı yıllarda Diyarbakır bölgesinde itirafçılardan oluşan grubuyla çok sayıda faili meçhul cinayete karıştığı iddia edildi. JİTEM subayı Ahmet Cem Ersever’in öldürülmesinde ve pek çok faili meçhul cinayette tetikçilik yaptığı öne sürüldü. Mahmut Yıldırım’ın hayatta olup olmadığı yıllarca tartışıldı ancak bugüne kadar net bir bilgiye ulaşılamadı.